2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cirkuszpedagógia – a cirkuszművészet közoktatási célokra történő felhasználása

2 perc olvasás

tsareventscom.jpgÚj utak a cirkuszművészet megújításában. Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója az intézményben eddig elért eredményekről már több tudományos, szakmai konferencián beszámolt, ezekben a napokban pedig a Szentpétervári Cirkusz épületében 17 ország cirkuszigazgatójának tart előadást.  

 

Európai és ázsiai művészek, kulturális szakértők, igazgatók százai figyelnek ezen a héten Szentpétervárra, ahol hatodik alkalommal rendezik meg a Szentpétervári Kulturális Fórumot, amelynek keretében több mint húsz helyszínen (közöttük a cirkusz épületében is) tartanak színházi bemutatókat, vitákat, plenáris üléseket, kerekasztal beszélgetéseket és szakmai tanácskozásokat.

 

Átfogó kísérlet általános és középiskolák bevonásával

Miként láthat el a cirkusz a társadalom számára fontos közfeladatokat?

Milyen közcélú üzeneteket közvetítenek egyes cirkuszi számok?

Miként tudja egy pedagógus a csoportos cirkuszlátogatást oktatói és nevelői célokra jól felhasználni?

Ezekre a kérdésekre kíván választ adni az új módszer: a cirkuszpedagógia, amelynek célja, hogy a cirkuszművészet közérdekű, társadalmat szolgáló művészeti ágként egyre nagyobb szerepet kapjon.

 

A világ számos helyén ismert és jól működő színház -, és múzeumpedagógiai programok mintájára a cirkuszpedagógiában egy – egy cirkuszi előadás megtekintése után a látottakból kiemelik azokat az elemeket, amelyekhez a diákok könnyen köthetik a megtanulandó anyagot.

A Fővárosi Nagycirkuszban immár két esztendeje kiváló pedagógusok és neves cirkuszi szakemberek közösen elemezik az egyes artista trükkök társadalmi üzenetét és azt, hogy azok miként fordíthatók oktatási célokra.

 

A programot jelentős nemzetközi érdeklődés kíséri, jó eséllyel pár éven belül llusztrációként, magyarázó anyagként a tankönyvekben megjelennek majd a cirkuszművészet zsánerei.

 

E speciális pedagógiai módszer segítségével immár több, mint húsz tantárgyat tanítanak Magyarországon: súrlódás, fizika, kombinatorika, geometriai elemek, matematika, egyensúlyérzék, állattan, biológia, illetve társadalmi ismeretek: bizalom, pontosság, egymásra figyelés, esélyegyenlőség.

 

https://www.fnc.hu

https://www.facebook.com/events/154005871857339

http://www.visit-petersburg.ru/en/event/3136

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.