Az idei év Gundel Károly- díjazottja a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa, Csapody Balázs
5 perc olvasásA Balaton déli partján évtizedek óta küzd a régió alapanyagaiért, boraiért. Étterme a legkiemelkedőbb vendéglátóhely a déli parton, ami mindenkinek a minőséget jelenti. Küldetése, hogy naggyá tegye ezt a régiót, hogy felnőjön a világ legjobb gasztronómiai célpontjai közé. Lokálisan gondolkozik, törekszik arra, hogy megkeresse a helyi termelőket, termékeket.
Maradandót alkotott a 2016-os Bocuse d’Or Europe verseny megszervezésében, ahol a vidéki SVÉT éttermek is bemutatkozhattak az Ő szervezésében. Évtizedek óta küzd a minőségi magyar szakemberképzésért a konyhán és vendégtérben egyaránt. Megszámlálhatatlan előadást, oktatást tartott az egész ország területén. A Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke, tagja a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesületnek, képviselőtestületi tagja az MVI-nek, az Év vendéglőse díj tulajdonosa 2014-ben.
Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.
A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án hozza nyilvánosságra.
Eddigi díjazottak:
- Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
- Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
- Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. Tizenkét szakmai szervezet, három intézmény delegáltjai, a mai magyar vendéglátás és turizmus meghatározó alakjai, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről. 2017-ben 17 személyre érkezett jelölés.
A kitüntetési bizottság tagjai:
a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
Magyar Éttermi Szövetség
Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
Magyar Éttermi Mesterek Klubja
Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
Magyar Bocuse d’Or Akadémia
Stílusos Vidéki Éttermiség
Pannon Gasztronómiai Akadémia
a Gundel család egy képviselője
Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2017. november 19-én, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, az Öböl Ház Rendezvényközpontban (11. ker. Kopaszi gát 2.).
Az idei Gálaebéden a 170 éve született Dobos C. Józsefre emlékeznek, az ő Magyar-francia szakácskönyve (1881.) alapján, az abban szereplő ételeket modernizálva és újragondolva alkotja meg a gálaebéd menüsorát a felkért séf-csapat.
A gálaebéden a következő séfek és közreműködők vesznek részt, s az alábbi menüt készítik el:
Érkezéskor kínált falatok (Amuse bouche)
Nyurga ponty, rákszirom, zeller és gyömbér
(Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
„Túrós csusza” 2017
(Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
sonka kóstoló
Ebéd menü
Hideg előétel: Siroki mangalica fermentált őszi zöldségekkel
(Sándor Béla, Nagy Attila – Bori Mami, Gyöngyös)
Leves: Tápla leves Nábob módra
(Jászai Tibor, Gerlóczy Kávéház, Budapest)
Meleg előétel: Pacal kolbász „véres” rakott burgonyával
(Sallai Zoltán – Teátrum Café & Bistro, Budapest)
Főétel: Posírozott fácánmell velős barna kenyérmorzsával, vörösboros boróka jus-sal
(Szilvási Mihály – Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj)
Sorbet: Begónia szorbet csipkebogyó teával
(Jahni László, Pohner Ádám – Kistücsök Étterem, Balatonszemes)
Tányérdeszert: Dobos torta Revolution fügével, birsalmalekvárral
(Pereszlényi Alexandra – Bagolyvár Étterem, Budapest)
Petit fours (Bodonyi István – Platán Restaurant, Tata)
A gálaebéd executive chef-je Bicsár Attila (Sauska48 Étterem, Villány)
A gálaebéden sommeliére-ként közreműködik Varga Norbert (Onyx Étterem, Budapest)
A gálaebéd baristája Bősze Viktor (Platán Restaurant, Tata)
A gálaebéd szervező bizottsága:
Jakabffy László (Apetitórium Kft.)
Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)
Semsei Rudolf (MVI alelnök, Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport)
Kiss Róbert (Budapest Party Service, VakVarjú cégcsoport)
Bíró Bernadett (MVI szakmai titkár)
Lantai József