A válság kapcsán elhangzó híradásoknak szinte se szeri se száma manapság. Holott a válság nem mostanság kezdődött, de kétségtelenül máig ható gazdasági jelenség.

 

A válság kapcsán elhangzó híradásoknak szinte se szeri se száma manapság. Holott a válság nem mostanság kezdődött, de kétségtelenül máig ható gazdasági jelenség. Annak taglalása, hogy vannak-e haszonélvezői, vagy sem, az ugyanúgy csak sok év múlva fog valószínűleg körvonalazódni, ahogy többi krízishelyzet, vagy akár a háborúk esetében. S akkor majd valószínűleg évtizedek múlva, számos tanulmány fog azzal bíbelődni, hogy kinek milyen érdeke fűződött a válságjelenségek nagy kupacának valamely morzsájához.

Az azonban szinte biztos, hogy kárvallottjai is vannak, és sajnos alighanem lesznek is a válságnak. Vagy nem is csak a válságnak, hanem azoknak a gazdasági folyamatoknak, melyek a munkahelyvesztéseket, és vele az egzisztenciák porba hullását eredményezik. Azokat az egyéni sorstragédiákat okozva, mely zilált családokat, kilátást vesztett gyermekeket, megtörő életeket hagynak maguk után. Kétségessé téve, hogy az elsöpört valami után maradt sivatagban bármi is kivirágozhat még.

Ilyenkor kaphatnak szerepet azok szervezetek, egyének, akik legalább vigaszt tudnak nyújtani, vagy jobb esetben segítséget. Emberit és jogit egyaránt, és némi tapasztaltabb eligazodást a bürokrácia útvesztőjében. Akkor is, ha ez még a hivatásosok számára sem mindig egyszerű mutatvány. Márpedig, mint azt a közhasznú egyesületként működő Echo Innovációs Műhely kiadványa mutatja, még szociológiai pillanatfelvételként is súlyos problémák merülhetnek fel. Mint említettük korábban nem is kizárólag az országos válság kapcsán, de az egyéneket mindenképpen fel- és megrázva.

A kiadvány a „Bárki Érintett Lehet" címet viseli, és bár csak kiragadott esetleírásokat tartalmaz, tanulságos olvasmány lehet. Még akkor is, ha tulajdonképpen nehéz lenne megfogalmazni a kifejezett célcsoportot. Az egyéni válsághelyzetben éppen bent levők nem valószínű, hogy ilyen kiadványoktól lesznek jobb kedvűek, míg a családsegítők szemszögéből az itt bemutatott esetek inkább csak keresztmetszetét, mintsem teljes halmazát mutatják meg az egyes eseteknek. Ahogy az alcím is jelzi a tartalmat „A kockázati társadalom székesfehérvári életképei". Azoknak azonban, akik még nem tartoznak az érintettek közé, ébresztőleg hathat, és talán a bürokráciában dolgozók számára sem minden tanulság nélküli egy-két esetleírás. A kiadvány, noha nyomtatványként valószínűleg kényelmesebb olvasni, szabadon letölthető az egyesület honlapjáról (http://www.echoinn.hu/).

Simay Endre István

   

Bárki érintett lehet

A kockázati társadalom székesfehérvári életképei

Szerzői munkaközösség

Székesfehérvár 2010, Echo Innovációs Műhely

ISBN 978-963-08-0234-5

A kiadvány elérhetősége:

http://www.echoinn.hu/_user/browser/File/dokument/barki_web.pdf

Vagy letölthető a cikk végéről.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük