2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Visszakerült Mária Terézia portréja a pécsi városházára

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57464"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/mariaterisia.thumbnail.jpeg" border="0" width="76" height="100" /></a></span>Több mint hatvan év után szombaton visszakerült a pécsi városházára Mária Terézia osztrák császárné és magyar királynő portréja.

Több mint hatvan év után szombaton visszakerült a pécsi városházára Mária Terézia osztrák császárné és magyar királynő portréja.

Több mint hatvan év után szombaton visszakerült a pécsi városházára Mária Terézia osztrák császárné és magyar királynő portréja.

    Az ismeretlen festő 1764-ben készült alkotását két napra a városháza közgyűlési termében helyezték el, ezután restaurálják, és várhatóan egy év múlva állítják ki ünnepélyes külsőségek között.
    Nagy Gábor katonaorvos, hadtörténész az MTI-nek elmondta: az uralkodónő saját portréját 1780-ban adta Pécsnek szabad királyi várossá nyilvánítása alkalmából.
    Mária Terézia kívánsága volt, hogy az alkotás a városházára kerüljön. A képet azonban 1950-ben levették a falról és Rákosi Mátyásét tették a helyébe. Az uralkodónő portréját féltve egy hivatali dolgozó hazavitte, elrejtette, és két évvel később a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak adta, amely a padlásán őrizte.
    Nagy Gábor beszámolt arról, hogy a kép történetét egy magas rangú katonai kitüntetés, a Mária Terézia-renddel kapcsolatos kutatásai keretében ismerte meg és 2001-ben, egy magazinban közölt írásában tárta a nyilvánosság elé.
    Rámutatott: tudományos munkája során vált nyilvánvalóvá, hogy a kép nem tűnt el, csak megfeledkeztek róla. Ezért javasolta, hogy kerüljön vissza eredeti helyére.
    Nagy Csaba, a baranyai megyeszékhely fideszes alpolgármestere a kép bemutatásakor azt mondta: Pécs büszke a történelmére, világörökség-diplomájára, UNESCO Béke-díjára és arra is, hogy 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosa volt.
    Szavai szerint a város gazdasági, társadalmi, politikai fellendülését szabad királyi városi rangra emelése indította el. Megjegyezte, hogy Pécsnek akkor még mindössze 8.500 lakosa volt.
    A politikus hangsúlyozta, hogy Mária Terézia portréját most ideiglenesen mutatják meg, az alkotásnak később méltó helyet találnak az épületben.
    Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott európai uniós nagykövet örömét fejezte ki, hogy e kép megmutathatja a baranyai megyeszékhely és Mária Terézia fontos történelmi kapcsolatát. Jelzi azt is, hogy milyen modern volt a Habsburg család, mert annak mindig hölgy tagjai bizonyultak a legnépszerűbbeknek. Mária Terézia mellett példaként Ferenc József feleségét, Erzsébet királynét említette.
    A nagykövet szólt arról, hogy megítélése szerint fontos történelmi kérdésekkel foglalkozni. Magyarázatként édesapja, a tavaly elhunyt Habsburg Ottó szájából gyakran elhangzó mondatot idézte, miszerint "aki nem tudja, honnan jön, az nem tudja hova megy, mert nem tudja, hol van ebben a pillanatban".
    Garadnay Balázs, a Pécsi Egyházmegye püspöki helynöke az esemény végén áldását adta a restaurálási munkálatokhoz.

MTI Fotó: Kálmándy Ferenc   

BAL \ bti

MTI 2012. január 21., szombat 18:36

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.