2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nobel-díj kvóta

2 perc olvasás

images_33.jpg

Őfelsége XVI. Károly Gusztáv, Svédország királya

Stockholm                                                                                                               

Drottingholm-palota

 

Királyi Felség!

 

Sokat vívódtam levelem megírásán, de bátorított az a tény, hogy Felséged demokratikus uralkodó, hiszen még a stockholmi telefonkönyvben is benne van a neve, telefonszáma, a többi egyszerű, keményen dolgozó svéd kisember között. Ráadásul ugyanolyan nagyságú betűkkel, mint az övéké.

   Bevezetésként felhívom szíves figyelmét arra, hogy az Európai Bizottság kiadott egy  irányelv-tervezetet, amely az aktuális viszonyokhoz képest merőben újszerű gondolatokat tartalmaz a nők alulreprezentáltságáról a közéletben, a tudományos világban, szinte a társadalom minden területén.

   A probléma egyik megoldása lehetne a kvótarendszer bevezetése. Tavaly októberben az Európai Parlament szakbizottságai is a kvóta kötelező tétele mellett foglaltak állást. Ugyanakkor tudható, hogy néhány tagállam élesen ellenzi a kvóta-rendszer bevezetését. Pontosabban néhány állam hím-soviniszta lobbizói nyomulnak erőszakosan.

   A női kvótákat a világban sok helyütt alkalmazzák a parlamenti demokráciával rendelkező országokban. Ezek is különbözőek, vannak országok, ahol törvény szabja meg a kvótás választási rendszert. De van, ahol önkéntes alapon, törvényi szabályozás nélkül is működik.

   A Nobel-díj jelöltjeinek kiválasztásában döntő szerepe van a Svéd Királyi Tudományos Akadémiának, amely félszemmel mindig Felséged intencióira tekint. A díjakat is Felséged adja át az ünnepségeken. Statisztikát készítettem az összes Nobel-díjasokról. Eredménye az lett, hogy a díj 1895. évi alapítása óta 477-en kapták meg a magas elismerést. Közöttük 40 hölgy, Arányuk 8,386 %, Igaz, Marie Curie kétszer kapta meg ezt a magas kitüntetést, de ez nem fedheti el az igazságot. Ugyanis a világ valamennyi országában a férfiak és nők arányszáma 50 %.

   Ezért arra kérem Felségedet, támogassa a kvótarendszert a Nobel-díjak kiosztásánál.  Továbbá, hogy ha ugyanazt a tudományos tételt egy férfi és egy női tudós is teljesíti, a nők élvezzenek prioritást. 2016-ban 10 % lehetne a norma, 2020-ra 25 % és a 2030-as évre elérhetnénk a helyes fele-fele arányt.

 

Fogadja Királyi Felséged legőszintébb nagyrabecsülésem kifejezését.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.