2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bevásárló-turizmus – vegyes kép a határ menti megyékben

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57462"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_454.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="94" /></a></span>Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.

Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.

Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.

    Románia EU-csatlakozása óta folyamatosan csökken a bevásárló-turizmus Békés megyében, ugyanis a fogyasztói árak között ma már nincs nagy különbség. A Békéscsabára és Gyulára érkező látogatók döntő hányada nem a piacokon vásárol, hanem a bevásárlóközpontokban – mondták el az MTI-nek a megyei kereskedelmi kamaránál. Egyre többen turisztikai céllal látogatják a megye üdülővárosait a határon túlról, a magasabb színvonalú gyógyászati, fürdő- és rekreációs szolgáltatásokat veszik igénybe.
    Debrecenben és a határ menti bevásárlóközpontok parkolóiban ugyanakkor nőtt az utóbbi napokban a román rendszámú gépkocsik száma – tapasztalta az MTI tudósítója. A nagy debreceni bevásárlóközpontok eddig is kedvelt célpontjai voltak a határ mentén élőknek, de míg korábban többnyire Nagyváradról és környékéről érkeztek a vásárlók, most távolabbi térségekből is.
    Érzékenyen reagálnak a forint-euró árfolyammozgásra azok a szlovák állampolgárok, akik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével szomszédos felvidéki településeken élnek. Amikor egy euróért 320 forintnál is többet adtak, a Miskolctól csaknem kilencven kilométerre lévő Kassáról is átautóztak bevásárolni a borsodi megyeszékhelyre. Ahogy erősödött a forint, valamelyest csökkent a bevásárló-turizmus, illetve főleg a határ menti településekre, Sátoraljaújhelyre, Encsre korlátozódott.
    Komárom-Esztergom megye határ menti bevásárlóközpontjai és benzinkutjai szintén célpontjai a magas euróárfolyam miatt a szlovák bevásárló-turizmusnak.
    Győrben főként a hipermarketekben érezhető a szlovák vásárlók jelenléte. Az érkezők jellemzően nagybevásárlást hajtanak végre. Elmondásuk szerint a túloldalon negyed euróról indul a zsemle darabja, 80 centről a tej literje, de sört sem igen kapni 60-65 centnél olcsóbban. Ehhez képest akár 20-40 százalékot is spórolhatnak a magyarországi oldalon.
    Vas megyében viszont évek óta egyre kevesebb az euróját forintra váltó turista – mondta az MTI-nek egy pénzváltótulajdonos. A gyengébb forint ellenére is viszonylag kicsi az érdeklődés, ez pedig leginkább annak tudható be, hogy a határ túloldalán lévő szupermarketekben állandóak az akciók, így sokszor a kint dolgozó magyarok is inkább ott vásárolnak. Az osztrák turisták azonban még mindig szívesen veszik igénybe a vendéglátóhelyek szolgáltatásait, és sokan járnak át fogorvoshoz is.
    A benzinturizmus szintén a forintgyengülés vagy -erősödés függvénye: jelenleg Ausztriában érdemesebb tankolni, ugyanis a határszélen 1,38 euró egy liter 95-ös oktánszámú benzin, így a forintot átváltva is olcsóbb, mint Magyarországon.
    A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál elmondták: több pénzt vásárolnak el a magyarok Burgenlandban, mint az osztrákok Magyarországon. A kamara szerint ma már szinte csak a fodrászok, kozmetikusok miatt járnak át Sopronba a határ túloldaláról.
    A gyengébb forint ellenére sem érkezik nagy számban bevásárló-turista Zala megyébe Szlovéniából vagy Horvátországból, de magyarok sem tankolnak vagy vásárolnak manapság jelentős számban a két szomszédos országban – tapasztalta az MTI tudósítója.
    Baranyában és Horvátországnak a magyar határhoz közeli területein sem érzékelhető jelentősebb benzin-, vagy bevásárló-turizmus. A rendőrség közlése szerint a határátkelőhelyeken az elmúlt időszakban nem tapasztaltak az átlagosnál nagyobb forgalmat. Az MTI tudósítója ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a horvátok előszeretettel keresik fel a nagy pécsi bevásárlóközpontokat, főleg a szezon végi leárazások idején.
    Egyre kevésbé éri meg tankolni és bevásárolni Kárpátalján, a magyar határhoz közeli töltőállomásokon, illetve boltokban: az ukrajnai áremelések és a határellenőrzés szigorodása miatt kevesebb magyar látogat vásárolni a szomszédos országba.
    Csökken az üzemanyag-csempészet is: a pénzügyőrök egyre ritkábban foglalnak le átalakított tartályú autókat, az ilyen jellegű jogsértések száma évről évre csökken.

brg \ bcsp \ blb \ bly \ biy \ BAL \ hvzs \ hda \ btár \ bgj \ bfi \ gkv \ gkp

MTI 2012. január 22., vasárnap 4:18

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.