2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy vitatott kép

3 perc olvasás

boltraffio_festmenye.jpg

Boltraffio (1467-1516): Madonna a kis Jézussal

Mint ismeretes a budapesti Szépművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt zárva tart. Közérdekű közleménye szerint nem látogatható 2015. február 16-tól 2018. szeptember 30-ig. Ha valaki mégis nézegetni akarja a múzeum kincseit, rákattinthat a Google-keresőre. Ezt tettem én is, mert egy vitatott képre már régebben rá szerettem volna kérdezni az illetékesekre, művészettörténészekre, szakértőkre.

   Van egy nemzeti kincsünk, Giovanni Antonio Boltraffio: Madonna a kis Jézussal c. alkotása. A művész Leonardo da Vinci tanítványa. A Szépművészeti Múzeum Baráti Köre gyakran vitatkozott a képről, amely az Esterházy-gyűjteményből került a magyar állam tulajdonába. Az 1897-es Esterházy-katalógusban Leonardo da Vinci műveként szerepel. Lyka Károly, hazánk legnagyobb művészettörténésze, egyik írásában szerepel Giorgio Vasari, XVI. században élt, ugyancsak művészettörténész doyen könyvében, hogy ez a kép „az egyetlen Bécsben lévő Leonardo-mű”.

   A kép felépítése és zárt, háromszögbe foglalható elrendezése abszolút jellemző Leonardo alkotásaira. Gondoljunk csak a Sziklás Madonna és a Mester más, hasonló képere. A gyermekét csodálva néző Madonna nőiesen telt formái inkább az anyát, mint a szüzet mutatják. Szép arca engem a Mona Lisára emlékeztet.

   Gondoljunk a Budapestet is megjárt Leonardo képre, a Menyétes hölgyre, vagy a Szent-Pétervári-i Ermitázsban a Litta Madonnára. Mindkét képet évtizedekig más festő művének tartották A Louvre szakértői végül is minden kétséget kizáróan megállapították, hogy mindkét kép eredeti Leonardo.

   Genfben működik egy szervezet 2005 óta, a Yann Walther professzor vezette Szépművészeti Szakértő Intézet (FAEI). Kizárva minden befolyást, szubjektív tulajdonosi véleményt, galériák, aukciós házak érdekeit. Professzionális műszerek mérési adataival, valamint fizikai és kémiai vizsgálatokkal alátámasztott igazolással vizsgálja a festményeket, tanúsítványt ad ki, amely megkérdőjelezhetetlen. Valamennyi jelentős múzeum elfogadja a véleményét.

a_kep_reszlete.jpg

A kép részlete

Az alkotásokat természettudományos vizsgálattal a legkorszerűbb elemzéseket és eredményeket biztosító, technikai felszereltség tekintetében egyedülálló műszerpark segítségével elemzik. Úgy tudom, magyar munkatársaik is vannak. (Kiváló szakértők dolgoznak a budapesti  (kép)Hamisítás Elleni Nemzeti Testületnél is.)

   Egy lelkes, művészetbarát amatőr, arra kéri a Szépművészeti Múzeum döntéshozóit, vizsgáltassák meg még egyszer a Boltraffio-képet. Ha egy laikus ránéz a Madonna arcára, azonnal Leonardo Vinci jut eszébe. Vak tyúk is talál szemet.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.