www.omv.huwww.omv.hu

Az OMV Aktiengesellschaft értesítést kapott arról, hogy 2008. október 15-én változás következett be az Abu Dhabiban bejegyzett International Petroleum Investment Company (IPIC) által birtokolt OMV-részvények számában. Az IPIC ezek szerint 57.485.686 részvény tulajdonosa, és az eddigi 17,6%-ról 19,2%-ra nőtt a részesedése.

  www.omv.huwww.omv.hu

Az OMV Aktiengesellschaft értesítést kapott arról, hogy 2008. október 15-én változás következett be az Abu Dhabiban bejegyzett International Petroleum Investment Company (IPIC) által birtokolt OMV-részvények számában. Az IPIC ezek szerint 57.485.686 részvény tulajdonosa, és az eddigi 17,6%-ról 19,2%-ra nőtt a részesedése.

Az OMV két meghatározó tulajdonosa, az osztrák államot képviselő Österreichische Industrieholding AG (ÖIAG) és az IPIC között egy konzorciumi megállapodás szabályozza a tulajdonosi lépéseket.

Az ÖIAG és az IPIC együtt 151.985.676 részvény tulajdonosa, ami a jegyzett tőke 50,7%-át jelenti. A jegyzett tőke 300.000.000 részvényből áll, ebből az OMV saját részvényként 1.237.875-öt birtokol, így a szavazásra jogosító részvények száma 298.762.125. A saját részvényeken kívül minden részvény egy szavazatra jogosít, ezért az ÖIAG/IPIC konzorcium részvényei a szavazati jog tekintetében 50,9%-os részesedést jelentenek.

A budapesti székhelyű OMV Hungária Kft., amely a magyar üzemanyag-kereskedelmi iparág egyik kiemelt szereplője, 1991 óta van jelen a magyar piacon. A vállalat 103 főt foglalkoztat központi irodájában, míg töltőállomásain további 1650 fő dolgozik. Az OMV Hungária Kft. egy 174 töltőállomásból álló hálózatot működtet Magyarországon, így piaci részesedése eléri a 16,5 százalékot. A kiváló minőségű üzemanyagok, valamint az OMV motorolaj és kenőanyagok széles skálájának értékesítése mellett a vállalat hazai töltőállomásai multifunkcionális szolgáltató központként működnek, amelyekben autómosók, valamint kávézók / éttermek is üzemelnek. Az OMV üzemanyag töltőállomás hálózatán belül jelenleg 119 VIVA Shop áll a vásárlók rendelkezésére strukturált árukészlettel, amelyben egyaránt megtalálhatóak a friss áruféleségek, a snack-ek és az üdítőitalok. A 13 közép-európai országban jelen levő OMV Csoport Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja.

 20,04 milliárd euró csoportszintű árbevételével és 33.665 fős létszámával – 2007-es adatok -, valamint mintegy 7 milliárd euró tőkepiaci értékével az OMV Aktiengesellschaft Ausztria legnagyobb, tőzsdén jegyzett ipari vállalata. Mint Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja, az OMV 13 országban tevékenykedik a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban. A kutatás és termelés (E&P) területén az OMV öt kontinens 20 országában van jelen. Az OMV több mint 13 milliárd köbméter gázt értékesít évente. Az OMV baumgarteni gáztározója – amely Európa egyik legfontosabb gázelosztó központja – éves szinten mintegy 64 milliárd köbméter gázt továbbít. Az OMV Közép Európai Gáztározója a kontinentális Európa három legnagyobb tározóinak egyike.

A vállalatcsoport 1,22 milliárd hordó olaj- és gáztartalékkal rendelkezik, napi termelése mintegy 316.000 hordó, éves finomítási kapacitása pedig 26,4 millió tonna. Az OMV jelenleg 2527 töltőállomással rendelkezik 13 országban. A csoport piaci részesedése a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban a Duna-régióban mintegy 20%.

Az OMV tovább erősítette vezető pozícióját az európai növekedési zónában a Petrol Ofisi-ben – Törökország vezető társasága a lakossági és kereskedelmi szegmensekben – megszerzett 41,58%-os érdekeltségével.

2006 júniusában az OMV létrehozta OMV – Jövő Energia Alap nevű 100%-os leányvállalatát, amelynek célja a megújuló energiaforrások használatának kutatása mintegy 100 millió euró összértékben. Ezzel az OMV megkezdte az átalakulást egy pusztán olaj- és gázipari csoportból olyan energetikai csoporttá, amely a megújuló energiaforrásokat is integrál portfoliójába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük