Bubryák István producer és Radó Gyula rendező filmjét 2009. május 10-én vetíti az MTV Vallási Műsorok Szerkesztősége. Előzetes bemutatója a Ráday utcai Filmes Házban volt.

 

Bubryák István producer és Radó Gyula rendező filmjét 2009. május 10-én vetíti az MTV Vallási Műsorok Szerkesztősége. Előzetes bemutatója a Ráday utcai Filmes Házban volt.

   Závada Pál ötlete, cikke és forgatókönyve alapján készült múltkeresés a hatezer lakosú Tótkomlós 19-20. századfordulójáról és egy Weisz Sándor nevű fotográfusról szól.

„Megmondtuk mi rögtön, hogy aki hajdani fényképészek után kutat, arctalan árnyakat kerget" – szól a bevezető mondat. Závada, maga is tótkomlósi származású, laptopján pergeti a régi képeket a néhai Komló Szálló lerobbant, üres báltermében.

   A képek már digitális archívumból kerültek elő, látjuk a helyi embereket, de az utolsó filmkockáig nem derül ki, hogy kallódott valahol egy fotó Weisz Sándor fényképészről is – Závada nagy meglepetésére. Az 52 perces film a későbbiekben főleg a fotós és családja történetével foglalkozik. Az előző századforduló békés hangulatában ült modellt zajos ünnepen és csendes hétköznapon, családi vagy aratási eseményen szlovák, magyar és zsidó. A talán templomba készülő fiatal lány előtt a földön egy fekete folt jelzi az „arctalan árnyat", vagyis a fényképészt.

   A békés életképeket durván félbeszakította a II. világháború. Innen Radó Gyula tette hozzá a magáét. A fotográfus családja elpusztult, csak az egyik fiú tért haza, aki folytatta a mesterséget. A rendező felkutatta az emlékezőket, akik kiegészítik a történetet.

   Figyeljük a tévéműsort, megéri, hogy megnézzük ezt a filmet!

http://magyar.film.hu/object.29da126f-60af-4473-9ecf-18a08b89b83b.ivy

http://www.litera.hu/hirek/arctalan-arnyak

http://www.bmhirlap.hu/index.php?apps=cikk&d=2009-03-24&r=1&c=730518

http://kultura.hu/main.php?folderID=882&articleID=281014&ctag=articlelist&iid=1

http://bekescsaba.hir6.hu/cikk/28135/090324_kulonos_vonzodas_a_regi_fenykepekhez

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük