2009. július 9-én  az NT Nonprofit Közhasznú Kft. által működtetett eMagyarország Centrum  és a  Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága  szakmai konferenciát rendezett  "Civil együttműködéssel az információs társadalom kiszélesítéséért" címmel.  

 

2009. július 9-én  az NT Nonprofit Közhasznú Kft. által működtetett eMagyarország Centrum  és a  Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága  szakmai konferenciát rendezett  "Civil együttműködéssel az információs társadalom kiszélesítéséért" címmel.  

A konferencia meghívottjai voltak azon civil szervezetek képviselői, amelyek a fenti Kft.  által meghírdetett árom pályázaton sikeresen szerepeltek. A téma pedig a továbblépés mikéntje az eMagyarország program megvalósításában a civilek és a kormányzat szakirányú szervezői közötti együttműködés fokozásával. 

A konferencia megnyitóján Bódi Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációért és e-közigazgatásért felelős szakállamtitkára hanghsúlyozta:  az információs társadalom fejlesztésében és a programok hatékony megvalósulásában elengedhetetlen az állam és a civil társadalom együttműködése, ahol az állam egyik legfontosabb feladata az e-közszolgáltatások fejlesztése.

Ezen a téren tett jelentős előrelépést az Országgyűlés, amikor a közelmúltban ellenszavazat nélkül elfogadta az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvényt.   Az együttműködés másik pillérét alkotó civil szféra különböző elektronikus távoktatási programokkal, kulturális tartalmak digitalizálásával és kereshetővé tételével, távmunka programok alkalmazásával járulhat hozzá a közös sikerhez.

Az együttműködés eredményeképpen születő operatív lépések elősegítik az információs társadalom fejlődését, a számítógép és az internet használattal szembeni gátak leküzdését, valamint a digitális írástudás elterjedését.

Az államtitkár elmondta, jelenleg kis lépéseket tudunk tenni, fontos, hogy az érdeklődést felkeltsük, ill. felszínen tartsuk az elektronikus hozzáférések és tartalmak vonatkozásában.  A szakkormányzat hangsúlyozza; fontos szerepet szán a civil együttműködés résztvevőinek.

A digitális szakadék csökkentését célzó programok közül a szakállamtitkár előadásában kiemelte a Nemzeti Digitális Közmű  projektet, amelynek célja az elérhető árú, valódi szélessávú internet-hozzáférés lehetőségének megteremtése az ország egész területén.  A tervek szerint, a program keretében nagyteljesítményű, homogén optikai gerinc- és körzethálózat kerül kiépítésre közel  2.300 település elérésével.

Cseterki Imre, az NT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a megnyitón elmondta;  a 2003-ban indult  eMagyarország program napjainkban a harmadik fázisához érkezett;   egyik legfontosabb feladata az elmaradott térségek felzárkóztatásának elősegítése, a közösségi internet-elérési pontok működésének biztosítása, a kiképzett eTanacsadók körének bővítése, valamint vidéki tudás- és szolgáltató központok létrehozása,  a digitális esély-egyenlőség megteremtésének előrevitele.

Szakkormányzati háttér-információ az eMagyarország program helyzetéről:

A 200 márciusától működő eMagyarország Centrum segítségével sikerült megvalósítani a program központi koordinálását, menedzselését-felügyeletét.

Az aktívan működő eMagyarország pontok közül sikerült 1004-nél a számítógépparkot pályázat útján felújítani.2008 márciusáig  ezer  eTanácsadó képzése fejeződött be. Valamennyi  eMagyarország Ponton monitoring szoftvert telepítettek, amely az eMagyarország Centrum számára szolgáltat adatokat.

Az eMagyarország Pontok kapcsolattartására, együttműködésére kifejlesztették az  eMagyarország portált: http://www.emagyarorszag.hu/   A portal segítségével a résztvevő intézmények un. "microsite"-okat hozhatnak létre,a portálon adat- és tudásbázis is elérhető.

Jövőkép:

Minden állampolgár férjen hozzá az elektronikus ügyintézéshez és szükség esetén ehhez segítséget is kapjon, valósuljon meg helyi szinten a szolgáltató állam.

A feladatok 2009-2010-re:

-hatékonyan működő eMagyarország Pontok hálózatának fenntartása, gazdaságos fejlesztése, főként a hátrányos helyzetű településeken,

-az eTanácsadók folyamtos képzése, hálózatuk bővítése,

-"ügyfélpont kereső" szolgáltatás fejlesztése és üzemeltetése,

-az  emagyarország.hu  portal továbbfejlesztése,

-a társadalom digitálisan felkészületlen csoportjainak felzárkóztatására civil projektek támogatása,

Hosszú távon az eMagyarország Program növelje a vidék versenyképességét, s váljon Közép-Európa mintaértékű közösségi internet-hozzáférési projektjévé,  további fejlesztéssel váljon a program döntö részben önfenntartóvá.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük