2022.augusztus.18. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ígéretes új magyar radioaktív gyógyszerek a rosszindulatú daganatok gyógyításában

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57937"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Dscf1084.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A korábbiaknál pontosabb és hatékonyabb radiofarmakológiai megoldást lehetővé tevő modellkészletet fejlesztett ki az érdi Medi-Radiopharma Kft. A több mint 200 millió forintos kutatómunka eredménye a tumoros sejtek lokalizálására és elpusztítására egyaránt felhasználható, miközben mellékhatás-profilja enyhébb, mint a jelenleg elterjedt módszereké. A kutatást az Európai Unió kiemelten magas, 78 százalékos mértékben, 163 millió forinttal támogatta.

dscf1084.thumbnailA korábbiaknál pontosabb és hatékonyabb radiofarmakológiai megoldást lehetővé tevő modellkészletet fejlesztett ki az érdi Medi-Radiopharma Kft. A több mint 200 millió forintos kutatómunka eredménye a tumoros sejtek lokalizálására és elpusztítására egyaránt felhasználható, miközben mellékhatás-profilja enyhébb, mint a jelenleg elterjedt módszereké. A kutatást az Európai Unió kiemelten magas, 78 százalékos mértékben, 163 millió forinttal támogatta.

dscf1084.thumbnailA korábbiaknál pontosabb és hatékonyabb radiofarmakológiai megoldást lehetővé tevő modellkészletet fejlesztett ki az érdi Medi-Radiopharma Kft. A több mint 200 millió forintos kutatómunka eredménye a tumoros sejtek lokalizálására és elpusztítására egyaránt felhasználható, miközben mellékhatás-profilja enyhébb, mint a jelenleg elterjedt módszereké. A kutatást az Európai Unió kiemelten magas, 78 százalékos mértékben, 163 millió forinttal támogatta.

 

Napjainkban a rákellenes terápiák fókuszában a jelölő- és hatóanyagaikat specifikus módon, kizárólag a tumoros sejtekbe eljuttatni, illetve elpusztítani képes megoldások állnak, miközben az egészséges szövetekre nem, vagy alig vannak hatással. Az így bejuttatott készítmények mind hordozó, mind hatóanyagukban különbözőek lehetnek. A Medi-Radiopharma ezek közül a sugárzó anyagokkal, radioaktív izotópokkal dolgozik, mint például a 177 Lutécium és a 68 Gallium – ismertette a projekt alapjait a cég vezetője.

Jánoki Győző elmondta, a tumorszelektív terápiák alapköveit az ezen a területen kutatók már évekkel ezelőtt lefektették. Az igazi kérdés ma az, a kifejlesztett megoldások milyen arányban találják meg a rákos sejteket, illetve mennyire képesek semlegesen viselkedni az egészséges sejtekkel. Vagyis a beadott anyagnak be kell épülnie a tumorba, a be nem épült, felesleges anyagnak viszont lehetőleg maradéktalanul ki kell ürülnie a szervezetből. Száz százalékban sajnos egyelőre egyik célkitűzés sem megvalósítható, de a tudomány napról napra egyre hatékonyabb eszközökön dolgozik. Ezen a hosszú úton léptünk egyet előre – jelentette ki a szakember.

Valójában nem is egyetlen konkrét gyógyszer vagy készítmény jött létre, hanem egy úgynevezett modell radiofarmakon készlet, amelyből a hozzáértő izotópdiagnosztikai szakember, onkológus vagy radiológus a helyszínen, néhány perc alatt a beteg állapotának és a beavatkozás – diagnosztikai vagy terápiás – céljának megfelelő, egyedi készítményt állíthat elő. A készlet használatával a tumorszelektív hordozóanyaghoz többféle radioizotópot társíthatunk, így többek között pozitron sugárzókat is, amelyek a kiújuló vagy áttétet képző tumorok nagyon korai PET/CT (pozitron-emissziós számítógépes orvosi képalkotás) diagnózisát teszik lehetővé, amely már néhány milliméteres tumort is képes kimutatni.

A modellkészlet kifejlesztése gyakorlatilag befejeződött, mind a kémiai, radiokémiai, mind pedig az állatkísérletek sikerrel zárultak. Az egészséges laboratóriumi patkányok nem betegedtek meg az alkalmazástól, a spontán tumorokkal kezelt háziállatok (kutyák és macskák) pedig lényeges javulást mutattak. Ennek nyomán elkészült a részletes alkalmazási előírás, illetve az a szakmai támogató anyag, amelynek segítségével a klinikai tesztelés során az orvosok a készletet használni tudják.

A következő lépésben a humán alkalmazás vizsgálata következik, és ha a tapasztalatok e területen is kedvezőek, a megoldást széleskörűen be lehet vezetni a napi gyógyítás gyakorlatában. A cég várakozásai szerint a fejlesztés nem csak gyógyászati szempontból lehet sikeres Magyarországnak, hanem gazdaságilag is – mondta Jánoki Győző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.