Délkelet-Ázsia az utóbbi öt évben a gyengén teljesítő japán és kínai tőzsdék miatt nem igazán tudta követni a globális részvénypiaci növekedési trendet, a jelenlegi japán jegybanki politika azonban jóval kedvezőbb befektetési környezetet teremt a régió számára.

Délkelet-Ázsia az utóbbi öt évben a gyengén teljesítő japán és kínai tőzsdék miatt nem igazán tudta követni a globális részvénypiaci növekedési trendet, a jelenlegi japán jegybanki politika azonban jóval kedvezőbb befektetési környezetet teremt a régió számára.

Ugyanakkor, Észak-Amerikában, ahol a piac tömegével ontja a befektetők kedvencévé váló papírokat, nem sokan gondolták volna, hogy egy kanadai aranybánya-társaság megelőzheti a technológiai és egészségügyi szektor nagyjait, a Netflixet, a Facebook-ot vagy a Biogent. Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája szerint a 26, illetve a 23 százalékos, 12 hónapra előre vetített hozam-várakozásoknak köszönhetően Délkelet-Ázsiában a japán Mitsubishi UFJ Financial csoport, Észak-Amerikában pedig a kanadai Eldorado Gold vezeti a régiók legígéretesebb részvényeinek tízes toplistáját.

 

Egyre jobb helyzetben a japán pénzügyi szektor

 

A délkelet-ázsiai régió részvénypiaca a válság óta nincs a legjobb formában: az elmúlt öt évben tőzsdéik együttesen mindössze 41 százalékot erősödtek, jóval lemaradva a világ többi részétől. A japán jegybank ösztönző pénzügypolitikája azonban ezen a téren eredményesnek tűnik: a japán jen amerikai dollárhoz viszonyított árfolyamát sikerült a 80 alatti értékről 102-re erősítenie, és a magasabb energiaárak révén feljebb tornásznia az inflációt – ennek „mellékhatásaként" jelentősen javult a befektetői és az általános piaci hangulat. Bár a gazdasági növekedés 2014-ben reálértékben szerényen, 1,4 százalék körül alakul majd, az inflációnak köszönhetően a nominális növekedés 4 százalékos lehet. Ez magasabb, mint az elmúlt nyolc évben bármikor, és kifejezetten kedvez a részvénypiaci emelkedésnek.

 

„Délkelet-ázsiai előrejelzéseink alapján a japán részvénypiac, azon belül is leginkább a gazdasági ciklusoknak erősebben kitett pénzügyi szektor teljesíthet jól a következő időszakban. A részvények legfrissebb régiós tízes listájának élén a Mitsubishi UFJ pénzügyi csoport áll, 26 százalékos 12 hónapra előre vetített hozamvárakozással" – emelte ki Peter Garnry. – „A cég papírjához jelenleg a könyv szerinti érték 70 százalékáért lehet hozzájutni, amely kifejezetten olcsó egy erős bankhálózattal rendelkező pénzügyi óriás esetében, amely tőkehozamát (ROE) a következő 12 hónap során még növelheti. Ráadásul, egész Japánban ennél a nagybanknál figyelhető meg a legnagyobb arányú növekedés, amely egyelőre nem tükröződik a részvényárban."

 

Az aranybánya újra aranybánya lehet

 

Az észak-amerikai részvénypiacok legjobbjai között továbbra is megtaláljuk a jól ismert technológiai cégeket, mint a Netflix és a Facebook, valamint az egészségügyi szektor olyan innovatív szereplőit, mint a Biogen és a Gilead. Mégis, a tízes toplista első helyét egy bányacég foglalja el, még a 34 százalékos konszenzusnál konzervatívabb, 23 százalékos 12 hónapos hozamvárakozással is.

 

A befektetők többsége számára meglepő lehet, ha egy aranybánya-vállalat végez a részvény-toplista élén – nemcsak amiatt, hogy milyen cégeket előzött meg, de azért is, mert a 2011-es csúcs óta összesen 33 százalékot esett az arany árfolyama. Az Eldorado Gold kanadai cég, amelynek bevétele 54 százalékban törökországi, 37 százalékban pedig kínai kitermelésből származik. Költségszintje unciánkénti 577 dolláros első negyedévi kitermelési költségével az 1299 dolláros tényleges arany-átlagárhoz viszonyítva rendkívül versenyképes; az EBITDA-arány 43 százalékos.

 

„Az Eldorado Gold papírja, amely a következő 12 hónapra előre jelzett 10,1-es EV/EBITDA mutatójával nem kifejezetten olcsó vétel, ára kicsivel a piaci átlag felett található" – mondta Peter Garnry. – „A befektetői érték abban rejlik, hogy a jelenlegi előrejelzések alapján idén a fix bevételek növekedése várható, a stabilizálódó aranyár, a kitermelési kapacitások idei bővítése és az eddigi sikeres költségkezelés folytatása pedig együttesen vonzó hozamokat jelenthet."

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük