Csoda történt Újpesten
4 perc olvasásA bibliai történetet a víz borrá változtatásáról bizonyára sokan ismerik. Ám azt, hogy valami hasonló napjainkban is megesik, valószínűleg jóval kevesebben. Igaz ennek véghezvitele nem egyetlen ember cselekedete, többen vesznek részt benne. Ráadásul nem is éppen csak egyszer, már másodszor vitték véghez! Mert a tavalyi, nagy sikerű Notorious F.I.G. után, idén is elkészült a Magyarország Tortája ihlette kraftsör, amely a Magyar Cukrász Ipartestület és a FIRST Craft Beer közös munkájának gyümölcse. A kiindulási alap ezúttal a váci Édes Vonal cukrászda Mákvirág tortája volt.
Mielőtt a csoda lefolyásának ismertetésére sor került volna, Kocsis Dániel, a cég export menedzsere, a sörgyártás folyamatának vázlatos ismertetésével kezdte. Tortát sütni ugyanis a legtöbb háziasszony képes, ám a sörre vonatkozóan ez nem mondható el a legtöbb férjről. A süteményes sörök világa pedig még ennél is ismeretlenebb. A főzőházban üstökben főzik a sört, de előbb meleg vízben kiáztatják a malátából a keményítőt, ebből képeznek cukrokat. Az fog alkohollá erjedni az élesztő hatására. Az erjedés vége felé teszik bele az ízesítő anyagokat, fűszereket, gyümölcsöket, a kívánt cél szerint. Ekkor még keserű a sör, mert forralás közben adják hozzá a komlót. A savanyítás a tartályban történik. Még a forralás előtt, 5 kg görög joghurtot tesznek a lébe, a lactobacillus „dolgozik” néhány napig. A kémiában jártasak érteni fogják: a sör pH értékét húzza le 3 – 3,8 közötti szintre, ezt már savanyúnak érezzük. A torta nyomán készült legújabb termék, a Menace nevet kapta. Az angol szó felidézni szeretné a „mákvirág” szavunk, pajtáskodó „rosszcsont, komisz kölyök” hangulatát, bár van vele némi gond. Angolul ugyanis veszély, fenyegetés, gyerekre vonatkozóan átok, nyűg jelentése is van. Reméljük, a sörről nem ez fog eszébe jutni annak, aki megkóstolja! Visszatérve a készítés folyamatára, a receptjét Ábrahám Máté sörfőző mesterük készítette. Mintegy 180 kg fekete ribizli püré került a lébe, ennek cukortartalmát az élesztő elhasználta, de az illat, szín és ízanyagok megmaradtak, Jött hozzá fehér csokoládé, keksz, szezámmag, ezek segítettek a torta dominánsabb ízjegyeinek megjelenítésében. A folyamat egy különleges berendezés belsejében zajlik, ahol – a filteres teához hasonlóan – szűrőben vannak a különféle adalékanyagok. Ezekből kiázva nyeri el a sör különleges zamatát. Így lett tehát a tortából sör! Az eljárás végén savanyú sört kapunk, mely mostanában kezd egyre inkább divatba jönni, főleg a fiatalok körében. Üzletekben már a jövő héten kapható, a csodatevő főzdében csapolva is. Jelen volt a sör bemutatóján Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Kiemelte: az eddigi tapasztalatok bizonyították, hogy a főzde és az Ipartestület értékrendje azonos. Egyformán gondolkodnak az alapanyagok és a termék minőségét illetően és egyetértettek abban, mindenkinek csak hasznára válik, ha a győztes más oldaláról is bemutatkozhat, mint amilyen például a kézműves sörben való megjelenése. A Magyarország tortája versenyt idén már 18. alkalommal rendezték meg, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vártak és az előírt anyagokból legalább kettőt kellett ugyanabban a süteményben felhasználni. Szabály volt az is, hogy a győztes köteles a pontos receptet minden cukrászat számára ingyen elérhetővé tenni.
A bemutatón lehetőség volt az eredeti torta és az általa ihletett sör összehasonlítására. A tortáról szólva Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda tulajdonosa, a Mákvirág torta alkotója elmondta: domináns ízeit a mák és a fekete ribizli, valamint a fehér csokoládé adja. Mákos és mandulalisztes felverteket tartalmaz. Az alján grillázs ropogós, szezámos betét helyezkedik el, fehér csokoládés sajtkrémmel van töltve. Üzletükben mind a mai napig ezt keresik a legtöbben. Annak ellenére, hogy bárhol elérhető kellene legyen, mégis az egész országból jönnek hozzájuk és kifejezetten ezt a tortát keresik. Érthető, mert a kapott visszajelzésekből kiderül, hogy sajnos még nem tudják mindenhol ugyanezt a minőséget elérni. A pontos receptet a sörfőzde számára is megadták, hogy minden lényeges alapanyagot, a kellő arányban használhassanak fel.