2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Azt hiszem nem szeretek futni

4 perc olvasás
Alternatívák a jellemző kifogások orvoslására. A futás, melyet nehéz megszeretni, de aki egyszer a rabjává válik…
futopad teremben edzeshez

A futást sokan tartják felesleges és valójában utálatos dolognak. Ami a feleslegességet illeti, se szeri se száma azon szakirodalmaknak, amelyek a futás jótékony hatásait ecsetelik. A teljes izomrendszerünkre, állóképességünkre és mentális állapotunkra egyformán jótékony hatással van, így a feleslegességével kapcsolatban néhány perc alatt valóban minden igényt kielégítő választ kaphatunk, ha akár az internet segítségével kíváncsiságunkat kielégítjük a kocogás pozitív hatásainak tekintetében. Ennél izgalmasabb kérdés, hogy vajon miért tartjuk utálatos dolognak a futást és hogyan győzhetjük le valós, vagy csak képzelt félelmeinket a mindenki számára egyik legkönnyebben elérhető mozgásformával szemben.

Természetesen nagy általánosságban kijelenteni valamiről, hogy nem szeretjük, az a legegyszerűbb. Viszont, ha már meg tudjuk magunknak fogalmazni, hogy konkrétan mi a problémánk vele, akkor lényegesen könnyebben találhatjuk meg a megfelelő megoldást, amelynek eredményeképpen elindulhatunk, ha nem is a „futó bolonddá” válás útján, de egy egészségesebb életforma megismerése és megszeretése felé mindenképpen, amely éppen a futásban realizálódhat.

kozos futas parunkkal

Ahol a körülményekre nem panaszkodhatunk

Amennyiben az elhatározás legapróbb jele is megjelenik nálunk, akkor érdemes – természetesen szakértő segítségét igénybe véve – egy olyan futópaddal elkezdeni az akár otthoni edzéseket, amelyen a legkülönfélébb beállítási módoknak köszönhetően valóban „fel tudjuk építeni” magunkat akár a gyors sétától vagy a leglassabb kocogástól indulva. Ebben az esetben sem bizonytalan talaj viszonyokkal, amire előszeretettel hivatkoznak sokan, sem pedig időjárás és idő korlátoktól nem kell tartanunk.

Tegyük szórakoztatóvá a futással eltöltött időnket

A futás ellenzők pártjában gyakran hallhatjuk azt a narratívát, amely szerint unalmas és magányos egyedül róni a kilométereket. Ez a megállapítás éppen még igaz is lehetne, de ha csak egy csipetnyi kreativitást viszünk az edzésekbe, akkor akár a „két legyet ütünk egy csapásra” érzés is elhatalmasodhat rajtunk egy-egy futás alkalmával. Mert, ha jobban belegondolunk, ma már egy okos telefon és egy fülhallgató segítségével kocogás közben remek extra kikapcsolódás lehet például zenét hallgatni, de ha ennél tartalmasabb időtöltésre vágyunk, akkor akár irodalmi szenvedélyünknek is hódolhatunk, akár hangos könyvek hallgatásával is. Ha még ennél is aktívabban szeretnénk eltölteni a futásra szánt időt, akkor idegen nyelv tanulásával, szavak és kifejezések ismétléses memorizálásával tehetjük duplán hasznossá azokat a perceket, amelyeket a futásra szánunk. Ezek az ötletek természetesen csak abban az esetben jutnak szerephez, ha egyedül kocogunk. Társaságban ugyanis nemcsak húzzák egymást a kocogók, könnyebbé téve ezáltal a fizikai teljesítményt, de természetesen megfelelően lassú menetben a beszélgetés is nagyon szórakoztató lehet.

futas fokozatos lepesekben

A megfelelő légzéstechnika a kényelmes futás egyik alapja

Amikor a futás még nem válik mindennapjaink automatizmusává, akkor gyakori kifogás, hogy nehezen kapunk levegőt. Ennek két oka lehet. Az egyik, hogy tüdőnk kapacitása nem megfelelő. Ezen viszonylag könnyen segíthetünk, ha türelemmel és tudatos fokozatossággal végezzük az edzéseket. A másik ok a nem megfelelő légzéstechnika. Futás közben ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint megfelelő és állandó ritmusban, akár a futás lépéseihez igazodva vegyünk az orrunkon levegőt. A légzéstechnika optimalizálásával a teljesítményünkben valóban csodálatos eredményeket érhetünk el.

Reális célokat tűzzünk ki magunk elé

Hamar elmehet a futástól a kedvünk, ha olyan célokat tűzünk ki magunk elé mindjárt az első alkalmakra, amelyek a realitással nincsenek köszönőviszonyban. Mint az élet egyéb területén, úgy a futás esetében is az egyik legfontosabb alapszabály a fokozatosság elvének tiszteletben tartása. Lassú futással és rövidebb távokkal kezdjük az edzéseket, hogy élvezzük a szervezetünk számára is új ingereket, a futás élményét, és bizonyos időközönként csak lassan növeljük a sebességünket, illetve a megtett métereket, hogy szervezetünk minden esetben hozzá tudjon szokni az adott terheléshez. Így valóban élvezetté válhatnak a mégoly kínkeservesnek is induló kocogásaink.

Testsúly, vagy éppen önbizalom problémáinkat gyakran hozzuk fel érvként magunknak, hogy miért is nem állunk bele radikálisabb életforma változtatásba és kezdünk el rendszeresen futni. A „vajon mások mit gondolnak rólam?” kezdetű mondatokat ki kell iktatni a gondolatainkból annak érdekében, hogy kizárólag azzal foglalkozhassunk, ami a legfontosabb, vagyis hogy testünknek és ezáltal egészségünknek mind fizikálisan, mind mentálisan olyan öröm faktort biztosíthassunk a futás segítségével, amelyre aztán a rendszeres mozgással eltöltött évek múltán valóban hálásan gondolhatunk majd vissza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.