2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az autópálya-matricákkal rendelkezőknek a matrica árában a segítségnyújtás költsége is benne van Szlovákiában.

3 perc olvasás

aa_35.jpgTíz napos, havi vagy éves elektronikus autópálya-matrica vásárlása esetén a gépkocsivezetők automatikusan igényt tarthatnak az „autópálya-őrjárat” segítségére – írja a hirek.sk.

Tíz napos, havi vagy éves elektronikus autópálya-matrica vásárlása esetén a gépkocsivezetők automatikusan igényt tarthatnak az „autópálya-őrjárat” segítségére. A szolgáltatást a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) biztosítja. Tizenhat tökéletesen felszerelt gépjármű áll a gépkocsivezetők rendelkezésére, melyek a 700 kilométer hosszúságú szlovákiai autópálya és gyorsforgalmi út bármely szakaszán, az év 365 napján napi 24 órában bármikor képesek segítséget nyújtani. „Az autópálya-őrjárat szolgáltatásai ingyenesek, illetőleg benne foglaltatnak az autópálya-matrica árában” – tájékoztatott Martin Guzi, a Nemzeti Autópálya Társaság szóvivője.

Az autópálya őrjárat akkor is a gépkocsivezetők segítségére siet, ha kifogy az üzemanyag. A gépkocsivezetőt elszállítja a legközelebbi töltőállomásra, majd az üzemanyaggal visszaszállítja az autójához. Defekt esetén a kerékcserénél is segítséget nyújtanak. Vannak gépkocsivezetők, akik nem rendelkeznek a kerékcseréhez szükséges szerszámokkal, illetőleg egyszerűen nem tudják kicserélni a kereket. „A gépkocsik bármiféle műszaki jellegű segítségnyújtásra fel vannak készülve, egyúttal jelzőberendezéssel is rendelkeznek, mely figyelmezteti a gépkocsivezetőket az autópályán felmerült problémára” – jegyezte meg Guzi.

Az autópálya-őrjárat autói évente több mint 2 millió kilométert tesznek meg, és 16 ezertől is több esetben nyújtanak segítséget, legtöbbször az autópályán történt baleseteknél. „Leggyakrabban az autópályán történt balesetek helyszínének megjelölésében nyújtanak segítséget, illetőleg az üzemanyag utántöltésében vagy az autójavításban, de ugyanúgy részt vesznek az autóutak elhullott állatok maradványaitól való megtisztításában is” – magyarázta Guzi.

A nevezett őrjárat két módon hívható, mégpedig a 0800 100 007 díjmentes telefonszámon vagy okos telefonokkal a Segítségnyújtás az autópályán (Pomoc na dialnici) nevű alkalmazás segítségével. Az alkalmazás abból a szempontból előnyösebb, hogy képes a pontos helyszínt is beazonosítani, ahol a segítségre szorult személy gépkocsija található. Ugyanis gyakran – főleg balesetek során – előfordul, hogy a gépkocsivezető a baleset helyszínét nem tudja pontosan behatárolni, így az alkalmazás célravezetőbb.

 

http://www.hirek.sk/belfold/20171228141723/Bizonyos-szolgaltatasokat-is-tartalmaz-az-autopalya-matrica-ara.html

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.