2023.szeptember.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kassa, kétszer – II. rész

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/113032"><img class="image image-preview" src="/files/images/Kas-1_0.preview.JPG" border="0" width="466" height="791" /></a></span> A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazon a napon - egymástól függetlenül - két Kassát népszerűsítő rendezvényt is tartottak Budapesten. Az egyiket a Szlovák Turisztikai Képviselet rendezte, itt Kassa és környéke idegenforgalmi nevezetességeit mutatták be, a másikat pedig - egy fotókiállítást - Kassa-Délváros és Budapest XIII. kerülete, mint testvérvárosok, közösen szervezték.

kas 1 0.preview A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazon a napon – egymástól függetlenül – két Kassát népszerűsítő rendezvényt is tartottak Budapesten. Az egyiket a Szlovák Turisztikai Képviselet rendezte, itt Kassa és környéke idegenforgalmi nevezetességeit mutatták be, a másikat pedig – egy fotókiállítást – Kassa-Délváros és Budapest XIII. kerülete, mint testvérvárosok, közösen szervezték.

kas 1 0.preview A véletlen úgy hozta, hogy ugyanazon a napon – egymástól függetlenül – két Kassát népszerűsítő rendezvényt is tartottak Budapesten. Az egyiket a Szlovák Turisztikai Képviselet rendezte, itt Kassa és környéke idegenforgalmi nevezetességeit mutatták be, a másikat pedig – egy fotókiállítást – Kassa-Délváros és Budapest XIII. kerülete, mint testvérvárosok, közösen szervezték.

kas 6.thumbnail Bizonyára sokak számára lesz meglepő, hogy a kapcsolat testvérvárosok, testvértelepülések között nem új keletű fogalom. A partnerség legkorábbi formája Európában a német Paderborn városa és a francia Le Mans között már 836-ban létrejött, bár a modern testvérvárosi kapcsolatot csak 1967-ben vették fel. A legelső hivatalos testvérvárosi egyezményt 1920-ban hozták létre egy brit és egy francia város között. A partnerség különböző formája szinte az egész világon bevett gyakorlat, azzal a céllal, hogy az emberek közötti és a kulturális kapcsolatokat erősítsék. A folyamat elterjedését 1989 óta az Európai Unió is támogatja. Budapest XIII. kerülete öt másik várossal vagy városrésszel tart fenn hivatalos testvérvárosi kapcsolatot. Közülük az egyik, a több mint huszonötezer lakosú városrész, Kassa-Délváros.

drtoth 43.thumbnail Érdekessége ennek a partnerségnek, hogy a megállapodást éppen tizenöt évvel ezelőtt – 2002. május 31-én – ugyanaz a két személy, írta alá, akik mind a mai napig polgármesterei kerületüknek: dr. Jaroslav Hlinka Kassán és dr. Tóth József  Budapesten. Ő az ünnepi alkalomból megnyílt fotókiállításon elsősorban azt hangsúlyozta, ez a kapcsolat az elmúlt évek során sok ezer magánjellegű és hivatalos szakmai találkozót tett lehetővé. Ezek közül is kiemelkedik például az angol nyelvi tábor Velencén, ahová gyerekek érkeznek a testvérvárosokból és egy héten keresztül angolul társalognak, ismerkednek egymással. Nagyon népszerűek a nyugdíjas klubok találkozói, a végén szinte alig akarnak elköszönni egymástól a résztvevők. A sportrendezvények közül a „Három Nemzedék" sporttalálkozói érdekesek, melynek keretében a kassaiak létrehozták a „Senior Olimpiát". Ugyancsak említést érdemelnek a két Polgármesteri Hivatal közművelődéssel, sporttal, időskorúakkal foglalkozó szakembereinek találkozói. Amikor Kassa – 2013-ban – az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázott, a XIII. kerülettől is kaptak ötleteket rendezvények tartására. Az elmúlt 15 év több bizonyítékkal is szolgál, hogy az érintkezési pontok egyre bővülnek, barátsággá formálódnak, szorosabbá válnak.

kas 7.thumbnail Válaszában dr. Jaroslav Hlinka főleg azt emelte ki, hogy Kassa-Délváros önmagában több, mint Kassa városának egyik lakótelepe. Szép számmal találhatók itt ipari, kohászati üzemek, közintézmények, kórházak, iskolák, szabadidő eltöltésére alkalmas létesítmények, bevásárlóközpontok. Szlovákiában az egyik legnépszerűbb sport a jégkorong, az itt felépített US Steel Aréna joggal nevezhető akár a sportág fellegvárának is. Ugyancsak itt van a nemzetközi repülőtér, és Kassa legnagyobb strandjának is Délváros ad otthont. A városrész fejlődését jól szemlélteti a most megnyílt kiállítás Stanislav Jiroušek fotóművész alkotásaiból. A Kassán 1970-ben született művész választott hivatásával már gyermekkorában szoros kapcsolatba került. Könnyű dolga is volt, ugyanis apja, Alexander Jiroušek is elismert fotóművésze Szlovákiának.

kas 8.thumbnail A gyermek Stanislav először apja sötétkamrájában játszott, és amint tehette, segített is a fekete – fehér filmek, képek előhívásában. Az első fényképezőgépét már hatéves korában megkapta és nagy kedvvel kezdett el fotózni. Amikor sikeres lett, feljegyezték róla, hogy már gyerekként álmodozott a film nélküli fényképezőgépről – és ez az álma napjainkra teljesült is! A munkát egyetemi tanulmányai alatt sem hagyta abba, apja kiadóvállalatánál dolgozott, számítógépes grafikusként. Mint „technikai kibernetikus mérnök" végzett a kassai egyetemen, később – feleségével együtt – saját kiadóvállalatot alapított, JES névvel. Jelenleg is Kassa – Délvárosban él és dolgozik. Elsősorban tájakat, Kelet Szlovákia természeti szépségeit, építészeti értékeit szereti fényképezni. A Budapesten, a XIII. kerületi, Radnóti Miklós Művelődési Központban „Pillantások Kassa-Délvárosra és környékére" címmel most megnyílt kiállítás június 7-ig látogatható, a belépés díjtalan.

A cikk első része itt olvasható:

http://www.euroastra.info/node/112900

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.