www.virusbuster.huwww.virusbuster.hu  

Egy szakmai konferencia alkalmából két napra a világ legismertebb informatikai biztonsági szakértői gyűltek egybe a magyar fővárosban. A 3. CARO Workshop házigazdája a VirusBuster volt.

www.virusbuster.huwww.virusbuster.hu  

Egy szakmai konferencia alkalmából két napra a világ legismertebb informatikai biztonsági szakértői gyűltek egybe a magyar fővárosban. A 3. CARO Workshop házigazdája a VirusBuster volt.

Jelzi a VirusBuster határainkon túli elismertségét, hogy május 4-én és 5-én Budapesten zajlott az informatikai biztonsági szakma egyik legfontosabb rendezvénye, a számítógépes antivírus kutatók nemzetközi szervezetének (CARO, Computer Antivirus Researchers' Organization) sorrendben immár harmadik műhelykonferenciája. Soha nem volt még együtt ennyi víruskutató hazánkban. A Radisson SAS Béke Hotelben mintegy 110 szakértő — az ágazat krémje — ült össze erre a két napra, hogy áttekintse a terület legfontosabb fejleményeit, trendjeit. Világméretű influenza-riadó ide vagy oda, nem kevesebb, mint 26 antivírus cég és nyolc független szervezet képviseltette magát. A konferenciát, melyen Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője elnökölt, a rangos Virus Bulletin két volt főszerkesztője is megtisztelte jelenlétével.

Hétfőn, a rendezvény nyitónapján az első előadó Jimmy Shah volt, aki a McAfee Avert Labs képviseletében a különböző mobil platformokat fenyegető sérülékenységekről beszélt. Ezt követően a dublini Microsoft kutatóközponttól érkezett Marian Radu mutatta be: milyen hatása van annak, ha támadók az Adobe rendkívül széles körben elterjedt PDF-szoftvereit veszik célba. Anthony Bettini (McAfee Avert Labs) azt tekintette át: hogyan befolyásolhatják a nulladik napi (zero-day) sérülékenységek a részvényárfolyamokat. Pierre-Marc Bureau (Eset) annak az MS08-067-es sérülékenységnek a kiaknázását vette górcső alá, amelyet a Conficker féreg is támad. "Hatás alapú sérülékenység-felismerés" címmel tartott előadást Marco Carvalho (Institute for Human Machine Cognition). Az amerikai Microsoft képviseletében Bruce Dang és Cristian Craioveanu az állományformátumra építő rosszindulatú programok felismeréséről beszélt. Markov modellek kártevő-felismerési alkalmazásával foglalkozott Christoph Alme és Dennis Elser (McAfee). Office sérülékenységeket kiaknázó kódok felismerése volt a témája Maksym Schipka (Kaspersky) előadásának. Az első napot a Symantecnél kulcsszerepet játszó magyar származású szakember, Peter Szor (Szőr Péter) prezentációja zárta, aki a felhő alapú védelem esetleges gyengeségeire, s azok kiaknázási lehetőségeire világított rá.

Kedden, a rendezvény zárónapján elsőként Andreas Marx (AV-Test GmbH) beszélt. Előadásukban a vírusirtókba épített megelőző mechanizmusok tesztelésével foglalkoztak. A következő felszólaló, Ivan Teblin (McAfee Avert Labs), azt mutatta be, milyen fontos forrása a sérülékenységeknek a PE (Portable Executable, hordozható végrehajtható állomány) formátum. A Windowsban az alkalmazásoknak és a megosztott könyvtáraknak ez a fő fájlformátuma, nem meglepő hát, hogy a támadások célpontjába került. A VirusBuster előadója, Illés József három sérülékeny állománytípusra összpontosított. Az AutoIt végrehajtható, az NSIS telepítő állományokat, valamint az SWF fájlokat vizsgálta meg egy új szemszögből: az antivírus alapprogram nézőpontjából. Őt Igor Muttik (McAfee Avert Labs) követte, a Conficker-fenyegetés elemzésével. Abhijit P. Kulkarni és Prakash D. Jagdale (Quick Heal Research and Development Center) az antivírus memóriaszkennerekben található sérülékenységekről beszélt. Ziv Mador, aki a Microsoft Kártevővédelmi Központjából (Malware Protection Center) érkezett, a rosszindulatú programok terjedésének módszereit tekintette át. A cége által gyűjtött nagy mennyiségű adat alapján Roel Schouwenberg (Kaspersky) a nemzetközi sérülékenységi, illetve biztonsági frissítési (foltozási) trendekbe nyújtott bepillantást. Nick FitzGerald, (AVG Technologies) előadása a népszerű, bevetésre kész kittként kínált webes támadó csomagokról, s azok fejlődéséről szólt. A sikeres konferenciát Szappanos Gábor összefoglalója zárta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük