2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kevesebben kaptak juttatásokat tavaly

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57935"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_514.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="56" /></a></span><em>A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói ezúttal 2011 második félévének béren felüli juttatásait hasonlították össze a korábbi adatokkal.</em></p> <p><em> </em>

images 514.thumbnailA Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói ezúttal 2011 második félévének béren felüli juttatásait hasonlították össze a korábbi adatokkal.

 

images 514.thumbnailA Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói ezúttal 2011 második félévének béren felüli juttatásait hasonlították össze a korábbi adatokkal.

 

Az első és legszembetűnőbb változás, hogy az előző év második félévében 13%-kal nőtt azon munkavállalók száma, akik semmilyen juttatásban sem részesültek munkaadójuktól a fizetésükön kívül. Míg ugyanis tavaly az év első felében a dolgozók 26%-a nem kapott juttatást, a második félévben már 30%-uk csak a bérére számíthatott.

 

Az anonim internetes bérfelmérés alapján még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során. A segédmunkások több mint fele (53%) nem kap juttatásokat, de a felsővezetők közül is majdnem minden tizedik ember (12%) is csak a fizetésére számíthat.

 

Valamivel rosszab a helyzet a középvezetők körében, ahol a juttatásnélküliek aránya 19%, míg az év utolsó 6 hónapjában már egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szolgáltatási szféra dolgozóinak 41%-a, az adminisztratív alkalmazottak harmada, és a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.

 

Az előző év két félévének egybevetése során a Fizetesek.hu kutatói csökkenést tapasztaltak az alkalmazottak képzése (-5%), a rugalmas munkaidő (-6%), az egészségügyi megtakarításhoz való hozzájárulás (-10%), a notebook és mobiltelefon magáncélokra történő használatával kapcsolatban is. (-10%).

 

Vannak kiugróan visszaszoruló juttatási formák is. Ilyen például a szolgálati személygépkocsi magáncélokra történő használatának engedélyezése (-15%), vagy az üdülési csekkek adásának lehetősége, ez utóbbit már 16%-kal kevesebben kapták, mint az előző félévben.

 

Összességében 2011 második felében a legnépszerűbb juttatás a meleg étkezési utalvány volt: ebben az alkalmazottak 42%-ka részesült, majd a rugalmas munkaidő következett 16%-kal, helyi utazási bérletet pedig a dolgozók 14%-a kapott.

 

A béren felüli juttatásokra is igaz az a feltételezés, hogy nem mindegy, hogy milyen poziciószinten dolgozik a munkavállaló.

 

Míg ugyanis tavaly a felső- és középvezetők mintegy fele (47% illetve 49%) kapott meleg étkezési utalvány, addig a segédmunkásoknak mindössze 24%-a. A szakképzett munkaerő harmada, az adminisztratív dolgozók 42%-a részesült ebben a juttatásban.

 

Ugyancsak feltűnő különbséget tapasztalni a munkahelyi ingyenes italellátással kapcsolatban, ez a segégmunkásoknak csak 6%-át illeti meg, miközben a felsővezetők 17 százalékának erre sem kell külön költenie.

 

Amíg a segédmunkások esetében az ingyenes italellátás és a meleg étkezési utalvány a két leggyakoribb juttatás, addig felsővezetőknél a mobiltelefon vezet 53%-kal, a meleg étkezési utalvány után pedig a notebook használata következik 42%-kal.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.