2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EKB süllyesztette el az eurót?

2 perc olvasás

images_3.pngHa ránézünk a pénteki grafikonokra, az az érzésünk támadhat, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke bombát robbantott a tegnapi EKB-ülésen, holott a fő bejelentés, miszerint 30 milliárd euróra csökken (vagyis feleződik) a havi eszközvásárlás januártól, a piaci várakozásoknak megfelelően történt.

 

A galambjellegű meglepetés az lehetett, hogy Draghi jelzése szerint a kötvényvásárlás nem feltétlenül ér véget jövő szeptemberben, és nem kizárt, hogy az EKB bejelent valamilyen puhítást a következő hónapokban. Az euró hirtelen gyengülése két okra vezethető vissza: az egyik az eurón lévő profitrealizálási nyomás, ami már az EKB ülés előtt megfigyelhető volt, a másik pedig az általános környezet, különösen az egyre erősödő várakozások az Egyesült Államok monetáris politikájával kapcsolatban.

 

Az EURUSD éppen kijött egy egyértelmű fej és vállak alakzatból, amelyből – tisztán technikai szempontból – egy 1,1250-es célszint következne, de ha visszanézünk pár évet, akkor láthatjuk, hogy ennél feljebb, az 1,1450-es, 1,1500-as szinten van egy erős támasz. Az EURUSD-nek komoly hagyománya van abban, hogy megragad a kerek számoknál – legutóbb az 1,2000-es szinten akadt el éppen a növekedés -, és az 1,5000-es szint éppen alkalmas lenne egy újabb ilyen történetre.

 

Sűrű lesz a következő hét: ülést tart a Bank of Japan, inflációs adatok érkeznek az Egyesült Államokból és Európából, és nem utolsó sorban Trump elnök megnevezi jelöltjét a Fed elnöki székébe.

 

John J. Hardy SAXO Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.