2023.március.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

COT-riport: Rekord szintet ért el az euró long pozíciók nagysága

2 perc olvasás

images_53.jpgA legfrissebb, december 15-i COT-riport által vizsgált időszakban (december 6. – december 12.) a legjelentősebb devizamozgás az euró long pozíciók megugrása volt: 22%-kal nőtt az IMM (International Monetary Market) devizákkal szemben, és ezzel rekord nagyságot ért el. A dollár short állománya 55%-kal nőtt, és kéthónapos csúcsra jutott.

 

Az euró longok növekedése elsősorban a short pozíciók zárásából adódott, ami a december 13-i Fed kamatemelés előtti, a kamatemelési várakozásokat tükröző mozgás volt.

 

Decemberben már sok alap a pozícióinak az évvégi rendezésén dolgozik, így több deviza esetében is mind a short, mind pedig a long pozíciók csökkentek: ez történt a font, a jen és a kanadai dollár esetében is. Az egyetlen kivétel az ausztrál dollár volt, amelynek a short és long pozíciói egyarán nőttek a december 12-vel záruló egyhetes időszakban.

 

A COT-iport által vizsgált időszakban az alapok jelentősen csökkentették az árupiaci long pozícióikat. A COT-riportban szereplő 26 árupiaci határidős termékből 21 esetében nettó eladók voltak az alapok. A fémeket, a gabonákat és más élelmiszereket különösen erősen érintették az eladások.

 

A Brent olaj azon kevés termékek egyike volt, amelyek szembe mentek a trenddel. A Brent nettó long pozíciója jelentősen nőtt, és új rekordot ért el. Ez minden bizonnyal leginkább a Fortis vezeték leállásával függött össze, ami egy rövid ideig tartó ralit okozott, és 65 dollár/hordó fölé lökte a Brent árát.

 

A WTI olaj csak kisebb mozgásokat mutatott: a long és a short pozíciók egyaránt kis mértékben csökkentek.

 

Az arany és az ezüst longok csökkenése tovább folytatódott a múlt szerdai kamatemelést megelőző egyhetes időszakban. Az elmúlt két hétben egyébként ez volt a jellemző., így az arany nettó long állománya drasztikusan lecsökkent, az ezüst pedig nettó shortba fordult, ami csak másodszor fordult elő az ezüsttel 2017-ben.

 Ole Hansen, Saxo Bank

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.