Július 6-án kezdetét veszi az idén kilencedik alkalommal megrendezett, a borok, a zene, a művészetek, a gasztronómia, valamint a varázslatos Tokaji Borvidék szerelmeseinek kedvenc, és várva várt nyári eseménye, a négy napon át tartó Bor, mámor, Bénye Fesztivál. 

 

Július 6-án kezdetét veszi az idén kilencedik alkalommal megrendezett, a borok, a zene, a művészetek, a gasztronómia, valamint a varázslatos Tokaji Borvidék szerelmeseinek kedvenc, és várva várt nyári eseménye, a négy napon át tartó Bor, mámor, Bénye Fesztivál. 

 

Erdőbénye négy napig nyitva áll a kikapcsolódni vágyókért – összesen 12 borászat, házak és kertek, templomok és közösségi intézmények, így az egész környék részt vesz a híressé vált fesztiválon. Fellép a Mörk zenekar, a Magashegyi Underground, lesz jazz, világzene, népzene, beszélgetések könyvekről, múltról, irodalomról. Gasztronómiai varázslatok várják a kóstolni, ízlelni és az ízeket élvezni vágyókat, négy napon át.

 

A változatos és jobbnál jobb programok (és borok) mellett azonban a mesebeli szépségű Tokaji Borvidéket, azaz Tokaj-Hegyalját is érdemes megnézni! Társaságban vagy családdal; Erdőbényén és környékén mindenki megtalálhatja a neki valót a fesztivál előtt, alatt vagy után. 

 

A Tokaji Borvidékről és Erdőbényéről

A Tokaji Borvidék az Eperjes-Tokaji hegylánc déli részét jelöli Abaújszántótól, Szerencstől – Sátoraljaújhelyig, illetve Szőlőskéig. Ez a Tokaji Borvidék. A festői szépségű dombos táj kiválóan alkalmas túrázásra, biciklizésre és evezésre, így a fesztivál ideje alatt felfedezhetők a környék falvai, régi korok emlékeit őrző egykori mezővárosai, ódon, helyenként talán omladozó, máshol már felújított évszázados házaikkal. A fesztivál szempontjából is természetesen a Tokaji Borvidék közepén található, a fesztiválnak is otthont adó Erdőbénye a kiemelendő, amely egy hegyekkel, szőlőkkel és erdőkkel körülölelt kis falu. A hajdani mezőváros a legtöbb tokaji településhez hasonlóan megőrizte 19. századi arculatát. Módosabb polgárházak és kedves parasztporták váltogatják egymást a domboldalakra futó utcákon.

 

Ajánlott (aktív) programok Erdőbényén

Hűsítő Evezés a Bodrogon

Bodrog a Tokaji Borvidék folyója. Egyik oldalán a Zempléni-hegység, másikon Közép-Európa egyik legnagyobb ártere fut. Lassan, szelíden kanyarog a szlovák határtól Tokaj városáig, ahol beletorkollik a Tiszába. A folyó 52 km-es magyarországi szakaszát ártéri erdők, hegyek, homokpadok szegélyezik. A folyó mellett madarakban, növényi társulásokban gazdag, védett területek találhatók: a Long-erdő és a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet. Kezdő evezőknek is nyugodtan ajánlható, és a hőségben ez talán a leghűsítőbb program.

A fesztivál idejére csoportos evezőtúrákat szerveznek. A 2-3 órás vezetett kenutúrák a Bodrogon, a Szegi Vízi bázistól Olaszliszkáig, 4-6 személyes kenukkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat.

Időpontok: 2017. július 7, péntek 10:00, 14:00 / 2017. július 8, szombat 10:00, 14:00 / 2017. július 9, vas. 10:00

 

Biciklivel hegyen – völgyön át

Erdőbényéről indulva biciklizni kétféleképpen is lehet: országúton vagy az erdőben, mivel Erdőbénye nagyjából a Tokaji Borvidék közepén fekszik. Számos izgalmas úti cél található innen, Boldogkőváralja, Vizsoly, Encs, Regéc, Tarcal, Tállya, Mád, Sárospatak, Háromhuta – ezek a falvak kis forgalmú utakon, mesebeli tájakon biciklizve, 2 óra alatt kényelmesen elérhetők. A hosszabb túrákat kedvelők összekapcsolhatják ezeket a falvakat egy körtúrában, például feltekerhetnek a Zemplén belsejébe majd Regécet és Boldogkőváralját – tehát két szép várat, várromot – is érintve egy 65 km-es körrel az Aranyosi-völgyön keresztül visszajutnak Erdőbényére. Gyakorlott bringázók átkelhetnek a Zemplén északi részére így Háromhután és – egy kőkapui kitérővel – Telkibányán keresztül egy gyönyörű 102 km-es túrát tehetnek. A déli kör Abaújszántón, Tállyán, Mádon, Tarcalon, Bodrogkeresztúron és Szegin keresztül szintén 60 km. A fesztivál ideje alatt szervezett biciklitúrákat is indítanak. http://bormamorbenye.hu/programok-2017/turak-kirandulasok-2017/ket-kereken-erdobenye-korul-2

 

Kirándulások Erdőbénye környékén

A fesztivál ideje alatt az Erdőbényei szálláshelyek segítenek a látogatóknak a kirándulásokhoz szükséges transzferekben és a közeli településeken is várják a fesztiválozókat a szállásadók.

 

Néhány kiemelt uticél:

Sárospatak a fesztivál helyszínétől mindössze 22 kilométerre helyezkedik el.  Itt mindenképpen érdemes ellátogatni a Megyer-Hegyi Tengerszembe, amely 1977 óta természetvédelmi terület. Ide a Malomkő tanösvény piros túraút-jelzése vezet Sárospatak belvárosától. A hajdani bányaudvart csapadékvíz töltötte fel és lélegzetelállítóan szép tó keletkezett a helyén. A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. Ma a tengerszem kedvelt túrázó és kirándulóhely, ahol jól kiépített túraösvények és információs táblák segítik a tájékozódást, a kirándulók biztonságát pedig korlátok óvják.

Boldogőváralja csupán 18 kilométer távolságra van Bényétől. A község felett emelkedő ovális alakú hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba és megér egy kirándulást.

Mád 20 kilométerre található, ahol az 1795-ben épült zsinagógát és a természetesen a borászatokat, pincészeteket is érdemes megtekinteni.

 

Megközelítés Budapestről

Budapest-Erdőbénye 233 km: M3-as Miskolc/Szlovákia felé – majd E71/E79/M30 – majd a 3-as út Erdőbényéig

 

2017. július 6-9.

Fesztivál az erdőbényei kertekben

 

www.bormamorbenye.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük