2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folk delicatess a városban 2018. május 23-27. helyszínek: Fonó, Várkert Bazár

8 perc olvasás

A folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó. Nem feladatunk, hogy mi jelöljük ki a műfaj határait, mi mondjuk meg, hogy mi a folk és mi nem. Örülünk, hogy 2010 óta minden tavasszal megteremthetjük a lehetőséget, hogy mindenki ízlése szerint választhasson. Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátsz a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre. Ülhetsz, állhatsz, táncolhatsz, ugrálhatsz, énekelhetsz, kiabálhatsz, lógathatod a lábad a várfalról, borozhatsz a teraszon, vagy a fűben heverészve. A Budapest Folk Fest programjait bárhogy élvezheted! Szerdán a Fonóban, csütörtöktől vasárnapig pedig a Várkert Bazárban várunk, esénként folkkocsmával, borterasszal a koncertek alatt és után. Vasárnap ingyenes családi napra várjuk a kicsiket és nagyokat!

 

A fesztivál nyitónapján Melegföldvár és a szomszédos Buza falu különlegesen szép és erőteljes hangú énekesei és táncosai lesznek a mezőségi népzenét játszó Eszterlánc zenekar vendégei a Fonó színpadán. A koncertet táncház követi, ahová idén Kalotaszegről hívtunk vendégmuzsikusokat: ifj. Fodor Sándor “Neti”, Cilika Gyula, Toni Rudolf, Berki Béla “Árus” fognak nekünk muzsikálni, szabályaink szerint, hajnalig!

 

Csütörtöktől a Várkert Bazár Öntőház Udvarát lakja be a Budapest Folk Fest. A nagyszínpad fölött a Vár magasodik, a Borteraszról rálátni a Dunára, csodás helyszínen különleges zenei élményekben lehet részünk estéről estére.

 

24-én a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes a Kárpát-medence végtelenül színes és gazdag tánchagyományaiból válogat Erdélytől Csallóközig. A nagyszínpadon kiemelt vendégünk lesz a török Cigdem Aslan: az Isztambulban született kurd származású, jelenleg Londonban élő énekesnő a „görög bluesnak” is nevezett rebetiko talán a legjobb kortárs, világhírű előadója. Késő esti koncerten lép fel a Góbé, akik együtt muzsikálnak a Muzsikás együttes prímásával, Porteleki Lászlóval. A napot a Folkkocsma zárja – vagy a következőt nyitja – 23.00 órától a Borteraszon. Itt a város legvagányabb és legjobb bulizenekara, a Csángálló szolgáltatja. Az autentikus csángó népzenétől, az erdélyi vonószenekarok hangzásán át a sűrű és titokzatos balkáni zenéig ível a repertoárjuk.

 

25-én a nyárádszeredai Bekecs Táncegyüttes Esszencia indítja az estét: Az 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutatón is sikeres csoport Eszencia című műsorában Erdély nagy tánchagyománnyal rendelkező településeinek és táncos egyéniségeinek motívumaiból építkezik. Ezen a napon kiemelt külföldi vendégünk a francia Sergent Garcia. A kolumbiai cumbiából, a Puerto Ricó-i bombából, a jamaikai reggae-ből és a sokszínű kubai zenei hagyományból gazdagon merítő, mindezt a kortárs tánczenével elegyítő együttes művésznevét a Zorro című sorozat antihőse, Sergent Garcia után választotta. A „salsamuffin” műfaj megteremtője 20. jubileumi koncertturnéja keretében érkezik a világ legjobb bulizenekarával a Budapest Folk Festre. A bulizene után Kalotaszegre kalandozunk zenében. Erdély talán legszínesebb, leggazdagabb zene, tánc és tárgyi örökségével rendelkező tájegysége elevenedik meg zenében és táncban a színpadon a Pompás Kalotaszeg című produkcióban. Ritka az ilyen alkalom, amikor ennyi kiváló zenész muzsikál együtt! A Folkkocsmában a gazdag repertoárral rendelkező, fiatal népzenészekből álló Üver zenekar muzsikál.

 

26-án a legendás Fitos Dezső Társulat Falusi Színek című műsora nyitja a napot. A néptánc nyelvén, tánc- és látványszínházi formában, a Kárpát-medence gazdag és változatos tánckultúrájával teremt színházat. A nagyszínpadon a Dresch Double Quartet feat. Borbély Mihály lép fel. Dresch kompozíciók, ahogy még soha nem hallottad, két kvartettel! Ez a produkció valóban igazi jelentést és tartalmat ad az „egyszeri és megismételhetetlen” kifejezésnek. Ennek a gondolatnak a jegyében folytatódik az este: Lajkó Félix és a lengyel VOLOSI lesz a vendégünk. Az improvizáció magasfoka, remek zenészek közreműködésével, akik élvezik a közös játékot! „Arra jön rá az ember, ha találkozik a VOŁOSIval, hogy jó zenészekkel kell játszani. A kelet-európaiságukban pedig van valami plusz, nem kell magyarázkodni egymásnak, hogy miről van szó.” (Lajkó Félix) A Borteraszon a Folkkocsmában a Bazseva népzene őserejét közvetítő muzsikája már magában elég garancia arra, hogy hajnalig tartó táncházban végződjön a fesztivál negyedik napja (is).

 

Vasárnap ingyenes Családi programokra várjuk a kicsiket és nagyobbakat 14.00 órától: Novák Péter irodalmi-zenés előadása, a Heveder zenekar és Eötvös Rémusz koncertje, a BaHorKa Társulat improvizációs folklórszínháza, Szalóki Ági gyerekkoncertje, az Újbudai Babszem Táncegyüttes előadása és a Gatyamadzag zenekar koncertje és táncháza tölti be a Várkert Bazár Öntőház Udvarát. A vasárnapi családi napra a belépés ingyenes,

http://www.budapestfolkfest.hu/

HAVI MŰSOR – 2018. június

 image19_4.jpg

1. péntek

 

20.00

 

Csángálló lemezbemutató koncert (Nagyterem)

Berka együttes moldvai és vonós évadzáró táncháza

1000 Ft

 

2. szombat

17.00

HaHó Európa programsorozat: Nemzetközi táncház-maraton (Pajta)

ingyenes

6. szerda

18.30

Fonó Szerda táncház, Tánctanítás Kocsis Enikő és Fitos Dezső vezetésével, táncanyag: Búza, Melegföldvár, zenél az Eszterlánc zenekar

1000 Ft, 20.00 után 500 Ft

8. péntek

20.00

Triók találkozása – Pengetős Trió koncertje, Vendégzenekar: Guessous Mesi Trió

1500 Ft

9. szombat

18.00-22.00

Sarjú Banda koncert és évadzáró Kamasz Táncház (Pajta)

 

ingyenes

13. szerda

18.30

 

20.00

21.00

Évadzáró Fonó Szerda táncház, Tánctanítás Kocsis Enikő és Fitos Dezső vezetésével, táncanyag: Búza, Melegföldvár

Fokos és Tokos zenekarok közös koncertje

Táncház

1000 Ft

 

Berka együttes moldvai és vonós évadzáró táncháza

A Fonó egyik legnépszerűbb táncháza, a Berka évadot zár. A június 1-jei utolsó alkalmon ismét két helyszínen zajlik a mulatság: az egyik teremben moldvai táncokat lehet táncolni, a másikban vonós táncházhoz csatlakozni.

 

Csángálló lemezbemutató koncert

A Csángálló zenekar legutóbbi lemeze is nagy sikert aratott a nemzetközi piacon, a Songlines angol világzenei szaklap is elismerően írt róla. Az együttes most legújabb zenei anyagával, a Naplopókkal érkezik a Fonóba. Ezúttal több lesz az énekes nóta és a gyimesi és moldvai gondolatok mellett ezúttal bolgár és makedón dallamok is megjelennek az együttes előadásában.

 

HaHó Európa programsorozat: Nemzetközi táncház-maraton az EUNIC Hungary szervezésében

Hagyományok Hónapja, avagy az Európai kulturális örökség ünnepe. A táncház során hat nemzet táncait tanulhatja meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva. A csehek részéről a Demižón néptáncegyüttes tagjai tanítanak morva táncokat, a szlovákok részéről Lipa Szlovák Folklóregyesület érkezik és oktat majd kelet-szlovákiai, békési, pilisi táncokat. Bulgáriából egy horó, vagyis körtánc érkezik. Románia képviseletében a kolozsvári Máramarosi Egyetemisták hagyományos máramarosi táncokat fognak bemutatni. A magyar népzenét és néptánc-oktatást pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei fogják biztosítani. A belépés ingyenes!

 

Fonó Szerda táncház és évadzáró Fokos és Tokos koncert

Az ország legpatinásabb táncháza évadot zár: egy remek között koncerttel, a Tokossal és a Fokossal. A két júniusi időponton még Búza és Melegföldvár táncait tanulhatják nálunk kezdő és haladó csoportokban, az oktatást – ahogy mindig – táncház követi, vendégeink: az Eszterlánc, majd a Tokos és a Fokos.

 

Triók találkozása: Pengetős Trió koncertje, Vendégzenekar: Guessous Mesi Trió

Három pengetős népi hangszer: a citera, a tambura és a koboz közös játéka. Berta Alexandra (citera, ének), Csasznyi Imre (tambura, ének) és Csenki Zalán (koboz) mindhárman elkötelezett hívei és művelői a magyar népzenének; rendszeresen játszanak hazai és külföldi színpadokon. Guessous Majda Mária triójának a magyar és a különböző törökségi népek dalai fonódnak össze.

 

Sarjú Banda koncert és évadzáró Kamasz Táncház

Kamasz táncházunkban havonta egyszer a tizenévesek mulathatnak egyet kora esti kezdéssel. A táncok elsajátítását tánctanárok segítik, várjuk a táncolni már tudók mellett azokat is, akik most ismerkednének a néptánccal, a táncházzal. Az évad utolsó alkalmán koncertet is ad a banda, így zárjuk az idei sorozatot.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.