2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

DSC Hungária 2018 – Uniview bemutató

13 perc olvasás

analytics_overview_hdanalytics.jpgA biztonságtechnikai megoldásokkal foglalkozó DSC Hungária Kft.  2018-as országjáró bemutatója során mutatta be termékeit és a mindennapi munkát megkönnyítő fogásokat. Új márkát is bemutatott;  az Uniview-t.  A bemutatósor budapesti szakmai napja 2018. május 8-án zajlott az Europa Congress Centerben. Polonyi Tibor, a DSC Hungária Kft. üzletfejlesztési igazgatója ismertette a folyó projekteket, tendereket és videós rendszereket.Videotechnika, behatolás-jelzés, tűzjelzés tartozik a cég működéskörébe. 

Elhangzott; a szakmai világában zajló változások a cég szakterületeit sem kímélik; feljövőben vannak a nagyméretű kijelzők, az intelligens alkalmazások. Minden momentum az internettel összehangolt világot ídézi. 

 

A DSC Hungária  1998. óta van a piacon, 2011 óta az Avigilon márka hivatalos forgalmazója, 2016 óta pedig a Dahua hivatalos gyártói disztribútora. A húsz éves vállalat az elektronikus biztonságtechnika teljes területén végez kereskedelmi, tervezési és tanácsadási tevékenységet. Meghatározó piaci szereplőként foglalkozik önálló termékekkel, rendszerekkel, háttértámogatással, projektmenedzsmenttel.  A behatolásjelző rendszerek mellett a videós rendszerek, a beléptetők, a tűz és CO jelzők, a kültéri védelmi rendszerek és a távfelügyeleti rendszerek forgalmazását és tervezését is ellátja a cég,  vállalja videós nagyrendszerek összeállítását, valamint az általa forgalmazott és tervezett rendszerek művezetését,  műszaki ellenőrzését, beüzemelését.

 

2017-ben az Alean márka infrasorompóival bővült a termékpaletta, a DSC lett a márka kizárólagos magyarországi forgalmazója. Pénzügyi stabilitásukra építve, 2017-ben logisztikai bázisukat Budaörsre költöztették, 600 négyzetméteren Toyota polcrendszer szolgálja ki a tárolási igényeket.  

https://toyota-forklifts.hu/termekek/termekpaletta/allvanyrendszerek/ A budapesti, Fűvészkert utcai épületükben a nyár során műszaki oktatási, termékbemutató központot hoznak létre. 

 

Termékeik világmárkákat ölelnek fel, egyik legfontosabb közöttük a behatolásjelzőket gyártó névadó, a DSC ( http://www.dsc.com ).A kanadai központú és gyártó-bázisú DSC (Digital Security Controls) kizárólagos magyarországi disztribútora a hazai cég. A Digital Security Controls a világ 140 országában van jelen. Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Európában is a piacvezetőnek számít a behatolásjelző gyártók körében, a magyar piacon 1989 óta fejt ki aktívitást.

 

Néhány partnerük, mint például aA Fireclass, a Johnson Controll-hoz tartozó tűzjelző gyártó,  https://fireclass.co.uk/en/emea/Pages/Default.aspx ),   http://www.johnsoncontrols.com,  

és a Cofem  http://dsc.hu/intelligens_cimezheto_cofem_tuzjelzo_rendszer

A beléptető rendszereket gyártó Kantech,  http://www.kantech.com ,Videós témában a Pelco (analóg és IP videó rendszerek ),  https://www.pelco.com,  az Avigilon (professzionális IP video rendszerek),  https://en.wikipedia.org/wiki/Avigilon , a Dahua ( analóg és IP video rendszerek, rögzítők, IP kaputelefonok),  https://www.dahuasecurity.com , A prémium infrasugárzókat gyártó Raytec,   https://www.raytec.ch .    

 

 

Az Uniview http://en.uniview.com a Közép-Kínában található Hangzou (Hangcsu) városa az anyacég székhelye. A kínai videós biztonságtechnikai termékgyártók sorában a harmadik legnagyobb vállalat.  

A videokamera-szakterületre, a világszerte felfutó keresletre jellemző, hogy csak Londonban minden utcasarkon három-négy videokamera van elhelyezve.  Az integrált megfigyelő rendszerben 30 ezer térfigyelő kamerához férnek hozzá. A fejlett műszaki megoldások manapság a Távol-Keletről, leginkább Kínából érkeznek hozzánk. Felnőttek az ottani gyártók, az Uniview is.

 

  1. táján kezdtek beszivárogni a szakmába az IP kamerák, az analóg technika leváltására. Az analóg kamerák 2006-2007-es csúcsidőszaka után ez az új technika fokozatosan átvette a vezető szerepet. Az Uniview az IT felől érkezett. A Huawei és a 3com is innen indult. A szakmai szegmensből kivált egy kis csapat, s megkezdte az Uniview brand kialakítását. 2005-től kezdve nagyon dinamikus fejlődésen ment keresztül a gyár, 2012-re pedig elérte a harmadik legnagyobb CCTV  (closed-circuit television, zártláncú televízió)  gyártó pozíciót a piacon. 2018-ban megkezdte európai terjeszkedését, amelyben Magyarország kedvező szerepet kap. A magyar biztonságtechnikai piac európai viszonylatban kedvező pozícióval bír, különösen a környező országokban számíthatunk érdeklődésre. 

 

 Az Uniview termékek lényeges jellemzői

 Ultra-265https://www.prnewswire.com/news-releases/ultra-265-the-new-era-of-high-definition-video-surveillance-300523451.html – kódolás és mintavételezés

 

Az mpeg4 után következő H.264 szabvány sokáig élt a gyakorlatban, a jelenleg üzemelő kamerák többsége ismeri. Az információs, és felbontási igények növekedése együttjár a pixelszám és a képméret növekedésével, így az adatmennyiség növekedésével. (Az amerikai elnök beavatásánál készült gigapixeles kör-panoráma képekből minden háttér-résztvevő kinagyítható.)  Minden személy és minden objektum a hálózatokon akar kommunikálni, oda kell figyelni a sávszélességre. A képi információ megfelelő minősége mellett nagyobb tömörítésre van szükség. A megoldás a H.264, ill. újabban a H.265. Az Uniview a H.265-höz egy további kiegészítést, egy „null-code“ elnevezésű algoritmust adott, létrehozva  az Ultra-265 jelű tömörítést. Az eredmény, hogy négykamerás felállásnál akár negyedére is csökkenhet a sávszélesség-igény a növekvő árú adathordozók mérete jobban kihasználható; pl. 4 darab 4 terabájtos winchester helyett egy is elég az U-265-ös kódolással, 3 hónapig (felvételek megőrzése egy évre,  vagy fél évre kiemelt helyszínek, pl. rendvédelem, kutatás-fejlesztés esetén) Az Uniview kamerákban a kódolás módja megválasztható. https://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC 

https://geeks.hu/hu/node/4612 

 

 Mitől kiváló ma egy IP kamera?

 

Okos (smart) kivitel: többlet-információt nyújtanak, dolgokat megjósolnak, ill. bekövetkezésüket azonnal jelzik. Gondolkodó egységeket kellett alkotni, ezek voltak a video-elemző egységek. Először csak szerver-oldali analitikák voltak, szerver-farmokra volt szükség az információ feldolgozására. 

Később ezt a tudást beletették a kamerába. Ma már teljesen banális, és elfogadott, hogy analitikus a kamera. Ilyen analitika az arc-érzékelés is.  A fogalom tisztázására;  a face-detection magyar értelme:  felismerni a képen lévő arcot = ember, akinek arca van (nagyon fontos az analitikában). A face-recognition : megfelel-e a tárolt mintának az az arc, amit látok.4k felbontás  https://en.wikipedia.org/wiki/4K_resolution  A Sony létrehozta nagy felbontású, 2k és 4k felbontású képalkotóit, ami kijelzőkben és tv-kben gyorsan elterjedt, majd a profi és konzumer videokamerák világában is.  Mára a 4k kezdi kiszorítani az összes alatta levő felbontást. 3-5 megapixeles kamerák elérhető áron találhatók a piacon, HDCV 4 megapixeles változatban. Széles dinamika-tartomány

A kifejezés az analóg világból származik: a legsötétebb és a legvilágosabb képpontok közötti távolság (különbség). https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_dinamikatartományú_kép  

https://www.eizo.hu/ismertetok/monitorismeretek/a-hdr-technologia-reszletes-ismertetese-a-hdr-technologia-fogalma/  http://www.uni-miskolc.hu/~wwwmach/tantargyaink/245_szindinamika/szindinamika_eloadasok.pdf  

 

Smart IR:  okos infra-megvilágítás a kamerákon; a beeső-visszaverődő fényekből adódó túlvezérlést szabályozza intelligensen (jellegzetes hiba: a közeledő objektum képe kifehéredik)

https://videos.cctvcamerapros.com/surveillance-systems/what-is-smart-ir-security-cameras.html 

 

3D zajelnyomás: az állóképre jellemző digitális zajelnyomás, (a 2D-s a mozgóképre)

 

60 fps (Slow-mode): 60 képet is kérhetünk másodpercenként a kamerából, ami a gyors mozgások megjelenítését szolgálja. Jól megfigyellhetők vele forgó mozgások, pl. gyártás- technológiában forgó alkatrészek, elektronikus alkatrészek gépi beültetésénél a működés ellenőrízhető,  stb. Az autóiparban a ténylegesen felhasznált alkatrészek megléte ellenőrízhető.

 

Kis tömeg, könnyű (automatikus) csatlakoztatás, automatikus ön-címzés

 

Nagytávolságú Power over Ethernet (long distance PoE) : az iparág újdonsága. 

Egy hálózati végpontot 80-100 métere lehetett elvinni. Ennek feloldása volt a PoE megoldás: a kapcsolóeszköz (swich) lehetőségeit kihasználva a kamera tápfeszülségét nem helyben, hanem a kábelen át biztosítottuk. Ennek a hatótávolsága 50-60 méter körül volt. Ezt kívánják a gyártók akár több száz méterre kiterjeszteni a Long-PoE-vel.  Ehhez megfelelő végberendezéseket kell a kamerába és a rögzítőbe beépíteni.

http://www.veracityglobal.com/resources/articles-and-white-papers/poe-explained-part-1.aspx

 

Objektívek:  a kézi gyártás kora lejárt, a felbontási elvárások megnövekedésével az objektív kialakításában a pontatlanságok nem tolerálhatók, fontosak a képi részletek. Az objektívek tizedmilliméteres beállítása sem kézzel megy, motoros, változtatható fókuszú objektíveket használunk. 

 SD kártya és ANR: minden kamerába behelyezhető egy SD kártya, akár 128 gigabyt méretű is. A kamera beállítható bizonyos események kezelésére; pl. ha betöréskor erőszakosan megszakítják a kapcsolatot a kamera és a rögzítő között, akkor a rögzítés automatikusan az átirányul az SD kártyára, amikor viszaáll a kapcsolat, akkor a felvett képanyag ismét a rögzítőre kerül, ahhoz automatikusan hozzá-szinkronizálva. A kamera webes felületén keresztül a képanyaghoz bármikor hozzáférhetünk.

 

Intelligens keresés, visszajátszás

 

Megbízhatóság:  

a kamera széles bemeneti feszültség-tartományban képes működni  (wide voltage input), a 12 Voltos táptól eltérően, akár 15%-os tűréssel is, környezetállóság, IP67 szabványnak megfelelő védettség, rezgés- és vandálbiztosság, járműveken való használat,    

https://hu.wikipedia.org/wiki/IP-védettség 

 

Ultra 265 tömörítés; adatbiztonság

 

Behatolás-jelzés:  egy adott területen történő esemény elemzésére – jól használható analitika

Tracking:  egy adott objektum, vagy személy követése a képen

People-counting: személyek számlálása adott területen 

Auto-tracking: forgatható PTZ kameráknál fontos, amikor embert, vagy járművet kezd követni a berendezés (fontos, hogy ne legyen zsúfoltság a képen)

Rendszám-felismerés, azonosítás (RBR)

Face-recognition

 

A képalkotás (picture); az Uniview kamerákban Sony gyártású StarLight szenzorok (CMOS képalkotók), StarView chip-setek működnek. A megoldás lényege: a fényérzékeny elem fordított módon van beültetve, így több fény esik be a töltésbevitelhez a megfelelő felületen, a kapott kép minősége sokkal jobb.

http://www.optics4birding.com/starlight-technology.aspx

https://reolink.com/starlight-ip-cameras-definition-and-application/

A Sony továbbfejlesztett eszköze a STARVIS – https://petapixel.com/2015/10/26/sony-shows-off-a-new-ultra-sensitive-cmos-sensor-called-starvis/

 

Garancia és szervíz:  a telepítő cégek számára legfontosabb szempontok; az Uniview 3 év garanciát vállal termékeire (a kameraház akár le is festhető…) A régiós gyakorlat azt mutatja, az Uniview eszközök meghibásodási aránya alacsony.

Kedvező ár-érték arány  Magyar nyelvű változat: keretprogram magyarul. Folyamatos fimware támogatás; a „közösségi szoftver“ funkciók idejét éljük, egy IP kamera teljesítményét nagymértékben növelhetjük bizonyos átírásokkal (kontraszt, képi alapbeállítások, stb.) Jelszavak visszaszerzése Uniview támogatással

Folyosó-nézet (corridore mod) : ; épületen belül elhelyezett kameráknál a figyelemnek a hasznos képrészekre irányítása (90 fokos elfordítás, és sw módosítás a hasznos képrész felbontásának

kiemelésére) – az Uniview minden kamerája és rögzítője tudja https://illustracameras.com/products/features-in-action/corridor-mode/

 

Az Uniview terméksor az IP kamerák széles választéka, a hozzájuk tartozó rögzítők, valamint az IP CCTV iparág egyéb kiegészítői (enkóderek, dekóderek stb…).A kivitel változatai pedig Light sorozat, Standard sorozat (közepes kategória), és projekt-célú termékek.

A gyártás kiemelkedő szintű, előtérben a minőség. A termékeket kiszállítás előtt a gyárban tesztelik, sőt, külön értéknövelt szolgáltatást is kínálnak a projekt-beszállítói igények kielégítéséhez; az ugyanazon rendszerben alkalmazott eszközöket minden funkcióra kiterjedően tesztelik, a rendszert előre összerakják.
Számos, a minőségi megoldásokat szolgáló iparági szabadalom köthető az Uniview nevéhez.

Az IP kamerák kiváló képminőségét a Starlight technológia használata biztosítja. A kamerák fix, vagy változtatható fókuszú; dome, vagy csőkamera változatban készülnek. A Starlight technológia révén nagyon kis fényviszonyok mellett is rendkívül jó minőségű képet láthatunk, a megfigyelés a kedvezőtlen megvilágítású időszakokban is folyamatos lehet. http://www.optics4birding.com/starlight-technology.aspx

 A hagyományos IP kamerák mellett megtalálható a kínálatban a „halszem“ (fisheye) kivitelű változat, valamint a forgatható PTZ kamerák széles választéka is. https://en.wikipedia.org/wiki/Fisheye_lens 

https://everipedia.org/wiki/Pan%25E2%2580%2593tilt%25E2%2580%2593zoom_camera/  A kamerák mindegyike 3 streamet (video jelfolyamot) tud biztosítani, melyekből a másodlagos stream akár full HD (1080p) is lehet. A DSC rögzítő modelljei, a tárkapacitásnak megfelelően 1-2-4-8 HDD kivitelben illetve 4-8-9-16-32 csatornás kivitelben készülnek. Projektekben a 64 és 128 csatornás NVR-ek  16 HDD kezelésével is választhatók. https://en.wikipedia.org/wiki/Network_video_recorder Mivel a kamerák a H.264 tömörítés mellett a H.265 tömörítéssel is dolgoznak, az Uniview eszközökből felépített rendszer sávszélesség igénye rendkívül alacsony.  Az Uniview nevéhez köthető az Ultra 265 kódolás, mely a H.264 kódoláson túl a normál H.265 kódolásnál is kisebb sávszélesség és tárhely igénnyel dolgozik. A 9 csatornás rögzítők igazi hiánypótló megoldást jelentenek, nincs többé fekete üres kép a jobb alsó sarokban.
 

A kamerák képelemző (analitikai) funkcióval rendelkeznek, melyet a rögzítők képesek kezelni. Kiemelendő a kamerák ANR funkciója, mely biztosítja, hogy ha a kamerák és rögzítő között megszakad a kapcsolat, a kamera a saját tárhelyére rögzít tovább, majd amikor a kapcsolat helyreáll a rögzítővel, a kamera tárhelye és az NVR között a rögzített képanyag szinkronizálása automatikusan megtörténik. Sőt a kamerák akár standalone módban is működnek, elég csak az SD kártyát beletenni és már indulhat is a helyi rögzítés. Tökéletes megoldás time-lapse felvételek készítésére azaz az egyes képkockákat megadott időintervallumokban elkészíti az SD-kártyára), vagy egyedi időszakos megfigyeléshez.

https://blog.spycameracctv.com/using-hikvision-anr-to-backup-cctv-footage 

https://www.merriam-webster.com/dictionary/time-lapse 

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Time-lapse
 

Fontos dolog az IP eszközök naprakész szinten-tartása, a firmware frissítések folyamatos biztosítása. Az Uniview rendszerében ehhez elég az eszközöket regisztrálni  az EZ Cloud szolgáltatásban és akár egy gombnyomással az összes eszköz frissíthető, így naprakészen a legújabb firmware-t futtathatják. Telepítői szemmel nézve, kifejezetten előnyös, hogy az eszközök csak egy plugint használnak, így sokkal könnyebb a kivitelezés és felhasználás. Az ingyenes, magyar nyelvű EZ Station központi CMS szoftver az EZ View mobiltelefonos kliens és a 3 év gyártói garancia alapból jár a termékek mellé.

 

A 2018. május végétől kötelező GDPR előírásoknak az Uniview megfelel, szoftveres és biztonsági megoldásait a TÜV Rheinland minősíti.

 

http://dsc.hu/uniview_a_dsc_kinalataban

http://dsc.hu/rolunk 

http://dsc.hu

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.