Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a törvény nem hatalmazza fel arra, hogy észrevételt tegyen a tényfeltáró munkacsoport jelentéséről, amely romák elleni sorozatgyilkosságok felderítésével kapcsolatos nemzetbiztonsági szolgálati munkát értékelte.

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a törvény nem hatalmazza fel arra, hogy észrevételt tegyen a tényfeltáró munkacsoport jelentéséről, amely romák elleni sorozatgyilkosságok felderítésével kapcsolatos nemzetbiztonsági szolgálati munkát értékelte.

 

 Szabó Máté az ombudsman a feladat- és hatáskörének keretei között azonban kiemelt figyelmet fordít a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységére és ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy halaszthatatlan a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény – és az ahhoz kapcsolódó jogszabályok – felülvizsgálata.

 

 
    A biztos levélben válaszolt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének, miután megkapta tőle a tényfeltáró munkacsoport jelentésének nyilvános változatát. Szabó Máté hozzátette, hogy a kormánnyal 2008-ban kezdeményezett párbeszéd számára igazolta: nincsenek világos határok a bűnüldözés, a nemzetbiztonsági védelem és az általános biztonságpolitikai szempontok között. Ezek a bizonytalanságok a jövőben a jogállami alapértékek sérelméhez vezethetnek, ronthatják a nemzetbiztonsági műveletek szakmai hatásfokát – figyelmeztetett akkor az ombudsman. Az alkotmányos demokrácia működésének nélkülözhetetlen feltétele a helyes arányok és egyensúly megteremtése. Ehhez a biztonságpolitika, a jog és a nemzetbiztonsági szakma együttműködése szükséges – vélte Szabó Máté, aki tisztázta azt is, hogy a nemzetbiztonsági védelemmel kapcsolatos alkotmányossági és célszerűségi problémák az ombudsman eszközeivel nem oldhatók meg és a párbeszéd véleménykülönbségei fennmaradtak.

Szabó Máté és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító, 2009 tavaszán hivatalba lépett tárca nélküli miniszter már egyetértett abban, hogy a globalizmus következtében megváltozott körülmények miatt indokolt újragondolni és kiegészíteni a nemzetbiztonsági szolgálatokról 15 éve hozott törvényt. Az ombudsman és a miniszter megállapodott, hogy az állampolgári jogok biztosának munkatársai elméleti segítséget adnak a nemzetbiztonsági törvény áttekintésére megalakuló munkacsoportnak. Az első szakmai megbeszélés után azonban a tényleges munka hamarosan megállt.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága elnökének írt válaszlevelében Szabó Máté ombudsman fenntartotta véleményét a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény felülvizsgálatának szükségességéről és ehhez a Bizottság elnökének és tagjainak támogatását kérte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük