Svéd, finn, olasz, holland, német, magyar cirkuszigazgatók, cirkuszművészeti szakemberek érkeztek a fővárosba az ECA (European Circus Association) elnökségi ülésére.

 

Svéd, finn, olasz, holland, német, magyar cirkuszigazgatók, cirkuszművészeti szakemberek érkeztek a fővárosba az ECA (European Circus Association) elnökségi ülésére.

 

Az EMMI Akadémia utcai székházában, Pacsay-Tomassich Orsolya helyettes államtitkár köszöntötte az ülésre érkező szakembereket, s kifejtette, hogy az előadó-művészet e különleges ága, amely az emberi kitartásra, szorgalomra, bizalomra épül, s melynek magyarországi képviselői évszázados hagyománnyal bírnak, mennyire fontosak a magyaroknak. Európa közepén stratégailag fontos helyet töltünk be, hiszen a szomszédos országoknak nincs kőépülete, nincs cirkuszművészeti központja.

 

Fontos állomás, hogy az európai szövetség itt tartja ülését. Rippel Ferenc és Viktor, világhírű artistaművészek köszöntötték a külföldi résztvevőket, s mint a kultúra és a sport nagykövetei reményüket fejezték ki, hogy jó döntések születnek az ülésen.

Eötvös Tibor, a magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezete elnöke köszöntő beszédében a tradíciókra és fejlődésre hívta fel a figyelmet.

 

Fekete Péter miniszteri biztos kérésére a közelmúltban elhunyt Christel Krombach-Krone tiszteletére egyperces néma felállással emlékeztek.

Az európai szövetség elnökségébe Monte Carlo-ban beválasztott miniszteri biztos hazánk vezető szerepét és közép-európai régió kiszolgálásának fontosságát emelte ki.

 

A protokolláris megnyitó után a több mint három órás szakmai tanácskozáson a szövetség aktuális kérdései, gazdasági és szakmai részfeladatok és azok teljesítése, az állatvédelem valamint pedagógiai, oktatási ügyek elemzése került napirendre. Hazánkat érintő legfontosabb döntés szerint a 2018-ban kezdődő jubileumi év – a 250 éves esztendős újkori cirkuszművészet – ünnepi nyitó rendezvényének helyszínét Budapest kapta meg.

 

250 ével ezelőtt, január 9-én nyitotta meg kapuit az első modernkori cirkusz Philip Astley vezetésével a londoni Westminster híd mellett. Ennek évfordulóját Európa szerte megünneplik majd, de az ünnepségsorozat nyitó eseménye a 2018-as budapesti cirkuszfesztivál keretében zajlik majd. A döntés értelmében az Európai Cirkuszművészeti Szövetség jubileumi évad ünnepségsorozata Budapesten nyílik meg.

 

A döntés nagy jelentőségű, hiszen az eddig is kiemelt figyelemmel bíró 20 éves Budapest Cirkusz Fesztivál az ECA döntésével még nagyobb jelentőséget kap. Helmut Grosscurth az ECA igazgatója nagyra értékelte az ülés előkészítését, és beszédében kifejtette:

Budapest eddig is bizonyított, s most is jó helyre kerül a nyitóünnepség.

 

www.fnc.hu

http://www.europeancircus.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük