2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: megduplázódtak a dollár-eladások, továbbra is veszik az eurót

2 perc olvasás

index_86.jpgA legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban (január 3 – január 9) a dollár shortok állománya megduplázódott a nyolc IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Ebben az egyhetes időszakban egyébként a dollár szeptember óta a leggyengébb volt a G10 országok devizáival alkotott keresztekben. Az egyik legfőbb tényező ebben az új rekordig emelkedő euró long állomány, de jelentős volt az AUD fordulata is: a ausztrál dollárt agresszívan shortolták az elmúlt hetekben, de ezt követően nagy mértékben vették, így az AUD pozíciója a COT-riport által megfigyelt alapoknál nettó longra fordult.

 

Az euró nettó long pozíciója még azelőtt rekord szintre nőtt, hogy az EKB bejelentette a monetáris politikai iránymutatásának újra gondolását, és hogy a német nagykoalíció új esélyeiről hírek érkeztek volna.

 

Az alapok növelték long pozícióikat a január 9-cel záruló egyhetes időszakban. Immár harmadik hete az energiahordozókra és a nemesfémekre koncentrálódik az árupiaci vásárlás, ezen belül is főképp a nyersolajra és az aranyra. Az olaj és az olajból származó termékek határidős ügyleteire kötött 1,4 millió kontraktusból (1,4 milliárd hordó) 1,1 millió kontraktus szólt a WTI és a Brent valamelyikére.

 

A legfrissebb COT-riport által vizsgált időszakban kiugró mértékű, 111 ezer kontraktusnyi vásárlás jellemezte az aranyat, ami augusztus óta (amikor is az Észak-Koreával kapcsolatos bizonytalanságok indítottak el egy ralit) a legnagyobb volt. Erősen nőtt az ezüst nettó long állománya is, amely hathetes csúcsra jutott.

 

A gabonaszekciót a múlt hétvégére várt észak-amerikai készletjelentések tartották nyomás alatt. Ezek a jelentések a vártnál nagyobb készletekről szóltak, és ez vissza is lökte a búza és a kukorica árát.

 Ole Hansen, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.