Csurka EszterCsurka Eszter

Szokatlan esemény színhelye volt szombaton a SportMax uszoda. Ezúttal nem a vizisportok szerelmesei, hanem a képzőművészet pontosabban Csurka Eszter kedvelői ültek a lelátón.

 Csurka EszterCsurka Eszter

Szokatlan esemény színhelye volt szombaton a SportMax uszoda. Ezúttal nem a vizisportok szerelmesei, hanem a képzőművészet pontosabban Csurka Eszter kedvelői ültek a lelátón.

A művésznő „Szobor-performansz" keretében arra vállalkozott, hogy víz alatt készít felmelegített viaszból szobrokat, majd a jónak ítélhető alkotásokat másnap azaz vasárnap kiállítás keretében bemutatja a MOM Parkban.

 Csurka Esztert eddig is több oldaláról ismerhettük meg, hogy csak néhányat említsek: fotó, grafika, festmény, rendezés, performansz és íme most itt van a víz alatti szoborkészítés. Lenyűgöző a folyamat rejtélye, ahogy a megolvadt viasz a vízbe érve a kezek által egyik pillanatról a másikra már üzenetet hordozva szilárdul meg. Ez teljesen erőszakmentes szobrászat szinte finom játék, hiszen a viaszt lehet húzni, formázni de megfelelő összhangban kell lenni a stábbal, hogy mikor és mennyi viasz érkezzen a vízbe. A nézőközönség a búvár-operatőröknek köszönhetően óriás kivetítőn követhette a víz alatti eseményeket.

A közel hat órás szoborkészítés alatt Csurka Eszter nem érzett fáradtságot, inkább a lelkesedés motiválta, hogy sikerüljön sok szép tulajdonképpen megismételhetetlen darabot készíteni. A sikerült szobrok, amik talán hüllöre vagy bizarr élőlényre emlékeztetnek az öntödébe kerülnek és ha vevőre találnak, akkor bronzba lesznek öntve. Vasárnap a MOM Parkban már két kisebb méretű bonzszobrot is láthattunk

A szervezők azokra is gondoltak akiknek nem volt lehetőségük megnézni a kétnapos eseményt, mert a performanszról film készült és némelyik alkotással talán a közterületeken is találkozhatunk.

 

Viaszfőzés 1.Viaszfőzés 1. 2.2. 3.3.
4.4. Előkészületek 1.Előkészületek 1. 2.2.
3.3. 4.4. Irány a víz! 1.Irány a víz! 1.
2.2. 3.3. Viaszöntés 1.Viaszöntés 1.
2.2. A vizi szobrászat 1.A vizi szobrászat 1. 2.2.
3.3. 4.4. 5.5.
A szobrok 1.A szobrok 1. 2.2. 3.3.
A kiállításA kiállítás 1. 2.2. 3.3.
4.4. 5.5. 6.6.

Kép és szöveg: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük