2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Conrad N. Hilton

3 perc olvasás

hilton_szobor.jpg Conrad N. Hilton mellszobra a Hilton Memorial Parkban Ciscoban. (Texas Állam

Conrad Nicholson Hilton (1887-1979) neve egyet jelent az elegáns, ötcsillagos szállodával. Életpályája szédítő. Német anya és norvég apa gyermeke. Bányászmérnöki képesítést szerzett  a Santa Fé-i főiskolán. Amikor jómódú apja megalapította a New Mexico State Bankot, pénztárosként alkalmazta, majd huszonhét évesen rábízta a bank vezetését. A politika is érdekelte, parlamenti képviselő lett az USA New Mexico államában.

   Az első világháború után eladta bankját, a pénzből három kis szállodát vett. Olyan nyereségesen működtette, hogy később megalapította a Hilton Hotel Company részvénytársaságot, amely szárnyalt a tőzsdén. Még az 1930-as évek világválsága sem érintette. A második világháború után szinte halott volt a szállodaipar, sok neves szálloda adósságokban vergődött. Hilton olcsón jutott hozzá felújításra szoruló texasi luxusszállodákhoz, vállalva tetemes adósságaik kifizetését. Sikert sikerre halmozott, mert gondosan ügyelt a személyzet kifogástalan munkájára.

   1948-ban kilépett a nemzetközi porondra. Először Közép- és Dél-Amerikában vásárolt és alapított szállodákat, majd szállodalánca elérte Európát. Egy 2000. évi statisztika szerint 64 országban, 2800 szállodát működtet a részvénytársaság, mindegyikben azonos magas színvonalú kiszolgálás és luxus körülmények várják a vendégeket. Hála a szállodaiparban világszerte elismert, az alkalmazottaknak előírt képzési rendszernek. Hilton 91-éves korában hunyt el. A tökéletességre törekvő Hilton utolsó szavai állítólag a következők voltak: A tusfüggönyt tegyék a kádon belülre! Háromszor nősült, négy gyermeke van. Egyik felesége Gábor Zsa Zsa, a közismert színásznő volt.

*

A budapesti Hilton szállodáról a közvélemény 1969-ben, az új gazdaságirányítási rendszer mézeshetei után szerzett tudomást. Elemi felháborodást váltott ki. A Vigadó előtt láttam egy tüntetést az építkezés ellen, persze a Kádár-rendszer alatti tüntetések szolid keretei között. Ne tegyék tönkre a főváros panorámáját! Hogy fog kinézni a Halászbástya? Miért kell Budapest legszebb részét szállodával elcsúfítani? Bár a tervező, Pintér Béla építész minden kérdésre választ adott, a felháborodás hullámai csak lassan ültek el. Ki-ki döntse el, elcsúfítja-e a Budapest Hilton a panorámát? Végül mégis megépült Magyarország első ötcsillagos szállodája 1,2 milliárd forintból (!). Majd még egy Hilton-hotellel gyarapodott a főváros. Most kezdtek hozzá a Hilton Garden Inn Budapest City Centre szálloda építéséhez. A kilencemeletes, 214 szobás luxus hotel a Hilton harmadik szállodája lesz a terézvárosi Lázár utca 11-13 szám alatt.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.