Ha térképre gondolunk, többnyire a klasszikus, utcaneves verzió jut eszünkbe, körutakkal, folyókkal, hidakkal, minimális dizájnnal.

 

Ha térképre gondolunk, többnyire a klasszikus, utcaneves verzió jut eszünkbe, körutakkal, folyókkal, hidakkal, minimális dizájnnal. Ezt azonban szabadabban, szubjektívebben is lehet értelmezni, amint azt az OSA Archívum egy nemrég meghirdetett pályázatának indulóitól is kérte. A kiírásra érkező munkák közül a legjobb 13 művet kiállítás keretében 2010. december 2-ig tekintheti meg a nagyérdemű. A navigációs szoftvereket fejlesztő Nav N Go Kft. nem csak támogatta az eseményt, hanem aktívan részt is vett a pályázatok elbírálásában.

A művész a térkép és a térképkészítés eszközeivel tud ironikusan, utópisztikusan és legfőképpen a képzelet segítségével vallani világunkról és a közelmúlt történelméről. Így a pályázat célja volt, hogy bemutatkozási és együttműködési lehetőséget teremtsen fiatal, magyar képzőművészek és térképészettel, várostervezéssel foglalkozó szakemberek számára.  Az OSA Archívum felhívása az elmúlt két évtized Budapestjére koncentrált, hogy a művészek bemutathassák, a történelmével együtt élő, a globalizáció kihívásaira reagáló város és lakói hogyan jeleníthetőek meg egy tudományokon átívelő párbeszédben, a térképész, a kutató és művész szemével.

Modern, virtuális világunkban a klasszikus, papír térképek világa már kiegészül online- és egyéb navigációs megoldásokkal. „A Nav N Go Kft. rendkívül fontosnak tartotta, hogy csatlakozzon ehhez a kreatív  kezdeményezéshez, hiszen, bár navigációs szoftvereink fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektetünk az üzleti partnerek kiszolgálására, a felhasználók szempontjai is elsődleges fontosságúak. Tehetséges művészek és térképészek szemszögéből egy egészen más dimenzióját ismerhetjük meg a térképek értelmezésének, ami egy sokkal élőbb, modernebb világot tár elénk, és bemutatja, hogy nem csupán objektív GPS koordináták, hanem szubjektív élmények alapján is lehet térképet fejleszteni" – mondta Dózsa Imre, a Nav N Go Kft. kommunikációs vezetője, a szakmai zsűri tagja.

A kiállítás helyszíne: Centrális Galéria, 1051 Budapest, Arany János u. 32.

A kiállítás 2010. december 2-ig tekinthető meg. A belépés ingyenes.

(a mellékelt fotókat Nemesházi Csaba készítette)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük