A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói ezúttal 2011 második félévének béren felüli juttatásait hasonlították össze a korábbi adatokkal.

 

A Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu kutatói ezúttal 2011 második félévének béren felüli juttatásait hasonlították össze a korábbi adatokkal.

 

Az első és legszembetűnőbb változás, hogy az előző év második félévében 13%-kal nőtt azon munkavállalók száma, akik semmilyen juttatásban sem részesültek munkaadójuktól a fizetésükön kívül. Míg ugyanis tavaly az év első felében a dolgozók 26%-a nem kapott juttatást, a második félévben már 30%-uk csak a bérére számíthatott.

 

Az anonim internetes bérfelmérés alapján még árnyaltabb képet kapunk a pozíciószintek szerinti összehasonlítás során. A segédmunkások több mint fele (53%) nem kap juttatásokat, de a felsővezetők közül is majdnem minden tizedik ember (12%) is csak a fizetésére számíthat.

 

Valamivel rosszab a helyzet a középvezetők körében, ahol a juttatásnélküliek aránya 19%, míg az év utolsó 6 hónapjában már egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szolgáltatási szféra dolgozóinak 41%-a, az adminisztratív alkalmazottak harmada, és a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede.

 

Az előző év két félévének egybevetése során a Fizetesek.hu kutatói csökkenést tapasztaltak az alkalmazottak képzése (-5%), a rugalmas munkaidő (-6%), az egészségügyi megtakarításhoz való hozzájárulás (-10%), a notebook és mobiltelefon magáncélokra történő használatával kapcsolatban is. (-10%).

 

Vannak kiugróan visszaszoruló juttatási formák is. Ilyen például a szolgálati személygépkocsi magáncélokra történő használatának engedélyezése (-15%), vagy az üdülési csekkek adásának lehetősége, ez utóbbit már 16%-kal kevesebben kapták, mint az előző félévben.

 

Összességében 2011 második felében a legnépszerűbb juttatás a meleg étkezési utalvány volt: ebben az alkalmazottak 42%-ka részesült, majd a rugalmas munkaidő következett 16%-kal, helyi utazási bérletet pedig a dolgozók 14%-a kapott.

 

A béren felüli juttatásokra is igaz az a feltételezés, hogy nem mindegy, hogy milyen poziciószinten dolgozik a munkavállaló.

 

Míg ugyanis tavaly a felső- és középvezetők mintegy fele (47% illetve 49%) kapott meleg étkezési utalvány, addig a segédmunkásoknak mindössze 24%-a. A szakképzett munkaerő harmada, az adminisztratív dolgozók 42%-a részesült ebben a juttatásban.

 

Ugyancsak feltűnő különbséget tapasztalni a munkahelyi ingyenes italellátással kapcsolatban, ez a segégmunkásoknak csak 6%-át illeti meg, miközben a felsővezetők 17 százalékának erre sem kell külön költenie.

 

Amíg a segédmunkások esetében az ingyenes italellátás és a meleg étkezési utalvány a két leggyakoribb juttatás, addig felsővezetőknél a mobiltelefon vezet 53%-kal, a meleg étkezési utalvány után pedig a notebook használata következik 42%-kal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük