Az eddigi konferenciák tapasztalatai azt mutatják, hogy minden egyes konferencia a rendező országban igen komoly hatással van a szakma, az egészségügyi hatóságok, a betegek és a társadalom együttműködésére, és nagyban hozzájárul a veseelégtelenség, mint népbetegség fontosságának megértéséhez, eredményesebb megelőzéséhez és a betegek rehabilitációjához.

 

Az eddigi konferenciák tapasztalatai azt mutatják, hogy minden egyes konferencia a rendező országban igen komoly hatással van a szakma, az egészségügyi hatóságok, a betegek és a társadalom együttműködésére, és nagyban hozzájárul a veseelégtelenség, mint népbetegség fontosságának megértéséhez, eredményesebb megelőzéséhez és a betegek rehabilitációjához.

 

Azok a tagszervezetek, amelyek korábban is részt vettek az IFKF konferenciáin, megértve a betegség korai felismerésére és megelőzésére összpontosító programok előnyeit, sikeres megelőző programokat indítottak világszerte, Ausztráliától Európáig, Japántól Dél-Amerikáig, Új-Zélandtól USA-ig, a betegek és a társadalom javát szolgálva.

Magyarország elismert nephrologiai (http://hu.wikipedia.org/wiki/Nefrol%C3%B3gia) kutató és oktató központnak számít, számos egyedülálló és sikeres kezdeményezéssel, módszertani megközelítéssel, melyekről a kongresszuson részletesen beszámoltak szakembereink, megvitatva a betegek szerepét saját kezelésükben.  

Ez az egyszerű, jól bevált módszer igen hatékony eszköznek bizonyul, alkalmazásával a korai idült vesebetegségben szenvedők (CKD) az egészségügyi szakdolgozókkal együttműködve eredményesen lassíthatják a vesebetegség előrehaladását, s a vesepotló kezelés indításának idejét évekkel kitolhatják. Ily módon az esetek akár 20-50%-ban sikerült már lelassítani vagy csökkenteni a veseelégtelenség könyörtelen progresszióját. Az ilyen megelőző programok különösen gazdaságos megoldást jelenthetnek a nagyszámú népességgel rendelkező területeken.

A nefrológia (vesegyógyászat) a gyakorlatban és a kutatásokban is hagyományosan erős gyökerekkel rendelkezik hazánkban, mindazok ellenére, hogy az 1970-es és 80-as években visszaesést tapasztalhattunk.  

Dr. Rosivall László már 1987-ben kezdeményezte a gyakorlati szabványok erősítését annak érdekében, hogy újjáélessze a nefrológiai fejlődést Magyarországon és a régióban. E cél érdekében megalapította a Magyar Vesealapítványt (HKF),  nem csak a hazai nefrológiai fejlesztések támogatására, hanem azért is, hogy letegye az alapkövét egy Közép- és Kelet-európai regionális nefrológiai kutató és továbbképző központnak. Ez volt a második világháború után elsőként létrehozott egészségügyi vonatkozású állami, non-profit alapítvány. A HKF folyamatosan támogatta (és támogatja) az oktatást, a kutatást és a betegellátást Magyarországon és a szomszédos országokban.

 Tudósok és klinikai nefrológusok kaptak meghívást, hogy fejlesszék a „Nefrológiai Kutató és Oktató Központot" Rosivall professzor, a Semmelweis Egyetem egyik vezetőjének felügyelete alatt. A program során jelentős számú fiatal nefrológust képeztek Magyarországon, ill. az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban a partner egyetemeken. A diplomások képzését magyar orvosok vállalták. Számos külföldi egyetem lépett be a programba és épített ki munkakapcsolatot a HKF és a Semmelweis Egyetem nefrológiai fejlesztésének támogatására. Több fiatal magyar orvos kapott speciális képzést a torontói egyetemen, majd tért vissza Magyarországra, hogy karriert építsen a tanítás, a kutatás és a klinikai gyakorlat területén.

 

A HKF ösztöndíjasok támogatásával vállal szerepet a graduális és posztgraduális (PhD) képzésekben a Semmelweis Egyetemen, valamint az orvos-továbbképzési programokban. A HKF ösztöndíjasai jelentős számú és értékű publikációt tudnak már maguk mögött. Az elmúlt időszakban húsznál többen végezték el a Nefrológiai PhD programot a Semmelweis Egyetemen a HKF támogatásával. Az alapítvány az adományok gyűjtésben is aktív, különféle berendezések megvásárlásával támogatja a magyar és más regionális kutatóhelyeket és a klinikai osztályokat.

Magyarországon emberek ezrei szenvednek valamilyen vesebetegségben. A betegek egy része gyógyszerrel, ill. műtéttel eredményesen kezelhető, más részüknél a vese működése elégetlenné válik. Művesekezeléssel és veseátültetéssel egyre több beteg életét lehet meghosszabbítani, a veseelégtelenség azonban továbbra is gondot okoz.   

 Egészséges emberi szervezetben a vese két félből álló, bab-alakú szerv, s a gerinc két oldalán, közvetlenül a bordák alatt foglal helyet. Egy-egy vese kb. ökölnyi méretű, súlya mintegy 150 gramm. Az életfontosságú szerepet betöltő vesén két perc alatt a szervezet teljes vérmennyisége átáramlik, a vérből így választja ki a vizeletet.  Ezzel, ill. kevés folyadék bevitelekor annak visszatartásával tartja fenn a szervezet folyadék-egyensúlyát. A felesleges vízmennyiség, s benne a káros anyagok kiválasztásával, ill. egy renin nevű vegyület előállításával vesz részt a vérnyomás szabályozásában. Ezen túlmenően számos olyan anyagot termel még, amelyek a szervezet normális egyensúlyát biztosítja.

A veseműködés zavara bárkinél, bármely életkorban előfordulhat, sok esetben a betegség csak akkor derül ki, amikor már végső stádiumába jutott, és a vesekárosodás visszafordíthatatlanná vált. Ebben az állapotban a veseműködést a művesekezelés helyettesíti, biztosítva a betegek túlélését. A gyors segítség különösen fontos gyermekeknél. Az időben megkezdett kezelés életet menthet. 

A vesebetegség mindenkiben, de különösen a magas vérnyomásban szenvedőkben és a cukorbetegekben fokozza a szívbetegség előfordulását. A krónikus vesebetegségre gyakran sem a beteg, sem környezete nem fordít kellő figyelmet, lebecsülve a kór veszélyeit.  Szerencsére a kór ma már korán felismerhető, ennek egyszerű módszere a vizelettel ürített albumin mennyiségének mérése. A krónikus vesebetegség sokkal korábban diagnosztizálható, mint maga a szívbetegség, így a további vesekárosodás és a szívbetegség kialakulása nagymértékben csökkenthető. A krónikus vesebetegség kialakulásának veszélyét fokozza a magas vérnyomás, a magas vércukor-szint, a megnövekedett testsúly, a dohányzás, ill. a családban már előfordult krónikus vesebetegség. 

További tudnivalók és segítség elérhető a Magyar Vese-Alapítvány honlapján:

http://vese-alapitvany.hu/?lang=hu_hu

 

www.ifkfbudapest.com

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük