Egy csepp Kalifornia a Lajvér völgyben
Egyedi hangulatú, különleges sajtótájékoztatón mutatkozott be a Lajvér Avantgarde Pincészet minőségi bora, amelyek a szekszárdi borok hagyományait értelmezik újra modern formában, a ma emberének. Különleges avantgárd borkóstoló részesei voltunk, ahol Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolt minket a Lajvér-völgyben.
Egyedi hangulatú, különleges sajtótájékoztatón mutatkozott be a Lajvér Avantgarde Pincészet minőségi bora, amelyek a szekszárdi borok hagyományait értelmezik újra modern formában, a ma emberének. Különleges avantgárd borkóstoló részesei voltunk, ahol Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolt minket a Lajvér-völgyben.
A rendezvény stílusa hűen tükrözte azt a szemléletet, amit a szekszárdi pincészet képviselni kíván a jövőben. A Mix Club modern eleganciájú vörös és fehér fény váltakozó félhomályában a kötetlen, beszélgetős hangulat stílusa fogadott. A pulton diszkréten sorakoztak a szekszárdi Lajvér újhullámos palackjai, közöttük kivetítő, melyen a márka könnyen megjegyezhető jellegzetes emblémája halvány vörös fényben pompázott. A csendes beszélgetést halk zene törte meg, melynek fokozódó hangereje figyelmünket a megjelenő táncosokra irányította.
A Grecsó Zoltán táncművész és partnere által bemutatott avantgárd balett sejteni engedte, hogy egy ízig-vérig mai, modern, formabontó, mégis érthető, szerethető, "fogyasztható"bor (és borászat) kerül terítékre. Egy teljesen új pincészet, a Lajvér Avantgarde jelent meg új színként a boros palettán Szekszárdról, a festői Lajvér patak völgyéből, amely egyik pillanatról a másikba robbant be a köztudatba.
Egy csepp Kalifornia a Lajvér völgyben.
„A cél egy kaliforniai stílusú borászat megteremtése volt, annak minden vonatkozásában"– mondta el Béni Gábor ügyvezető. „Ez a minőségi szemléletben, technológiai színvonalban és a borok stílusában egyaránt megjelenik. A gyümölcsös, illatban, ízben, zamatban gazdag, telt borokhoz a Szekszárdi borvidék hagyományai és adottságai tökéletes alapot adnak. Így már nem kell Napa Völgybe utaznia a kaliforniai borok rajongóinak sem, hisz a hazai üzletek polcain is megtalálja a mind csomagolásában, mind stílusában nemzetközi formátumú borokat, szekszárdi kiadásban is."
Különleges technológia.
„A Lajvér Avantgarde borászat különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetően kis, kézműves borászatokra jellemző, kézimunkán alapuló feldolgozást sikerült „nagyüzemi" méretűre emelni, így biztosítva mindkét kategória előnyeit a fogyasztóknak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, valamint megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően" – tette hozzá Nagy Attila termelési igazgató.
A Lajvér Avantgarde így nem csupán modern csomagolásával, új ízvilágával, de teljes gondolkodásmódjában is egy új, mondhatni avantgárd színfoltot jelent majd a boros palettán.
A Mix Clubban megrendezett estén bemutatásra került a pincészet fehér, rozé, siller és négy féle vörösbora, amelyek között Herczeg Ágnes borszakértő kalauzolta az odalátogatókat.
„A jó borokhoz sokszor köthető egy hangulat, amely elrepít bennünket valahová. A Lajvér borok is ilyenek. A kóstoló során a borok segítségével utaztunk térben és időben, képekkel és zenékkel, amelyeket a borok ihlettek." – magyarázta a sommelier.
„Az este első bora a 2012-es Cuvée Blanc volt (Pinot blanc, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres házasítás), ami Párizs pezsgését, könnyed eleganciáját, játékosságát és finom vonalát idézi számomra. Egy igazi nagyvilági, illatos, vidám gyümölcsbomba.
A következő egy igazi friss, tiszta, Primőr rozé volt. Ez a bor Shanghai-t idézte a felhőkarcolókkal és a folyópart korzójával.
A siller, amit megkóstoltunk egy kadarka alapú hordóminta volt, ami fűszeres, egzotikus világot idézett. Egy ázsiai fűszerpiacra "repülhettünk" a segítségével. Bár még fejlődésben van, be kell vallanom, nekem ez volt az egyik kedvencem, nagyon ígéretes és izgalmas.
Ez után a vörösborokhoz jutottunk, melyek közül elsőként egy gyümölcsös házasítást kóstoltunk (hordóminta), amelynek még nincs neve. Erre a pincészet pályázatot ír ki, érdemes lesz figyelni a weboldalát (www.lajverbor.hu). Gazdag piros és feketebogyós illat és íz jellemzi a bort. Egyensúlyos, tiszta és egyáltalán nem nehézkes, igazi mindennapok bora.
A következő tétel a Kékfrankos volt, amely a legfontosabb szőlőfajta a pincészet számára, ez a boron is érezhető. Nagyon izgalmas, fűszeres és gyümölcsös világú Kékfrankos, harmonikus savakkal és tanninnal. A kóstolás után az első, ami eszembe jutott, hogy milyen szívesen innám meghitt baráti beszélgetésekhez, akár egy romantikus vacsorához.
A későbbiekben egy keményebb borhoz értünk, egy igazi bordeaux-i házasításhoz. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot házasítás, feszes struktúrával, harmonikus tannin-sav arányokkal. Számomra egy igazi "Rolling Rock" bor a Lajvér Cuvée.
Utolsóként egy 2011-es nagy testű Merlot-t kóstoltunk meg. Tiszta, gyümölcsös vonal, vastagabb test, intenzívebb alkohol, igazi újvilági stílus jellemzi a bort. New York felhőkarcolói között éreztem magam, miközben ezt a bort kortyoltam.
Szekszárd új arcát ismerhetjük meg a Lajvér Borászat által: kifinomult kombinációját az újvilági stílusnak és Szekszárd jellegzetes aromáinak." – mondta el Herczeg Ágnes.
A tartalom és a forma összhangját a modern csomagolás dizájn teszi teljessé, melyen egyszerre jelenik meg a modern technológia és a XXI. század formanyelve.
Lantai József