A galéria a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve pályázatot írt ki a negyedéves festőhallgatók számára. A benyújtott portfóliók alapján történt válogatás után tíz hallgató negyven alkotása került bemutatásra.

 

 

A galéria a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel együttműködve pályázatot írt ki a negyedéves festőhallgatók számára. A benyújtott portfóliók alapján történt válogatás után tíz hallgató negyven alkotása került bemutatásra.

 

A kiállítás érdekessége, hogy a portfóliók a galériában a közönség számára is megtekinthetők, így átfogóbb képet kaphatnak a növendékek eddigi munkájáról. A zsűri véleménye szerint meglepően színvonalas anyagokat kaptak és igazán nehéz helyzetbe kerültek a díjak odaítélésében, ezért a galéria megemelte a díjak számát. 22 hallgató közel 300 alkotása közül kellett választani, melyek a bemutatandók és kik kapják az elismeréseket. A zsűri tagjai Ari S Kupsus zsűrielnök, Nagy Gábor festőművész, Megyes Andrea galériavezető, Maria B Raunio festőművész és Jeff Taylor művészettörténész voltak.

Jari Vilen választottJari Vilen választottAri Kupsus a galéria finn származású tulajdonosa évek óta támogatja a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, valamint a helsinki Sibelius Akadémia hallgatóit és most örömmel társult a képzőművészekkel. Annyira tehetségesek és el kell ismernem, hogy nemcsak a zenében de a képzőművészetben is értékes nemzedéket nevel ki az ország – nyilatkozta Ari.

A jobb szélen Bereczki KataA jobb szélen Bereczki KataA kiállítás ünnepélyes díjátadóját Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg. Rövid beszédében örömét fejezte ki az együttműködésért, hiszen az elmúlt időszakban számottevő külföldi kapcsolatokat épített ki a Képzőművészeti Egyetem és most a finnekkel folytatódik a folyamat. Felidézte fiatalkori gondolatát, mikor két mappával a kezében sétálgatva felvillant benne, hogy mi lesz vele. Most nyilván ugyanez a kérdés megfogalmazódik a jelenkor hallgatóiban is. Véleménye szerint a tehetség az egy ajándék, hogy ebből minél több reálissá váljon, és az értékek megszülessenek ahhoz támogatni kell őket. A díjátadón jelen volt Maria B Raunio festőművész, az egyik zsűritag és ő is megerősítette, hogy nagyon jók voltak a benyújtott pályázatok. Mivel ez a galéria nem egy szokványos berendezésű hely, ezért külön fejtörést okozott, mert a több jóból nem minden illett volna ebbe a környezetbe. Tudni kell, hogy a galéria tulajdonos antik bútorokkal és lakberendezéssel foglalkozik elsősorban és nagyon jó az esztétikai érzéke, és a galéria kialakítására is az antik enteriőr a jellemző. Volt nagyon jó portfólió, de nem illett volna ide, és úgy érzi, hogy kiállítást rendezni is egy művészet. Maria számára nem volt befolyásoló tényező, hogy szinte minden pályázót ismer és az is elhanyagolható, hogy az ő festői stílusa meghatározná a döntését, hiszen a saját világát kifesti magából és ha más alkotását szemléli, akkor az ami jó az jó elv vezérli.

És most, térjünk a díjazottakra.

A Jari Vilén finn nagykövet által alapított Jari Vilén-díjat Bereczky Katalin kapta, melyet személyesen  Finnország nagykövete adott át megjegyezve, hogy másnap már ez a kép fogja díszíteni irodáját. Hogy miért erre a festményre esett a választása, azzal indokolta, hogy nagyon aktuálisnak érzi a kép témáját, mert egy kis emberről beszél a nagyvilágban. Az egyik fotón Kőnig Frigyes és Ari Kupsus társaságában Jari Vilén szemléli az általa díjazott festményt.

Az Ari S Kupsus Salon Concert Society-díjat Szakszon Imre, Orr Máté, Dudás Andrea Júlia és Nagy Zsófia vehette át.

A Debut Exhibition, azaz a bemutatkozó kiállítás joga Margit Zsófiát illeti. Az önálló kiállítás, amely nagyon népszerű a skandináv területen, a hallgató diplomaévében, a diploma megszerzése után kerül megrendezésre. Ezzel érzésük szerint a pályán való indulást segítik.

Bereczky Katalin számára – Radák Eszter a mestere – nagyon sikeres volt a május, hiszen először a Műgyűjtők Amadeus-Díját, aztán a Fundamenta – Amadeus Kisalkotói Ösztöndíjat érdemelte ki és most a Jari Vilén -díj. Nemrégiben történt egy nagy stílusváltása, még keresi önmagát és ezért nem is számított ilyen sikerekre. Korábban figurálisan festett, más színekkel és akrilt sem használt. Természetben készített, fotoshopppal manipulált fotók alapján festette munkáit, szintén a természetben készült egy az egyben gipszlenyomatokkal  kísérletezett, majd mikroszkópos felvételek alapján dolgozott. Jelenlegi stílusát nem is tudná pontosan meghatározni, saját fotó alapján fest, úgymond a fotót rajzolja körbe egy vonalas számítógépes rajz alapján, azt viszi át vászonra, majd megfesti.

A festőhallgatók valóban érdekes és színvonalas válogatott pályázati anyag tárlata 2010. május 29-ig tekinthető meg az Ari Kupsus Galleryben, a Bródy Sándor utca 23/b-ben.

A teljes kiállítási anyag a http://www.arikupsusgallery.com/main.php?page=current oldalon megnézhető.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük