2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Besenyei Péter Herendiben repül 2008. augusztus 20-án

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/13926"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Herendi%20es%20Besenzei.thumbnail.jpg" border="0" alt="A Dijnyertes herendi sisak és Besenyei Péter" title="A Dijnyertes herendi sisak és Besenyei Péter" width="70" height="100" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong>A Dijnyertes herendi sisak és Besenyei Péter</strong></span></span> <p>Egy hónapja 10 lelkes művész állt neki annak, hogy Besenyei Péter egy-egy sisakjának új arculatot adjanak.  Eldőlt, hogy Pétert augusztus 20-án Herendi alkotásban láthatjuk.</p><p>

  a dijnyertes herendi sisak és besenyei péterA Dijnyertes herendi sisak és Besenyei Péter

Egy hónapja 10 lelkes művész állt neki annak, hogy Besenyei Péter egy-egy sisakjának új arculatot adjanak.  Eldőlt, hogy Pétert augusztus 20-án Herendi alkotásban láthatjuk.

  a dijnyertes herendi sisak és besenyei péterA Dijnyertes herendi sisak és Besenyei Péter

Egy hónapja 10 lelkes művész állt neki annak, hogy Besenyei Péter egy-egy sisakjának új arculatot adjanak.  Eldőlt, hogy Pétert augusztus 20-án Herendi alkotásban láthatjuk.

Szabó Győző és Szabó Sípos Barnabás színművészek, a Herendi- és a Zsolnay Porcelángyár, Budha Tamás street art művész, Barabás Zsófi, Kosaras Renáta, Kucsora Márta, Verebics Ágnes, Péterfy Ábel kortárs festőművészek vállalkoztak arra, hogy alkotásaikkal egy napra megújítják Besenyei Péter stílusát és egyúttal a Wings for Life elnevezésű gerinckutatási alapítványt is támogatják.

sisakok.thumbnailA 2008 június 5-én délben a Symbol Club Étteremben került sor a fent említett művészek sisak alkotásainak zsűrizésére, vagyis most dőlt el, kinek a művében fog Besenyei Péter a Red Bull Air Race budapesti futamán repülni. A sisak ezzel elindul világhódító körútjára, hisz a versenyt – akárcsak az előző években –  közel 50 ország közvetíti. A 10 alkotás mindegyike online árverésre kerül július 11-től augusztus 11-ig, a befolyt összeggel pedig a  Wings for Life elnevezésű gerinckutatási alapítványt támogatjuk. A licit helye:  http://www.sisakaukcio.origo.hu/ Persze a zsűrizés alkalmával győztesnek kikiáltott sisak még nem biztos, hogy a legsikeresebb is, hisz lehet, hogy később, az aukció alkalmával nem erre fognak a legtöbben licitálni. Épp ezért a Sisakfestésnek több győztese is lehet.

A mai napon így mindössze „csak" annyi történt, hogy a 3 csoportból álló zsűri eldöntötte, Tartó László – Herendi Porcelángyár –  alkotását viseli majd Péter augusztus 20-án. A zsűri 40%-ban számító része a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus három tagja volt, név szerint Paizs László, Szirtes János képzőművészek és Százados László művészettörténész. Besenyei Péter egymaga viselte a végső döntés súlyának szintén 40%-át, míg a Red Bull döntése 20%-ban járult hozzá a döntéshez.

a nyertes pályaműA nyertes pályaműA 29 éves Tartó László 1993 óta dolgozik a Herendi gyárban, jelenleg a mester fokozat megszerzésén dolgozik. 2006-ban munkáját Szakmai díjjal ismerte el a manufaktúra. Rendszeresen dolgozik termékfejlesztésen, újdonságok kifejlesztésén. Külföldi és belföldi bemutatókon, rendezvényeken rendszeresen képviseli a manufaktúrát. „László pályaműve színvonalasan megoldott, klasszikus formavilágú minőségi munka. Izgalmas dekorativitása jól illik a funkcióhoz."- nyilatkozta Szirtes János képzőművész.

Az alkotó 3 hétig dolgozott a sisakon, melyen madártoll minták adják az alapot, ez szimbolizálja a repülést. A sisak minden egyes mintája hagyományos Herendi motívumokból áll.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.