2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BalatonBor

4 perc olvasás
balatonbor 6

balatonbor 1Előfordult, hogy látott már egy üzlet polcán ilyen feliratot borospalackon? Tudta, mit jelent? Azt bátran feltételezhette, hogy nem a Balaton vizéből próbált valaki bort készíteni, de akkor mi ez? Fiatal borászok által pár éve indított, új kezdeményezésről van szó, melyről hamar bebizonyosodott, hogy valóban figyelmet érdemel.

A kezdeményezés nem is egy, hanem két ágról indult. A húsz legismertebb balatoni borász és vendéglátós 2014. március 21-én jelképesen a tó közepén alakította meg a Balatoni Kör-t, hogy összefogásukkal, a helyi termékekre építő, régióközpontú gasztronómiával, magasabb szintre emeljék a vendéglátást. balatonbor 2Egy évre rá követte egy másik, 2015. augusztus elején, Balatonfüreden, a Borhetek ünnepélyes megnyitóján jelentette be megalakulását, a fiatal borászokat tömörítő Rizling Generáció. Az egyesület huszonöt tagpincészettel indult a Balatonfüred – Csopaki Borvidékről, köztük a legnagyobb termelőktől a kisebb, kézműves borászatokig találunk tagokat. A Generáció küldetésének tekinti a Balatonfüred – Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését.

balatonbor 3A két szervezet céljai lényegében azonosak. Könnyű belátni, hogy hamar egymásra találtak, együttműködésük jelképe lett a BalatonBor. A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös céljuk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő, számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése. Igényes dolgokat szeretnének létrehozni igényes környezetben, a Balatonon. balatonbor 4De hát végül is, mi az a BalatonBor? Könnyű meghatározni. Egyértelműen fehérbor, kizárólag Olaszrizlingből készül, jól iható, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív – és roppant szigorú – paramétereken túl a termék minőségét egy, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bíráló bizottság garantálja. Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor. Az idei első, válogató borbírálat már meg is történt.  Január 26-án, szerdán, a Dobosi Birtokközpontban, Szentantalfán, összegyűlt a bíráló bizottság, hogy végigkóstolják a borászok által leadott mintákat. A nap végére kiderült, melyik borok feleltek meg a BalatonBor minősítés követelményeinek! A mostani, első bírálat után tizennyolc pincészet kezdheti meg a különleges borcímkék nyomtatását, de ezt a mérlegelést még majd két másik is követi, március 23-án, szerdán és június 1-én, ugyancsak szerdán, amikor további termelők szerezhetik meg a névhasználat jogát. balatonbor 5A már lezajlott bírálat után, a házigazda, Dobosi Győző elmondta: „A Balatonon a minőség soha nem volt annyira fontos, mint most, és ennek a szintjét meghatározni közös érdekünk. A BalatonBorból még nem sikerült annyit készíteni, ami ne fogyott volna el a következő évjáratig, nálunk is egyre több készül belőle évek óta. Ez a többi pincénél is jellemző. Ezért 2022-ben az a célunk, hogy még több kisebb és nagyobb pince álljon be a márka mögé és együtt átlépjük a bűvös 100 000 palackot az éves BalatonBor mennyiséggel. Azt tapasztaljuk, hogy évről évre egyre jobb minőségű, egységesebb stílusú borok készülnek és a bírálat során egyre többen válnak jogosulttá arra, hogy BalatonBort palackozzanak.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.