Az IDC 2009. első negyedéves szerverpiaci adatai alapján a Sun Microsystems 22%-ban részesedett az x86-os szerverek értékesítési árbevételéből Magyarországon. Ezzel a részesedéssel a második legnagyobb x86-os szervergyártó lett a hazai piacon.

Az IDC 2009. első negyedéves szerverpiaci adatai alapján a Sun Microsystems 22%-ban részesedett az x86-os szerverek értékesítési árbevételéből Magyarországon. Ezzel a részesedéssel a második legnagyobb x86-os szervergyártó lett a hazai piacon.

A Sun a RISC/Itanium piacon is megőrizte itthon vezető pozícióját, mivel darabszám tekintetében a legtöbb Unix alapú szervert a Sun értékesítette az első negyedévben, az összes értékesített darabszám 44%-át.

Magyarországon is növekszik az igény a minőségi x86-os szerverek iránt. A Sun, legnagyobb disztribútorával, az Avnet Technology Solutions Kft.-vel Magyarországon hosszú távú kampányt indított a termékek értékesítésének támogatására. Egy elemzéseket, telefonos és mély interjúkat is tartalmazó átfogó piackutatást követően a két cég közösen támadta meg a belépő szintű szerverek piacát, ahol másfél év alatt jelentős eredményeket értek el a számokban, az „új márka" felépítésében, a viszonteladói hálózat kibővítésében és új ügyfelek szerzésében.

Az értékesítésben fontos szerepe volt a már több éve a „Sun x86-os partnere" díjat elnyerő a sunshop.hu-t üzemeltető Axiom-IT Kft.-nek, mely internetes csatornán éri el évek óta a magyar kisvállalati piac szereplőit. Kialakultak új partnerségek is – a KKV piacra fókuszáló FEFO Kft., mint új Sun partner, féléves partnersége alatt számos üzlettel gazdagította a Sun ügyfeleinek körét.

Bartha Péter, az Avnet Technology Solutions Kft. ügyvezetője így kommentálta az IDC által közzétett eredményeket: „Komoly előkészítő munkát végeztünk, hogy beindítsuk a Sunnal közösen az x86-os projektünket, amelyben elsődleges célunk az, hogy a IT-döntéshozók fejében elültessük: x86-os szervereknél is gondoljanak a Sun termékekre, keressék ezeket. Felméréseink azt mutatják, hogy van piaci rés az x86-os szegmensben, és jó marketinggel, jó értékesítési stratégiával elfoglalható ez a hely. Az IDC legújabb adatai számomra nagyon pozitívak, mivel visszaigazolják munkánkat. Másfél éves marketing és kereskedelmi munka után elmondhatjuk, hogy a Sun x86-os termékeivel feljöttünk a második helyre Magyarországon, a korábbi negyedik-ötödik helyről. Nem állunk meg, folytatjuk a munkát, növeljük a hazai árbevételt. A projekttel ráadásul – úttörő módon – mintát adtunk más európai leányvállalatunknak is, több ország érdeklődik a „know-how" iránt, szeretnék a piaci részesedésüket hasonlóképp növelni.

„A sikeres kampány mögött csapatmunka áll, amiből ugyanúgy kivették a részüket a Sun Magyarország szakemberei, mint a régi és az új viszonteladóink." – nyilatkozta Hernádi József, a Sun Microsystems ügyvezető igazgatója.

„Az elért piaci eredmény nemzetközi szinten is mutatja a Sun magyarországi leányvállalatának sikereit és a gazdasági megtorpanás ellenére a minőségi informatikai eszközök iránt megmutatkozó igényt. A piaci részesedés látványos növelésének egyik módja a Sun egyéb termékeivel közös szinergiák kihasználása és az integrált informatikai megoldások biztosítása. Az OpenSolaris, a Java, a MySQL és a Sun egyéb ingyenesen elérhető szoftverrendszerei már korábban is népszerűek voltak a magyar vállalatoknál. Amikor az ezen alapuló rendszereket bővítik, logikus lépés a Sun választása x86-os szerver platformként is. A SunRay vékonykliens technológia is egyre népszerűbb a költséghatékony és könnyen üzemeltethető infrastruktúrát kereső vállalatok körében, amely mögé szintén Sun szervereket választanak ügyfeleink."

Markó Róbert, az Avnet Technology Solutions Kft. marketingvezetője a kampányról hozzáfűzte: „Az alapos piackutatás után egyértelmű volt, hogy a torta újraosztható, és nagyobb szeletet lehet kihasítani belőle. Szükség volt az Sun márkanevének erősítésére az x86 szerverek területén a technikai szakemberek körében, ezért erősebb márkaépítésbe fogtunk a Sunnal – főleg az online médiában. Elkészítettük a termékcsalád összefoglaló honlapját, a www.szervervalaszto.hu-t, amely az első hónapokban 25 ezer egyedi látogatót vonzott. Természetesen az új vevők megszólítása elsődleges szempont volt a projekt tervezésekor, a szakemberekhez BTL eszközökkel szólunk, amelyek folyamatosan hozzák az új üzleteket."

Az amerikai központú Avnet Technology Solutions (NYSE: AVT) a világ egyik legnagyobb B2B hardver- és szoftverdisztribútora. Az Avnet 73 országban nyújt értéknövelt számítástechnikai szolgáltatásokat több mint százezer üzleti partnere és viszonteladója részére. Az amerikai Fortune gazdasági magazin top 500-as listáján a 144. helyen áll a rangsorban, éves bevétele a 2008-ban elérte a 17,95 milliárd USD-t, munkatársainak száma 13 ezer fő.

Európában a cég irodákkal rendelkezik többek között Ausztriában, a Cseh Köztársaságban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Olaszországban, Lengyelországban, Svájcban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük