Második alkalommal rendezik meg a régió meghatározó innovációs fórumát a magyar fővárosban. A think.BDPST átfogó innovációs konferencián a gazdasági élet,  a kormányzat és a tudomány képviselői vitatják meg Magyarország és a régió kitörési pontjait a digitális gazdaság, a munkaerő-piaci változások, az oktatás megújulása, az egészségügy és a gyógyszeripar területén.

 

Második alkalommal rendezik meg a régió meghatározó innovációs fórumát a magyar fővárosban. A think.BDPST átfogó innovációs konferencián a gazdasági élet,  a kormányzat és a tudomány képviselői vitatják meg Magyarország és a régió kitörési pontjait a digitális gazdaság, a munkaerő-piaci változások, az oktatás megújulása, az egészségügy és a gyógyszeripar területén.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes nyitotta meg a második think.BDPST konferenciát, amelyet 6 panelben, több mint 40 előadó részvételével március 30-31-én a Bálna Budapestben rendeznek meg. A második alkalommal megrendezett think.BDPST konferencia célja, hogy éves, európai szintű innovációs stratégiai fórumként fűzze szorosabbra a gazdasági, kormányzati és a civil szféra közötti régiós együttműködést az innováció és a kutatás-fejlesztés területén. Az eseményt Szijjártó Péter fővédnöksége mellett rendezi meg az Antall József Tudásközpont (AJTK), együttműködésben a Külgazdasági és Külügyminisztériummal (KKM), illetve a Nemzetközi Visegrádi Alappal, a rendezvény főtámogatói a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és  az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

 

Az esemény első szakmai napjának témái között szerepel a digitális technológia szerepe és lehetőségei a társadalmi viszonyok alakításában, a munkaerőpiac változása, illetve ebből adódóan a jövő foglalkozásai, a big data és a mesterséges intelligencia. A második szakmai napon az egészségügy és a gyógyszeripar innovációi, a személyre szabott gyógyítás, illetve a rákkutatás és -kezelés legújabb eredményeiről lesz szó.

 

„A régió gazdaságának és társadalmának fejlődése szempontjából megkerülhetetlen tényezőt jelent mind a digitalizáció, mind az egészségügy innovációja, kiemelten fontos tehát, hogy a V4-es országok, ezen belül is Magyarország a folyamatok élére álljon. Ezt a célt szolgálja, hogy a régió legnagyobb innovációs fórumának éppen Budapest ad otthont" – hangsúlyozta Antall-Horváth Veronika, a think.BDPST főszervezője.

 

„A nyáron induló, magyar V4-es elnökség központi eleme a konnektivitás, a régió közlekedési, energetikai és digitális rendszereinek összekötése, hiszen az innovációra és fejlesztésekre épülő közép-európai összefogás lehet hosszú távon az Európai Unió növekedésének motorja" – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Csak egy versenyképes térség lehet képes ugyanis arra, hogy jelentősen több beruházást vonzzon, mint az alkotó országok egyenként, amire az unió legszorosabb, leghatékonyabb együttműködését jelentő V4-eknek minden esélyük megvan" – tette hozzá.

 

„A V4-ek, mint az innováció terén meghatározó országok együtt válhatnak versenyképessé a kutatási infrastruktúrák koordinált és fenntartható használatában, valamint az innovatív vállalkozásokat és a kutatási programokat ösztönző közös források hatékony felhasználásában. Ehhez hozzájárulhat a V4 miniszterelnökök tegnap kiadott közös varsói nyilatkozatában is megfogalmazott kezdeményezés, amely szerint erősíteni kell a Nemzetközi Visegrádi Alap forrásainak felhasználását V4-es kutatási-fejlesztési és innovációs projektek finanszírozásában. Érdemes lendületetet adnunk az EU kutatás-fejlesztési keretprogramjához, a Horizont 2020-hoz kapcsolódó koordinált V4-együttműködésnek is, hogy stratégiai kérdésekben közös álláspontot képviseljünk a program félidei értékelésekor, valamint a következő, 2020 utáni keretprogram kialakításának folyamatában" – fejtette ki Pálinkás József, az NKFIH elnöke.

 

A think.BDPST előadói között szerepel George Friedman geopolitikai elemző, Dr. Mohammad Sabah Al-Salem Al-Sabah sejk, Kuvait egykori miniszterelnök-helyettese, Rabbi Daniel Hershkowitz professzor, Izrael korábbi tudományos és technológiai minisztere, valamint Ronald de Bruin, a COST igazgatója is. Az eseményen felszólal többek között Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár és Dr. Mikola István korábbi egészségügyi miniszter.

 

A konferencia idén is helyt ad a régió innovatív megoldásait, valamint a legizgalmasabb start-up vállalkozásokat bemutató seregszemlének. A „Start-up and Innovation Corner" eseményen hazai és nemzetközi innovátorok, innovatív cégek és startup vállalkozók ismeretik legújabb fejlesztéseiket és ötleteiket az érdeklődők, befektetők számára. A konferencia kísérőeseményén bemutatkozik a mindennapokat a mesterséges intelligencia segítségével megkönnyítő, japán Tapia robot, illetve számos egyéb startup is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük