2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Díszvendégünk Kárpátalja

4 perc olvasás

kerpeta.jpg2018-ban a huszonötödik Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon, Százhalombattán új program indul útjára: A legveszélyeztetettebb helyzetben élő magyarokra irányítani a figyelmet, és élő kapcsolat alakítása a kárpátaljai és anyaországi magyarok között.

 

Az idei sokszínű kulturális programok, a szomszédolás reményeink szerint egy gyönyörű folyamat első állomásaként elindít valami újból és újbóli alkalmat. Fogadják szeretettel mindazt, amit idehoznak nekünk: gyönyörködjenek benne és legyenek részesei a csodálatos kárpátaljai színháznak, és népművészetnek, a családi történeteknek!

 

A díszvendégünk Kárpátalja programsorozat eseményei:

 

Kárpátalja Kiállítás

2018. augusztus 11. 18.00 – megnyitó

BKK (Barátság Kulturális Központ) Galéria

 

Épített örökségünk a Kárpát-medencében, a Teleki László Alapítvány kiállítása, benne számos kárpátaljai műemlékkel

2018. augusztus 11. 18:00

BKK Galéria

 

Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja

2018. augusztus 11. 19.00

BKK színházterem

 

Illyés Gyula Nemzeti Színház Beregszász – Nemzeti Színház Budapest

Örkény István: Tóték (komédia)

2018. augusztus 12. 19.00

BKK Színházterem

 

Kárpátalja konferencia

2018. augusztus 16. 10.00 – 16:00

Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpont

Százhalombatta, Szent István tér 8.

A Magyarok Öröksége Alapítvány, a Forrás Néptáncegyüttes Hagyományok Háza, Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja, Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztossága, Betlen Gábor Alapkezelő Zrt. hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal megrendezésre kerülő rendezvénysorozatának legfontosabb eseménye.

 

A PÁL család koncertje

2018. augusztus 17. 22.00

Szent István templom

 

Bemutatkozik a Kárpátalja Táncegyüttes

2018. augusztus 19. Táncpanoráma

BKK Színházterem

A Summerfest hívta életre a Kárpátalja Táncegyüttest, ezért már megérte életre hívni ezt a programot. A 18 táncosból álló lelkes csapat Kárpátalja minden járásából heti rendszerességgel jár össze a próba alkalmaira, melynek helyszíne Péterfalva. Van olyan együttesi tag, aki 150 km-t utazik, hogy részt vehessen a felkészülési folyamatban. Természetesen nem marad el a Kárpátalja Táncegyüttes és a Forrás Néptáncegyüttes közös fellépése sem, (augusztus 21. Záróceremónia) kiegészülve Szalonna és bandájával, valamint

Pál Lajos és a Borzsavári zenekar közreműködésével.

 

„A kárpátaljai magyarok mindig bánatosak voltak egy kicsit. Úgy érezték, hogy ők szegények senkit sem érdekelnek. Most örülhetnek, hisz elkezdtek érdeklődni irántuk, de úgy, hogy a fal adja a másikat. Vagy annyira nem egyszerű ez? Kárpátalja és a kárpátaljai magyarok soha nem érdekelték annyira a magyarországi magyarokat, mint Munkács óta. Azazhogy a Majdan, a háború és a katonai behívók már elintézték, hogy észrevehetők legyenek, de a hétvégi maffiabalhé rátett erre még egy hatalmas lapáttal. Végső soron soha semmi mást nem szerettek volna, csak békében és nyugodtan élni. Az szinte mindegy is, hogy melyik országban – Csehszlovákia, Szovjetunió, Ukrajna, mi jöhet még? –, csak legyen krumpli és kenyér, és legyen mivel fűteni télen. Meg ne piszkálják egymást ukránok, magyarok és mindenféle nációk. Ha már eddig nem tették, jó nagy hülyeség lenne most elkezdeni. Sok ez? Szerintem nem. Menni fog? Össze lehet hozni? Nem vennék rá mérget. A kárpátaljai magyarok úgyszólván az anyatejjel szívják magukba az újrakezdési technikákat. Csinált már ilyet a nagyszüleim és a szüleim generációja éppúgy, mint a sajátom és most az utánam következő. A vége sajnos nem látszik egyelőre, egy-két nemzedék rámegy még, hát istenem. Az élet nem kívánságműsor. Viszont bár a kárpátaljai magyarok bánatosak voltak olykor, azt sose várták, hogy bárki is sajnálja őket. Mi se tegyünk ilyet!”

(idézet Gazda Albert Kárpátalja című könyvéből)

 

http://summerfestbatta.hu

 

Lantai József

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.