2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Csorbuló méltóság, megalázó körülmények, túlterhelt személyzet – az ombudsman vizsgálata a Venyige utcai bv-intézetben

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/27196"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paragraph_0.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>Az előzetesen letartóztatottak átlagosan napi 22-23 órát töltenek bezárva a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amit a jogszabály előír. Napi egy órát lehetnek szabad levegőn egy rácsos betonudvaron és hetente egyszer öt percig fürödhetnek. Az ombudsman újra a miniszterhez fordult.<br />

Az előzetesen letartóztatottak átlagosan napi 22-23 órát töltenek bezárva a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amit a jogszabály előír. Napi egy órát lehetnek szabad levegőn egy rácsos betonudvaron és hetente egyszer öt percig fürödhetnek. Az ombudsman újra a miniszterhez fordult.

Az előzetesen letartóztatottak átlagosan napi 22-23 órát töltenek bezárva a zárkájukban, feleakkora helyen, mint amit a jogszabály előír. Napi egy órát lehetnek szabad levegőn egy rácsos betonudvaron és hetente egyszer öt percig fürödhetnek. Az ombudsman újra a miniszterhez fordult.

Az országgyűlési biztos az elmúlt években többször vizsgálta előzetesen letartóztatottak – tehát az ártatlanság vélelme mellett fogva tartottak – körülményeit. 2008-ban megállapította, hogy embertelen, megalázó bánásmódot, illetve büntetést jelent az előzetesházak 200 %-os zsúfoltsága, az elhelyezés háromemeletes ágyakon. A visszásság orvoslására ajánlást tett az igazságügyi és rendészeti miniszternek, aki előbb intézkedett a kiemelten zsúfolt előzetesházak telítettségének csökkentéséről, aztán 2009 júniusában bezáratta a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai objektumát.

A biztos ezért 2009 augusztusában előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatot tartott a Venyige utcai intézményben, hogy személyesen mérje fel a Gyorskocsi utcai objektum bezárása miatt kialakult helyzetet. Ott azt tapasztalta, hogy a jogszabályban előírtaknál kétszer több embert tartanak fogva. A személyi állomány – a létszámhiány és tartósan távol levők miatt – túlterhelt. A parancsnok szerint azonban – a cellánkénti négyfős elhelyezés miatt – jobbak a körülmények, mint a Gyorskocsi utcában voltak.

Az Európai Börtönszabályokban megfogalmazott követelmények az előzetesen letartóztatottak esetében távolról sem érvényesülnek. A fogvatartás körülményei – az előzetesházak zsúfoltsága és a foglalkoztatás szinte teljes hiánya miatt – rosszabbak, mint az elítélteké. Az ombudsman megállapította, hogy a Fővárosi Bv. Intézet több mint 200 %-os zsúfoltsága súlyosan sérti az előzetesen letartóztatottak emberi méltósághoz való jogát, az embertelen, megalázó bánásmód közvetlen veszélyét idézi elő, a személyi állomány rendkívül alacsony létszáma pedig közvetlenül veszélyezteti az intézet dolgozóinak emberi méltósághoz való jogát.

A biztos ismételten ajánlást tett az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy középtávon gondoskodjon az előzetesházak – kiemelten a Fővárosi Bv. Intézet Venyige utcai objektuma – zsúfoltságának csökkentéséről, valamint az előzetesen letartóztatottak foglalkoztatási, képzési feltételeinek megteremtéséről. Felkérte, hogy végezzen összehasonlítást az előzetesen letartóztatottak tartási költségei és a házi őrizetet biztosító karperecek beszerzésének és működtetésének költségei között. Felkérte továbbá, hogy a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával együtt intézkedjen személyi állomány létszámhiányának megszüntetéséről a Venyige utcai intézetben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.