Deja vu érzésem támadt, amikor néhány napja feleségemmel a Keszthelyhez, Nagykanizsához egyaránt közeli, az M 7-es autópályáról jól megközelíthető, Zalakomár külterületén Kápolnáspusztán lévő Magyarország legnagyobb bivalyrezervátumát meglátogattuk. 

Deja vu érzésem támadt, amikor néhány napja feleségemmel a Keszthelyhez, Nagykanizsához egyaránt közeli, az M 7-es autópályáról jól megközelíthető, Zalakomár külterületén Kápolnáspusztán lévő Magyarország legnagyobb bivalyrezervátumát meglátogattuk. 

Közel másfél évtizede, az Egyesült Államokban lévő Yellowstone NP-t látogattuk meg. Ott éltünk meg hasonló élményeket, amikor az úton autónkkal, a mi bivalyunkkal rokonságban lévő bölények közé keveredtünk. Az itthoni, több száz hektáros rezervátum szépen kiépített tanösvényét járva a közelség itt is meg volt, de legalább kerítés választott el, a különben szarvasmarháinkkal rokon, még azoknál is nyugodtabb kérődzőktől.

Mint megtudtuk, a bivalyok Ázsiából származnak, és az avarok után, valószínűsíthetően honfoglaló őseinkkel jöttek be a Kárpát-medencébe, mint az a Feszty körképen is felfedezhető.   Hazánkban, a múlt század kilencvenes évei elejére szinte teljesen kipusztult ez a jámbor, kiváló igavonó állat, amely minden porcikájával hasznot jelent. 1992-ben, huszonöt évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy itt, a vizes élőhelyeket különösen kedvelő vészesen lecsökkent egyedszámú populáció részére rezervátumot, menhelyet alakítsanak ki. Tizenhat bivalytehénnel és egy tenyészbikával kezdődött meg a munka. Mára, kétszáz felett élnek szabadon, az élőhelyükön körbejárható bivalyok.

Évente hatvan körüli a szaporulat. A fiatal bikák kétéves koruk előtt elválasztásra kerülnek és máshová telepítik át őket. Késő tavaszi meleg idő lévén, délidőben ott jártunkkor megfigyelhetően leginkább a hűs, árnyékos helyeket keresték, de jó néhányan az ösvény melletti dagonyában találtak felüdülést.

A rezervátum télen is látogatható. Akkor nyilván a szellős, nagy istállókban tartják az állatokat.  Nyáron, aki akar, nem túl magas összeg fejében kocsikázásra is vállalkozhat. Érdemes a látogatást, a más vonzó természeti érdekességekkel együtt, a Balaton felvidéki látnivalók, mindenekelőtt a Kis-Balaton szépségei közé beilleszteni.

Aki bővebbet akar megtudni, látogassa meg a www.bfnp.hu WEB oldalt. Egy biztos, egy balatoni nyaralás során a strandoláson kívül nagyszerű program a rezervátumot és a többi érdekességet is felkeresni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük