2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyhetes roma fesztivál a Gödörben

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2140"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cigany.thumbnail.JPG" border="0" alt="Roma fesztivál" title="Roma fesztivál" width="100" height="87" /></a></span>Két roma zenész kezdeményezésére egyhetes roma összmûvészeti fesztivált rendeznek hétfõtõl a fõvárosi Gödör Klubban. Az ingyenes fesztiválon az érdeklõdõk megismerkedhetnek a hazai cigányság hagyományaival, képzõmûvészetével és zenéjével.  </strong></p><p>

 

roma fesztiválKét roma zenész kezdeményezésére egyhetes roma összmûvészeti fesztivált rendeznek hétfõtõl a fõvárosi Gödör Klubban. Az ingyenes fesztiválon az érdeklõdõk megismerkedhetnek a hazai cigányság hagyományaival, képzõmûvészetével és zenéjével. 

 

roma fesztiválKét roma zenész kezdeményezésére egyhetes roma összmûvészeti fesztivált rendeznek hétfõtõl a fõvárosi Gödör Klubban. Az ingyenes fesztiválon az érdeklõdõk megismerkedhetnek a hazai cigányság hagyományaival, képzõmûvészetével és zenéjével. 

A június negyedikétõl tizedikéig tartó Athe Sam! azaz Itt vagyunk! elnevezésû fesztivál a Magyarországon élõ cigányság kulturális és mûvészeti életébe kalauzolja el a látogatókat, a magyar, az   oláh valamint a beás cigányok zenei és képzõmûvészeti hagyományainak bemutatásával. A szervezõk elmondták: céljuk, hogy a roma kultúra minél több arca láthatóvá váljon, és a roma és nem roma közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz. A fesztiválon a koncertek mellett lesz tánctanítás, filmvetítés, kiállítás és színházi elõadás.

Az akváriumban a víz alatti teret képzõmûvészeti alkotások töltik be. ?Vizuális lények" címmel R. Lakatos Klára, Szolnoki Csanya Zsolt, Marschalek Beatrix és a Napraforgó Gyermek Képzõmûvészeti Klub alkotásait láthatják, és válogatást Balogh Tibor, Bari Janó, Ferkovics József, Kökény Róbert, Kunhegyesi Ferenc, Nagy Ibolya, Nagy Iza, Oláh Zoltán és Vári Zsolt munkáiból. Hosszú idõ után Farkas Zsolt és társulata újra bemutatja a ?Cigánytábor a zûrbe száll" címû nagysikerû darabot. A Beton Galériában szociofotó kiállítás lesz Katona Vanda és Simonovits Péter képeibõl, és esténként dokumentumfilmeket vetítenek a hazai cigányság életérõl. A szervezõk minden nap fontos szerepet szánnak a kerekasztal-beszélgetéseknek és vitáknak.

Az esti koncerteken a roma zenei élet nagy nevei szerepelnek: a Romano Drom, a Ternipe, az Etnorom, a Karaván Familia és a Szilvásy Gipsy Folk Band autentikus cigány zenét játszik. A jazz mûfaj kiválóságai közül a Trió Midnight, Szakcsi Lakatos Béla és Szalóki Ági lép fel. Rajtuk kívül még tizenöt együttes szórakoztatja majd a nagyérdemût. Az éjszakában a roma Rádió lemezlovasai szolgáltatják a talpalávalót, miközben roma ételeket kóstolhatnak a látogatók. A fesztivál elsõ napján  roma együttesek vezetõi zenélnek együtt. A fesztivál egyik szülõatyja, Szilvásy István, a Szilvásy Gipsy Folk Band frontembere a Roma Sajtóközpontnak elmondta: a politikamentes fesztiválon nagy hangsúlyt fektetnek az összhangra, azaz, hogy a roma hagyományok minden ága-bogát bemutassák. A másik kezdeményezõ, Kovács Antal, a Romano Drom együttes vezetõje hozzátette: az ingyenességgel szeretnék lehetõvé tenni, hogy mindenki megismerhesse a roma kultúrát.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.