2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Biztosítási piac:helyzetkép és tendenciák

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/1794"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mkb.jpg" border="0" alt="MKB Bank" title="MKB Bank" width="82" height="94" /></a></span>A <strong>világ biztosítási piacára</strong> a jelentõs <strong>profitnövekedés</strong> mellett a <strong>koncentráció</strong> fokozódása volt a jellemzõ 2006-ban. A trend folytatódni látszik, párhuzamosan a nagy társaságok <strong>terjeszkedés</strong>ével. A bankokhoz hasonlóan a Magyarországon is aktív külföldi társaságok egy része megkezdte, illetve folytatja a KKEU-i regionális terjeszkedést. <p>

 mkb bankA világ biztosítási piacára a jelentõs profitnövekedés mellett a koncentráció fokozódása volt a jellemzõ 2006-ban. A trend folytatódni látszik, párhuzamosan a nagy társaságok terjeszkedésével. A bankokhoz hasonlóan a Magyarországon is aktív külföldi társaságok egy része megkezdte, illetve folytatja a KKEU-i regionális terjeszkedést.

 mkb bankA világ biztosítási piacára a jelentõs profitnövekedés mellett a koncentráció fokozódása volt a jellemzõ 2006-ban. A trend folytatódni látszik, párhuzamosan a nagy társaságok terjeszkedésével. A bankokhoz hasonlóan a Magyarországon is aktív külföldi társaságok egy része megkezdte, illetve folytatja a KKEU-i regionális terjeszkedést.

A nyugat-európai piacok díjbevétele évi 3-4 %-os reálnövekedést mutat, ezt a hazai, illetve a KKEU növekedés jelentõsen meghaladja. A gyorsabb növekedés várhatóan tartós lesz, mivel az egy fõre jutó biztosítási költés Magyarországon csupán 270 euró körül volt 2005-ben szemben a nyugat-európai kb. 2000 euróval. A nyugat-európai növekedés motorját az élet ági termékek adják, mivel részben befektetésként mûködnek; nem-életágon a növekedés lassú. A tavalyi évben haladta meg elõször hazánkban is az életági díjbevétel a nem-életágit, növekedésének középtávú dinamikája várhatóan jóval nagyobb.

A világpiaci trendektõl eltérõen a hazai biztosítási piac koncentrációja a verseny élénkülése és új belépõk révén az elmúlt tíz évben jelentõsen csökkent, az 5 legnagyobb díjbevételû társaság piaci részesedése 2006. végére 69,3%-ra esett vissza a (2000: 83,6%). A piacot nemzetközi hátterû biztosítók dominálják. A ma még kisebbek közül leginkább azok tudták piacrészüket dinamikusabban növelni, amelyek erõs ügynöki hálózattal, széles disztribúciós bázissal, vagy banki háttérrel rendelkeztek. A bankok és a biztosítók közötti együttmûködés folyamatosan erõsödik Magyarországon és az elõttünk álló középtáv izgalmas kérdése, hogy a bankpiacra belépett biztosítók, vagy a biztosítói piacra lépett bankcsoportok stratégiája lesz-e a sikeresebb.

A növekedés legmeghatározóbb eleme 2006-ban a befektetéshez kötött (unit-linked) életbiztosítás volt, nagyrészt a kamatadó bevezetésének köszönhetõen. A kamatadó bevezetésének egyszeri kiemelkedõ hatását – amely a háztartások meglévõ pénzügyi eszközeinek részleges átcsoportosításából eredt – lényegében minden piaci szereplõ kihasználta, néhányan pedig meglévõ állományaikhoz képest kiemelkedõen növekedtek. Az életbiztosítás, mint alternatív befektetési forma, a jövõben is jelentõs szerepet játszhat. Ezen termékszegmens növekedése révén a biztosítók befektetés állományában növekvõ a kockázatosabb, magasabb hozam lehetõségét nyújtó instrumentumok aránya, így az állampapírpiacon súlyuk csökken, míg a befektetési alapok piacának egyik motorjává váltak az elmúlt néhány évben. A biztosítók tulajdonában lévõ befektetési jegyek aránya 3 év alatt 4%-ról csaknem 10%-ra nõtt 2006-ra.

Nem-élet ágon a kötelezõ gépjármû felelõsség biztosításra jut a bevételek 41%-a, miközben kárhányaduk már csökkent 2006-ban. Ennél a viszonylag standard, összehasonlítható terméknél az internetes csatornák fejlõdésének, a biztosítási brókerek aktivitásának is köszönhetõen a verseny jelentõsen fokozódott, 2006-ban a biztosító váltási ráta már 12,9%-ot ért el.

A 2006-évi bázishoz viszonyítva rövidtávon alacsonyabb dinamikájú növekedést várunk a vagyoni, gépjármû, illetve befektetési egységhez kötött életbiztosításokban. Ezen várakozásunkat a fundamentális folyamatok (autóértékesítés, lakáspiac, kamatadó miatti egyszeri átrendezõdés stb.) alátámasztani látszanak. A bankpiachoz hasonlóan itt is elõretörnek a garantált hozamú konstrukciók. Középtávon fentiek folytatódó növekedése mellett a ma még alig elterjedt termékek fokozottabb elõretörését várjuk, elsõsorban talán a hitelbiztosításét.

A biztosítási szektor díjbevétel és volumen szempontjából meghatározó termékeinél az ügynökök, közvetítõk, mint elosztási csatorna szerepe alapvetõ, nagyon erõs értékesítési motivációval, ugyanakkor relatíve gyenge szabályozottsággal és kontrollal. A csatorna jellegébõl fakadóan az ügyfél döntése valójában korlátozott informáltságon alapul, jellemzõen nem vet(het) össze versenytárs ajánlatokat.

A szektor összes díjbevétele a 2006. évi folyóáron számított GDP-hez viszonyítva 3,5%, összvagyona pedig a GDP 8%-ának felel meg. A biztosítási piac jövedelmezõsége kiemelkedik a pénzügyi szektor átlagából, a ROE ezen a területen 29,9%. A költséghatékonyság tendenciájában javuló a szektorban.

Budapest, 2007-05-31 Az MKB Bank legfrissebb elemzése a biztosítási piac fõbb folyamatait tekinti át. Az elemzés díjmentes regisztrációt, illetve bejelentkezést követõen elérhetõ az MKB honlapjáról, az  MKB Central European Banker Online elemzések közül az alábbi linken: http://www.mkb.hu/red_publikaciok/cebonline/cebonline.mkb

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.