„Az olasz géniusz 150 éve. Találmányok, melyek megváltoztatták a világot" című kiállítás 2013. január 24-én nyílt meg a Design Terminálban. Az Olasz Kultúrintézet által, a Rosselli Alapítvánnyal közösen szervezett interaktív és multimediális kiállítás azokat az olasz találmányokat mutatja be, melyek jelentősen befolyásolták mind az ipart, mind a társadalmat.

 

„Az olasz géniusz 150 éve. Találmányok, melyek megváltoztatták a világot" című kiállítás 2013. január 24-én nyílt meg a Design Terminálban. Az Olasz Kultúrintézet által, a Rosselli Alapítvánnyal közösen szervezett interaktív és multimediális kiállítás azokat az olasz találmányokat mutatja be, melyek jelentősen befolyásolták mind az ipart, mind a társadalmat.

 

A tudomány, úgyis, mint alapkutatás, úgyis, mint alkalmazott tudomány, mindig valami új felfedezését tűzi ki célul, ami megváltoztatja egész életünket. Az alapkutatástól eljutottunk az ipari alkalmazásokig, de az egyszerű „csinálástól", anyagok és eljárások közvetlen megismerésétől is gyakran olyan termékekig vagy felfedezésekig vezetett az út, amelyek jobbá tették az életünket.
Olaszország csak 1861-ben vált egységes állammá, és mindez azzal egyidőben ment végbe, hogy egy kisipari, agrár országból ipari nemzetté fejlődött. A történelmük legutóbbi 150 évében megvalósult találmányok és fejlesztések talán a legelevenebb és legjelentősebb tanúbizonyságai egy olyan átalakulásnak, amelyben az olasz feltaláló szellem a földrajzi határokon túl is kitüntette magát.

A kiállítás öt nagyobb egységre tagolódik, amelyek a találmányoknak és a fejlesztéseknek az emberek életére gyakorolt hatását mutatják be. Előbb a hétköznapi életben (Találmányok a mindennapokban), majd a szabadidő és a közlekedés tematikájában (Utazni annyi, mint felfedezni), a munka világában (A hatékony munka), az orvoslás és az egészségügy terén (A gyógyítás az élet szolgálatában) és az ember szüntelen kapcsolatában az ismert és az ismeretlent elválasztó vékony határvonalon (Túl a határokon).

 

„Az olasz tudomány és technika 150 éve. Találmányok, melyek megváltoztatták a világot" című kiállítás nem tudományos felfedezések, és nem is az akadémiai kutatás eredményeinek gyűjteménye. A mindennapi életben használt tárgyak láthatók itt, olyanok, amelyek megváltoztatták az életünket, és amelyek olasz technológiai és tudományos vívmányok is egyben. A kiállítás azt az üzenetet kívánja közvetíteni a világ számára, hagy a tárgyakban, amelyek mindannyiunk számára biztonságosabbá, kényelmesebbé és teljesebbé teszik az életet, ott van számos olasz nő és férfi kreativitása, innovatív képessége."
(Riccardo Viale)

 

A történeti ritkaságokat bemutató tárlatnak 2011-ben Genova, New York, 2012-ben Los Angeles és Sao Paolo adott otthont.

 

A kiállítás anyaga öt terület köré szerveződik.

1. Találmányok a mindennapokban : Azok a tárgyak, eszközök, melyek használata átalakította, kényelmesebbé tette mindennapjainkat és az egymással való kommunikációt. Giulio Nattának köszönhető a műanyag feltalálása, Alessandro Crutónak pedig a villanykörte ; Antonio Meucci a telefonnal gyakorolt döntő hatást az emberek közti kommunikációra ; Camillo Olivetti nevéhez fűződik az írógép ; Leonardo Chiariglionénak pedig az MP3-at köszönhetjük.

 

2. Utazni annyi, mint felfedezni : Az utazás az életünk része. A mindennapi közlekedésünket megkönnyítő automobil fejlődését segítette elő Barsanti és Matteucci találmánya, a robbanómotor. A Dante Giacosa által tervezett Topolino, és a Corradino D'Ascanio nevéhez fűzűződő Vespa a II. világháború utáni Olaszország szimbólumai lettek. A repüléstörténetből nem feledkezhetünk meg Forlanini és Gabrielli léghajóiról. De az utazás témakörébe tartoznak az extrém expedíciók bajnokai, mint Ardito Desio is.

 

3. A hatékony munka : A munka fáradságos dolog, de a technológia vívmányai könnyebbé tehetik, és a munka gyümölcsei egy jobb, kényelmesebb életet szolgálhatnak. Galileo Ferraris felismerte, milyen előnyök rejlenek a villamos vontatásban a tradicionális mechanikához képest. Az ipari vállalatok villamosítása és egy új műszaki kultúra megjelenése lehetővé tették Giacomo Fauser számára, hogy iparilag, szintetikus úton előállítsa az ammóniát, s ezzel megnyitotta az utat az új, nitrogén tartalmú műtrágyák gyártása előtt. Az informatika területéről Pier Giorgio Perotto nevéhez fűződik az első személyi számítógép, Federico Fagginéhoz pedig az első mikroprocesszor.      

 

4. Túl a határokon : Az igazi kutatás mindig egyben kihívás is, amikor a határok, amelyeket át akarunk lépni, ismeretlen világoktól választanak el, legyenek bár ezek végtelenül nagyok, mint a világűr, vagy végtelenül kicsik, mint a szubatomi részecskék világa. Enrico Fermi lehetővé tette az atom feltérképezését; Carlo Rubbia (fizikai Nobel-díj, 1984) és Nicola Cabibbo kutatásai alapvetőek voltak a fizika fejlődése szempontjából. Más határokat hódítottak meg az olasz matematikusok: Vito Volterra, aki a zsákmány-ragadozó populációk kölcsönhatásainak modelljeit alkotta meg.         

 

5. A gyógyítás az élet szolgálatában : Olaszországban a biomedikai kutatások és a fejlesztések számos problémát feltártak, és olyan eljárásokat fejlesztettek ki, amelyek nem követeltek jelentős gazdasági befektetéseket. A hatékonyan alkalmazott orvosi-egészségügyi akciók közül kiemelendő a malária és a thalassaemia elleni harc. Az olasz maláriaspecialisták közül meg kell említeni Battista Grassit. Kutatóorvosok, mint Ida Bianco és Ezio Silvestroni felfedezték az örökletes vérszegénység genetikai okait. Nazareno Strampelli alapvető növénygenetikai kutatásaival mind módszertani szempontból, mind eredményei tekintetében az úgynevezett „zöld forradalom" előfutára volt. A modern neurobiológia Camillo Golgival kezdődik, Giuseppe Moruzzival folytatódik, és a legutóbbi időszak neurobiológiai felfedezései közül említést érdemelnek a Giacomo Rizzolatti által felfedezett tükörneuronok, valamint Giulio Tononinak az alvás funkciójával és genetikai alapjaival kapcsolatos kutatásai.

 

Végezetül ízelítő, hogy mit is láthatnak olvasóink a kiállításon.

 

– Írógép és számológép: designerek alkotta Olivetti, M1 típusú írógép, 1911 / A klaviatúra eredetileg egy hangszer része volt, de hamarosan írógép billentyűzetté alakul át, mely összekötő elem az ember és gép között

– Olivetti „Valentina"írógép, ‘70-es évek elejéről

– Asztali telefonkészülék, 1910 körül / Fa és bakelit, selyemmel burkolt rézhuzalok: ma már mosolygunk ezen a készüléken, amely forradalmi változást hozott az emberi kapcsolatokba.
– Szénszálas izzó a XIX. század végéről
– Telefonvezeték a ‘10-es évekből / Az óceánon átvezetett telefon-és távíró vezetékek megnyitották az utat a globalizáció felé
– MP3 lejátszó és Top Box Set / Hangokat és képeket tömörítő algoritmusok nélkül
ma nem hordozhatnánk a zsebünkben a világot

– Fiat 500-as műszerfala, 1957 / A gazdaság csoda éveiben olaszok milliói számára vált státuszszimbólummá ez az autó

– Fiat 600-as Multipla modellje. Ezt a típust Giacosa tervezte az ‘50-es évek közepén

– Indukciós fogyasztásmérő (160V – 1 A – 42 Hz) a ‘2O-as évekből, az Olasz Grimoldi & C. terméke. / Háromfázisú váltóáram fogyasztásmérésére alkalmas, számjelző mutatókkal.

– Elektronikus fogyasztásmérő /Az Enel által szabadalmaztatott elektronikus fogyasztásmérő azon túl, hegy méri a villamosenergia-fogyasztást, képes a távoli kommunikációra is, vagyis a fogyasztó távolról is leolvashatja az adatokat és intézheti a szolgáltatói szerződésben foglalt ügyeit. A távolsági ügyintézést lehetővé tevő ínfrasruktúrával együtt a smart grids, azaz az
okoshálózat fejlődésének alapvető mozaikköve.
– Programma 101-es Olivetti számítógép, Pier Giorgio Perotto tervezése 1965-ből I Ez volt az első cserélhető mágneskártyás elektronikus asztali számítógép

– Z80 CPU 01 Mikroprocesszor, 1978 / A Z80-as egy 8 bites mikroprocesszor, amely képes
volt másodpercenként kb. 625.000 aritmetikai és logikai utasítást végrehajtani. A Federico Faggin által 1974-ben alapított Zilog cég tervezte, és a ‘80-as években a legkülönfélébb
alkalmazásokban nagyon széles körűen használták elektronikai projektekben
– Játékautomata. 1943 februárjában, miközben egy bálon vesz részt az Indíana Egyetemen, Salvador Luriában egy működő játékautomata láttán megfogan a gondolat, hogy a baktériumok mutációját tanulmányozza, és azt, hogyan válnak rezisztensekké a baktériumfaló vírusokkal szemben. Gondolatmenete abból a tényből indul ki, hogy a játékautomatákban a nyerések programozottak, és nem a zseton véletlenszerű bedobásától függenek. Ha a mutációk, amelyek rezisztensekké teszik a baktériumokat a baktériumfaló vírusokkal szemben spontánok volnának, és nem a vírussal való kontaktustól függenének, ahogyan azt akkoriban a mikrobiológusok többsége gondolta, a kultúrákban a mutáns kolóniák ugyanolyan megoszlásban fordulnának elő, mint amilyen eloszlásban vannak jelen a nyerések a játékautomaták különféle típusaiban. Luria elvégzi a kísérletet, és felfedezi, hogy a rezisztens baktériumok spontán mutáció során keletkeznek. Ezzel megszületik a baktérium- genetika, amely sorsfordító volt a molekuláris biológia és a biotechnológiák szempontjából.

– Marconi-féle mágnesdetektor (működőképes másolat) /A mágnesdetektor ipari változata, amelynek gyártását a Marconi's Wireless telegraph Company indította el 1903-ban. Az első világháborúig ez volt a standard rádióvevő többek között olyan hírneves hajókon is, mint a Titanic

– Szcintillátor, a DELPHI-kísérletből /A genfi székhelyű CERN-ben folytatott kísérletekben (LEP 1956-2000) sikerült felfedezni a Z bozonokat: a szcintillátorok az anyag „szívét" alkotó részecskéket kimutató eszközök népes családjának egyike.

 

Az olasz géniusz 150 éve. Találmányok, melyek megváltoztatták a világot"

Design Terminál

1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

A kiállítás ingyenes.

Megtekinthető 2013. február 7-ig minden nap 11-19 óra között.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük