Felszámolási eljárás indult az Offset és Játékkártya Nyomda Zrt. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A cég jelentős veszteséget halmozott fel az elmúlt években.

Felszámolási eljárás indult az Offset és Játékkártya Nyomda Zrt. ellen – tudta meg a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség. A cég jelentős veszteséget halmozott fel az elmúlt években.

 Technikai okok miatt a kártyagyártás és a webáruház szünetel – hirdeti honlapján az Offset és Játékkártya Nyomda Zrt. A partnerektől azt kérik, hogy küldjék el adataikat, hogy „az átalakulás ill. újjáalakulás" után azonnal fel tudják venni velük a kapcsolatot. A társaság felszámolását nemrégiben tették közzé a Cégközlönyben. A tekintélyes múltú cég az elmúlt években tetemes veszteséget halmozott fel.

A 2011. június 30-ával zárt évben rekordnak számító 5,3 milliárd forint árbevételt ért el, üzemi szinten 836 millió, adózás előtt 715 millió forint veszteséget termelt a társaság. Az azt megelőző években jóval kisebb forgalom mellett 807 millió, előtte 1, 16 milliárd forint veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A cég tavaly márciusban 493 millió forintról 5,4 millió forintra csökkentette jegyzett tőkéjét. A kártyagyártó társaság 1994-ben részvénytársasággá alakult és a privatizációt követően 1996-ban az osztrák érdekeltségű Goldmann csoport tagja lett.  A hazai piacon megjelenő konkurencia (Piatnik, Carta Mundi) és a kártyázási kedv hanyatlása némileg háttérbe szorította a kártyagyártást – derül ki a társaság honlapjáról.

A kártyapiacon kialakult konkurenciaharc a pesti kártyakészítőket arra késztette 1867 után, hogy az osztrák-magyar politikai kiegyezést követő gazdasági fellendülésben bízva a cégalapítás első hullámában létrehozzák az Első Magyar Kártyagyár Részvénytársulatot. 1880-1890 között jelentős üzleti sikereket értek el. Lerakatot tartottak fenn Bécsben, exportáltak Csehországba és a Balkánra. Majd gyors hanyatlással olyan mennyiségű adósságot halmoztak fel, mely a cég csődjéhez vezetett. Az 1895-1896-os üzleti évet 25 ezer forint veszteséggel zárta az Első Magyar Kártyagyár. A korabeli napilapok cikkei megvilágítják a bukás egyik fontos okát: olyan kártyák kerültek forgalomba, melyeket a hátoldalukról is fel lehetett ismerni. A szeptember 16-ára összehívott közgyűlés már csak a részvénytársulat felszámolásáról határozhatott. Szeptember 14-én az Első Magyar Kártyagyárat 51.000 forintért eladták a bécsi Ferdinand Piatnik und Söhne Játékkártyagyárnak. A további cégtörténet elolvasható a társaság honlapján.

www.gazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük