Szerb Antal 37 éves volt, amikor 1938-ban feleségül vette a 25 éves Bálint Klárát. Mindketten elváltak már egyszer, túl voltak több szerelmen és csalódáson. Klára maga is publikált irodalomtörténészként, műveltségét családjából hozta.

Szerb Antal 37 éves volt, amikor 1938-ban feleségül vette a 25 éves Bálint Klárát. Mindketten elváltak már egyszer, túl voltak több szerelmen és csalódáson. Klára maga is publikált irodalomtörténészként, műveltségét családjából hozta.

Apja képzőművészeti kritikus volt, öccse festőművész, nagybátyja pedig Osvát Ernő, a Nyugat szerkesztője. Szerb Antal addigra a Napkelet és a Nyugat elismert szerzője, aki túl volt már a Pendragon legendán és az Utas és holdvilágon is. Bár mélyen hívő katolikus volt, egész korábbi életét végigkísérték a romantikus szerelmes rajongások. Az első a sorban, még kamaszkorában egy cserkész-társa, Térey Benno volt, akihez titkosírással írt naplója tanulsága szerint homoerotikus vonzalom kötötte. Őt lányok és asszonyok követték, köztük első felesége, Lakner Amália és annak nővére is.

 A Klárával való megismerkedés után azonban tudta, végre megtalálta az igazit. Nemcsak házastársak, szellemi partnerek is voltak, akik társasági élet helyett szívesen üldögéltek órák hosszat óriási könyvtárukban. Szerettek volna gyereket, de valamiért nem jött össze. Egyre nehezebb körülmények között éltek, hiszen a zsidótörvények miatt az író előbb elveszítette tanári állását, majd nem is publikálhatott.

Később munkaszolgálatra hívták. 43-ban még hazatért, de 44-ben újabb behívót kapott. Minden lehető alkalmat kihasznált a levélírásra: „Édes Baba, nem is tudnám, mit írjak mást, mint hogy türelmetlen és ideges vagyok és vágyódom utánad. Ez a hét annyiban jól telt el, hogy nem voltam munkán, sokat ettem és talán egy árnyalattal kevésbé voltam deprimált. Minden jó volna, ha a lelkemet is valami viharállóbb szerkezettel lehetne kicserélni, és ha nem szoktattál volna arra, hogy csak veled, melletted és általad tudjam elviselni az életet. … Ki ne mozdulj, édes, a veszély még egyáltalán nem múlt el, egyikünk feleségét és gyerekét tegnap vitték el a németek! Ha nem tudnálak ott, ahol vagy, megölne a nyugtalanság. Mit mondhatok még, drága egyetlenem? Ha túljutunk, nagyon meg kell majd jutalmaznom magunkat, mert amin átmegyünk most, legalább is nagyon keserű. Egymillió ötszáz ezerszer csókol: T."

Nem jutottak túl. Prohászka Ottokár püspök keresztfiát, a Magyar irodalom története íróját, mikor már nem volt ereje dolgozni, őrzői puskatussal agyonverték. Társai egy hordó abroncsát húzták a holttestére, hogy később azonosítani lehessen, és felesége tisztességgel el tudja temetni. Így is lett, Klára eltemette férjét, de egész további életében a felesége maradt. 1951-ben egy alkalmi kapcsolatból fia született, akit férje „szellemi" gyermekének tekintett.

Szerb János a rég halott Szerb Antal könyvei között nőtt fel: író és tudós orientalista lett belőle, apja szellemi örököse. Klárát 1992-ben temették férje mellé.

Nyáry Krisztián –

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük