2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BETEGSÉG ELŐREJELZŐ ELEMZŐSZOFTVERT FEJLESZTETT A GREPTON

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46864"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_335.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Az emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, a veleszületett és szerzett genetikai betegségek hátterének megismerése napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása.

image1 335.thumbnailAz emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, a veleszületett és szerzett genetikai betegségek hátterének megismerése napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása.

image1 335.thumbnailAz emberi szervezetben lejátszódó folyamatok, a veleszületett és szerzett genetikai betegségek hátterének megismerése napjaink egyik legnagyobb tudományos kihívása.

Mivel a gerinces fajok (ideértve az embert is) genetikailag viszonylag közel állnak egymáshoz, a kutatók az ilyen vizsgálatokhoz szívesen alkalmaznak különféle modellállatokat, amelyek közül a zebradánió (zebrahal) az egyik a legelterjedtebb. A zebradánió szervezetében lejátszódó folyamatok, a veleszületett genetikai rendellenességek vizsgálata nagymértékben megkönnyítheti az akár 95-98%-ban megegyező genetikai állománnyal rendelkező emberi fajnál (elsősorban a mesterséges környezeti hatások miatt) bekövetkező genetikai változások megértését és elemzését.

A projektben kidolgozott módszer egy olyan automata fenotípusos analizáló berendezés megalkotása volt zebradánió halfajra, amely a hosszú kiértékelési időt a töredékére csökkentheti, így lehetővé teheti az eredmények pontosabb és gyorsabb humánvonalra történő visszavezetését. A berendezés halembriókról – a maga által készített – fényképeken nagyon nagy pontossággal térképezi fel az egyes szervek alakjában történt elváltozásokat.

Projekteredmények:

  • Elkészült a projekt megvalósításához szükséges komplett kísérleti protokoll.
  • Sikerült meghatározni a fejlesztés egyik eszközének, a fluoreszcens sztereomikroszkóp projekt számára fontos alapadatait, és legyártották a mozgató plate prototípust is.
  • Kiválasztották a szükséges referencia vegyületeket a fejlődési rendellenességekkel terhelt halembriók kialakításához.
  • Elkészült a 24, 48, 72 és 96 órás standard fejlődésű, normál zebradánió embriók, és a 3 hónapos adult egyedek fényképes anatómiai atlasza.
  • Kidolgozták a halak szervméretét elemző szoftver prototípusát, amelyet több ezer embrión teszteltek.

 

A projekt elsődleges újdonságtartalmát az elemző szoftver kifejlesztése jelentette. A szoftver működésének alapelve az, hogy összeveti az előzőleg mesterségesen szennyezett környezetbe helyezett tesztegyeden kiváltott válaszreakciókat, illetve elváltozásokat a kontrolladatokkal. A kapott eredményeket a rendszer beolvassa az adott adatbázisba, a különböző kontrollnak kijelölt területekhez (pl. szervekhez, szervrészletekhez, GFP-vel jelölt területekhez) képest felméri a szennyezőanyagokkal „kezelt" élőlényekben bekövetkező elváltozásokat, elemzi az elváltozások mértékét (amelyekből később következtetések vonhatók le), valamint azokról fényképes dokumentációt készít. A berendezés használatával gyorsabb lehet egy-egy genetikai eredetű humán betegség hátterének megismerése, a gyógyításhoz szükséges terápia kidolgozása. Segítséget nyújthat a közvetlen humán gyógyászati felhasználáson túl a vegyipar, biotechnológia, orvosi kutatásokkal foglalkozó cégeknek és a környezetvédelem bizonyos területein is sikerrel alkalmazható lehet mind a hazai, mind a világpiacon egyaránt.

Az elemzőszoftver értékesítését a Grepton Zrt. belföldön és külföldön egyaránt tervezi. A fejlesztések várhatóan a megvalósítás utáni 4. év végére térülnek meg.

 

A Grepton Zrt. 218 millió forint uniós támogatást nyert a „Közép-Magyarországi Operatív Program, Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" című pályázati kiíráson az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A cég 463 millió forintos összköltségvetést meghaladó beruházásból egy világviszonylatban is egyedülálló, innovatív, betegség előrejelző elemzőszoftvert fejlesztett ki hal modellrendszer felületen.

 

www.grepton.hu

 

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.