2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Boldoggá avatták Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis rend alapítóját

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57647"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_477.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Boldoggá avatták vasárnap Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis női szerzetesrend alapítóját, keresztény nőmozgalmi személyiséget.

Boldoggá avatták vasárnap Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis női szerzetesrend alapítóját, keresztény nőmozgalmi személyiséget.

Boldoggá avatták vasárnap Bécsben Hildegard Burjant, a Caritas Socialis női szerzetesrend alapítóját, keresztény nőmozgalmi személyiséget.

    A szertartást XVI. Benedek pápa képviselőjeként Angelo Amato bíboros végezte. A bécsi Szent István székesegyház, amely első alkalommal volt boldoggá avatási szertartás helyszíne, zsúfolásig megtelt emberekkel. A misén jelen volt mintegy kétszáz egyházi személyiség, köztük bíborosok. Részt vettek a boldoggá avatáson vezető osztrák politikusok is, köztük Barbara Prammer, a parlament elnöke és Michael Spindelegger alkancellár.
    Hildegard Burjan "fáradhatatlanul segítette a szükséget szenvedőket" – emelte ki ünnepi prédikációjában Christoph Schönborn osztrák bíboros, bécsi érsek. Az érsek "a szociális tett embereként" méltatta a rendalapítót, akit "a nélkülözés felismerése, az odafigyelés, a cselekvés és a bölcs szociális tettek" jellemeztek.
    Hildegard Burjan 1833-ban született a németországi Görlitzben. Zsidó családból származott, 1909-ben, egy súlyos betegségből való felgyógyulása után tért katolikus hitre. Férje a magyar Burján Sándor volt, akivel Bécsben telepedtek le.
    1919-ben Hildegard Burjan megalapította a ma is működő Caritas Socialis női szerzetesközösséget. A rend elsősorban betegápolásban, a nehéz helyzetű nők és gyerekek segítésében vállal szerepet, és úttörő szerepet játszott Ausztriában a gyógyíthatatlan betegek gondozása – a hospice ellátás – területén. A Caritas Socialist II. János Pál is fölkereste 1998-ban tett bécsi látogatása alkalmával. 1919-ben Hildegard Burjant a Keresztényszociális Párt tagjaként parlamenti képviselővé választották. A parlamentben a nők jogegyenlőségéért lépett fel. 1933-ban hunyt el Bécsben. Ereklyéjét a Caritas Socialis kápolnájában helyezik el, az osztrák főváros kilencedik kerületében.

Pálfy M. Katalin

 kpk \ kdl

MTI 2012. január 29., vasárnap 18:10

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.