Február 12-én Szolnokon startolt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló, – az uniós oktatásfejlesztési lehetőségeket bemutató programsorozat. Folyamatosan változó helyszíneken, egy-egy iskolában, délután két órától várják az érdeklődő pedagógusokat, diákokat, szülőket.

 

Február 12-én Szolnokon startolt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló, – az uniós oktatásfejlesztési lehetőségeket bemutató programsorozat. Folyamatosan változó helyszíneken, egy-egy iskolában, délután két órától várják az érdeklődő pedagógusokat, diákokat, szülőket.

Mindenki jól ismeri a közelmúlt oktatását, azonban azt talán kevesebben tudják elképzelni, hogy milyen lesz a jövő. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Jövő Iskolája körút, ahol minden érintett és érdeklődő – pedagógus, diák, szülő, intézményfenntartó – hasznos információkat és „kézzelfogható" tapasztalatokat szerezhet a már megvalósult és a küszöbön álló változásokról.

Az információs és kommunikációs technológiák használata nélkül ma már elképzelhetetlen az egyéni boldogulás és bekapcsolódás a társadalmi életbe. Ezért az ehhez szükséges alapvető képességek elsajátítását is biztosítani kell minden tanuló számára. E technológiák iskolai elterjedése, ezeknek a tanulási és tanítási környezetbe történő szerves beépítése egyben a pedagógiai módszertan gazdagításának is eszköze.

A fejlesztések egyik alapvető célja a minőségi oktatáshoz való egyenlő esélyű hozzáférés. Ezt segíti elő a kompetenciaalapú oktatás elterjesztése, a közoktatási rendszer hatékonyságának javítása, újszerű megoldások bevezetése, valamint a közoktatási intézmények regionális szintű együttműködése is, amelyekre uniós forrásokból pályázati lehetőségek nyújthatnak támogatást. Mindez hozzájárulhat a halmozottan hátrányos helyzetű és a roma tanulók szegregációjának csökkentéséhez is.

Természetesen ezzel párhuzamosan, az egyenlő esélyek megteremtéséhez a közoktatási infrastruktúra fejlesztésére is sor kerül. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében iskolafenntartók pályázhatnak korszerű közoktatási intézmények kialakítására. Az infrastrukturális fejlesztéseknek és a már említett tartalmi, módszertani programoknak szervesen össze kell kapcsolódniuk.

A fejlesztések keretében formálódó Jövő Iskoláját a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezésében -induló programsorozaton mutatják be. A Jövő Iskolája körút a tervek szerint az idei tanév végére minden megyei jogú városban megjelenik (az első hét állomás között szerepel Szolnok, Miskolc, Székesfehérvár, Eger, Szombathely Hódmezővásárhely és Békéscsaba), hogy aztán szeptembertől minél több kistérségbe is eljuthasson.

A rendezvényekre előreláthatóan minden hét keddi és csütörtöki napján kerül sor, alkalmanként más és más városban.

Az eseményen szakmai előadások hangzanak el a hazai közoktatás helyzetéről, a Jövő Iskolája programról, digitális tudásbázisról, iskolai informatikai fejlesztési lehetőségekről. Ezt követően különböző mintaórákon vehetnek részt az érdeklődők. A bemutató órákon – a jelen lévő jövő jegyében – a digitális szemléltető és az interaktív oktatási eszközöket is bevetik a demonstrátorok. A kapcsolódó kiállításon olyan digitális taneszközöket, tananyagokat mutatnak be, amelyek hamarosan a pedagógusok mindennapi társai lesznek, így érdemes lesz őket személyesen is kipróbálni, összehasonlítani.

A Jövő Iskolája körút további helyszínei és időpontjai:

Február 14., Miskolc, Ferenczi Sándor Szakközépiskola, Szigethy Mihály u.8.

Február 19., Székesfehérvár, Tóparti Gimnázium, Fürdősor u. 5.

Február 21., Eger, Hunyadi Mátyás Ált.Iskola, Fadrusz János út 1/a.

Február 26., Szombathely, OLADI Ált. Művelődési Központ, Simon István utca 4.

Február 28., Hódmezővásárhely, Önkormányzat, Kossuth tér 1.

Március 18., Békéscsaba, Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola, Irányi utca 3-5.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük