Harminc németországi idegenforgalmi szolgáltató képviselője jött el Budapestre, hogy a magyar utazási irodáknak és a szakújságíróknak bemutassa ajánlatait. A látottak alapján megállapítható, hogy a turistákért folyó, egyre élesedő versenyben Németország igen jó esélyekkel indul.

Harminc németországi idegenforgalmi szolgáltató képviselője jött el Budapestre, hogy a magyar utazási irodáknak és a szakújságíróknak bemutassa ajánlatait. A látottak alapján megállapítható, hogy a turistákért folyó, egyre élesedő versenyben Németország igen jó esélyekkel indul.

 A Német Turisztikai Hivatal (Deutsche Zentrale für Tourisme), a DZT által készített elemzések megállapították, hogy az ár-érzékenység minden eddiginél fontosabb kérdés lett az utazásokkal kapcsolatos döntésekben. Ezért a DZT világméretű ároffenzívát indított, „Minőség, elérhető áron" jelszóval. Teszik ezt annak ellenére, hogy a látogatók odautazására, szállásra, ételre-italra és kirándulásokra fordított napi 67 euró átlagkiadást tekintve, Németország a hetedik helyen áll a divatos célországok versenyében, Megelőzve Svájcot, Ausztriát, Görögországot, Spanyolországot, Olaszországot és Nagy-Britanniát. A német szállodai szobaárak azonos vagy akár jobbminőség mellett határozottan alacsonyabbak, mint az európai átlag.

A kelet-európai piacok menedzsere Birgit Dittmar arról számolt be, hogy 2007 után 2008-ben is tovább növekedett a Magyarországról Németországba utazók száma. Legszívesebben Bajorországot keressük fel, de népszerűek a hegyi tájak és a „mágikus városok", ahogyan a németek Berlint, Hamburgot, Münchent, Frankfurtot, Kölnt, Drezdát együttes néven nevezik. Az utazási kedv élénkítésére az idén is témák és kiemelt események köré csoportosítják az ajánlatokat. A fő téma ebben az évben az attraktív pihenés Németországban. A hegyvidéket kedvelőket kétszázezer(!) kilométer hosszan várják a kijelölt túraútvonalak. A kerékpározás is igen népszerű, azért ötven kijelölt kerékpárút közül lehet választani az országban. Közülük az egyik – 160 kilométer hosszan – a hírhedt Berlini Fal nyomvonalát követi. Ha pedig már a Falnál tartunk, leomlásának épp az idén van a huszadik évfordulója. Ebből az alkalomból számtalan rendezvényt tartanak május és október között. November 9-én, a Fal leomlásának emléknapján tűzijáték és koncert lesz a Brandenburgi Kapunál. http://www.mauerfall09.de/

 A DZT magyarországi képviseletének vezetője, Dernovics Tamás bejelentette: folynak a megbeszélések a MALÉV képviselőivel és a társaság a nyáron igen jó áron kínál majd jegyeket. A magyarok közül a legtöbben Münchent keresik fel. Egyre többen jönnek rá, hogy ez a város az Oktoberfest-nél sokkal többet tud nyújtani. A késő barokk Asszonyok temploma, a világhírű Bajor Állami Operaház, az Olimpiai Stadion vagy a két éve megnyílt Zsidó Múzeum – talán elegendő példa. De a korábban már említett „mágikus városok" bármelyikével folytathatjuk a sort. Drezda a kulturális Világörökség része, Stuttgartban új Porsche Múzeum nyílt idén januárban. Péccsel egy időben Essen lesz Európa kulturális fővárosa 2010-ben, Frankfurtban a Goethe ház mellett még negyven másik múzeum is van. Az életvidám német városok által nyújtott lehetőségek felsorolása szinte végtelen.

 A 2000 évvel ezelőtt a rómaiak által alapított Köln a legrégibb német nagyváros és egymillió lakosával Németország negyedik legnagyobb városa. Minden nagysebességű vonat megáll Kölnben, amely az ország egyik legfontosabb közlekedési csomópontja. A mindenhonnan látható gótikus dóm jellegzetes tornyai a város szimbólumává váltak. A dóm épülete rejti a Három Királyok arany ereklyetartóját sok egyéb értékes kincs mellett. A katedrális Németország legkedveltebb látnivalója, évente 6 millióan látogatják. Úszó konyhaművészeti élmény – egy mondatban talán így foglalható össze a Bingen-Rüdesheimer Személyhajózási Társaság filozófiája, amelynek hajói a Világörökség részét képező Felső-Közép-Rajna völgyben szállítják az utasokat.

A főszezonban, áprilistól októberig naponta háromszor indulnak a Loreley-járatok, amelyek varázslatos szőlőtermő vidékek, meredek szőlőhegyek és számtalan vár mellett vezetnek végig a világörökség részét képező, 65 km hosszú Közép-Rajna völgyön. A 2009-es idényben a gyerekek 4 euróért utazhatnak szüleik kíséretében a Loreley- vagy a várfelfedező járatokon. A 60. éven felüliek fél áron fedezhetik fel Loreley völgyét. A diákigazolvánnyal utazók is 50% kedvezményt kapnak, az esküvői párok és a születésnapjukat ünneplők pedig ingyen utazhatnak minden hajójáraton.

 Mit is válasszunk az idén? Legyen wellness, kultúra, gyalogtúra, egészségturizmus vagy inkább egy kis golfozás? A Maritim szállodalánc mindenkinek megoldást kínál. Aki sportos és aktív pihenésre vágyik, annak a Maritim Berghotel Braunlag a legjobb választás. A „Nordic Walking 3x másképpen" ajánlatban két éjszaka személyenként csupán 222 euróba kerül. Schmallenbergben a Maritim Hotel Grafschaft három napos hétvégi gyalogtúrára csábít idilli környezetben. A csomag a három éjszaka mellett 3 túraútvonalat, térképeket, félpanziót, ingyenes uszoda- és szauna-használatot is magában foglal. Zenei élményeket kínál a Maritim Hotel Dresden. Két éjszaka, svédasztalos reggelivel, belépővel a legendás Semper-operába, opera-cocktaillal és négyfogásos menüvel: 347 euró, egész évben foglalható.

Erfurtban, Türingia több mint 1266 éves tartományi fővárosában található Németország egyik legnagyobb, műemlékvédelem alatt álló középkori óvárosa A Dóm-hegyen emelkedő Mária-dóm és a Severi-templom tornyai alatt fekvő városmag változatos építészetét gazdag patrícius-házak és gondosan restaurált favázas szerkezetű házak, modern színházak és Bauhaus-stílusú épületek jellemzik. Páratlan látványosság a XIV. századi Krämer-híd, Európa egyetlen házakká beépített és lakott „híd-utcája". A 120 m hosszú hídon 32 favázas szerkezetű épület áll. A Dóm-hegy közvetlen közelében Petersberg vára, Közép-Európa kevés épen maradt barokk stílusú városi erődítményeinek egyike várja a látogatót föld alatti járatainak szerteágazó rendszerével. Erfurtban található Európa legöregebb zsinagógája is – a XI. században épült – amely az átfogó restaurálást követően 2009 őszén nyílik meg újra.

 Frankfurt am Main 2009-ben is különleges eseményekkel várja a látogatót. A Schirn Kunsthalle-ban február 5. és május 30. között látható „Darwin. Művészet és eredetkutatás" című kiállítás számíthat a legnagyobb érdeklődésre. Charles Darvin születésének 200. évfordulója alkalmából a Schirn műcsarnok kereken 150 festmény, rajz és litogtráfia segítségével mutatja be a Darwin-féle úttörő evolúciós elmélet különböző művészi interpretációit. A múzeumbarátokat április 25-én várja a Múzeumok éjszakája és augusztus 28. – 30. között rendezik meg a Múzeumparti Fesztivált, mely az egész régióban a legrangosabb szabadtéri kulturális fesztiválnak számít. A Múzeumpart a jól átgondolt várostervezés mintája. Néhány értékes, XIX. századi épület magját eltávolították és újra felépítették, hogy továbbra is ezeknek a házaknak a homlokzata határozza meg a Majna-part képét.

A DZT által szervezett budapesti bemutató határozottan meggyőző volt abból a szempontból, hogy Németország az utazási és szórakozási lehetőségeknek kimeríthetetlen tárháza. Az utazni szándékozók tájékozódásának megkönnyítése érdekében a Központ magyar nyelvű honlapot működtet http://www.nemetorszag.travel/ címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük