A Zökl Pardonban 2009 június 11-én sajtótájékoztatót tartottak a Sziget szervezői. Most a fesztivál nulladik napjának programját emelte ki Gerendai Károly, mely egyike a szokott tematikus napok sorának.

A Zökl Pardonban 2009 június 11-én sajtótájékoztatót tartottak a Sziget szervezői. Most a fesztivál nulladik napjának programját emelte ki Gerendai Károly, mely egyike a szokott tematikus napok sorának.


"Az idei évben a Sziget nulladik napját, ugye eddig is voltak speciális napok, speciális események a Szigeten, de most kifejezetten a rasszizmus elleni figyelemfelkeltésnek szenteljük. Ennek érdekében több helyszínen folyamatosan, egész nap programok lesznek. A Nagyszínpadon pop-rock zenekar, mind a magyar élmezőny és nagyon sok izgalmas zenekar nagyon sok speciális produkcióval lépnek föl, illetve lesznek nemzetközi sztárvendégeink is, illetve a Világzenei színpadon a jazz, a jazz élet színe-java fog össze és emelett lesz egy Miles from India nevű szuperprodukció, ahol a világ legnevesebb, legismertebb jazz zenészeiből több is egyszerre játszik majd a színpadon.

Ők ugye Miles Davissal zenéltek valamikor és az ő emlékére összeállt most egy új produkció, bevonva indiai zenészeket. Az a neve, hogy Miles from India. Ezek lesznek a Nahyszínpadon és emellett még a jazz műfajának is lesz éjszaka még a Budapest Jazz színpadán egy kis folytatása, illetve úgy tervezzük, hogy a Vantu 38 sátorába, ami a legnagyobb programhelyszín zárt, fedett programhelyszín a szigeten, ott folytatódnak még éjszaka is koncertek, előadások, úgy hogy én azt hiszem, hogy egy nagyon egyedi és izgalmas program várja majd ilyen értelemben a nulladik napon a kilátogatókat.
És, hát ami nekünk nagyon fontos, tényleg azt reméljük, hogy ezzel az összefogással, ezzel a szakmai példamutatással ezzel sikerül picit azt üzenni a fiataloknak, a zenekedvelőknek, hogy a zenész szakma nagy része, krémje, az egyértelműen kiáll amellett, hogy elutasítja a rasszista nézeteket.

Az angol nagykövettség keresett meg minket egy levélben azzal kapcsolatban, hogy tájékoztatott minket arról, hogy van Angliában egy szervezet, melynek az a neve, hogy rock a rasszizmus ellen, illetve egy másik, ami ennek az utódszervezete, aminkek az a neve, hogy Love Music Hate Racism és szeretnének összehozzni minket, valamilyen együtt működést  ajánlva, mert hogy úgy gondolják, hogy Magyarországon is egyre jelentősebb probléma és a világban is egyre inkább újra feléledő probléma a rasszizmus problémája és, hogy a zene nyelvén jó lenne valamilyen módon tenni ez ellen és felhívni erre a problémára a figyelmet és utána felvettük a kapcsolatot és tényleg azt látom, hogy nagyon gyümölcsöző együtt működés érik belőle.
Mivel ugye itt van egy belépőjegy erre a napra, azoknak akiknek heti jegye van, ott alvós hetijegye, azoknak ajándék az a nap, de ha erre a napra akarnak kijönni, ők napi jegyet fognak tudni vásárolni. Ez félárú jegy lesz ahhoz képest, ami a sziget napokon van. Ez azt jelenti, hogy 5000 lesz július 1-ig, július 1-je után meg 5250 az áfa emelés miatt a belépőjegy, amiből reméljük, hogy ki tudjuk termelni ennek a napnak a költségeit, ha viszont meghaladná a bevétel ennek a napnak a költségeit, akkor pedig úgy döntöttünk közösen, hogy ezt egy civil szervezetnek ajánljuk föl ezt a bevételt, aki vállalja azt, hogy harcosan tovább viszi az antirasszista mozgalmat és szervezi ezt az egész kezdeményezést a későbbiekben.

A nemzetközi fellépőknél az az ötlet merült föl, hogy ne az legyen, hogy elhívunk néhány külföldi zenekart, hiszen utána a szigeten öt napon keresztül nagyon nagyon sok nemzetközi sztárt láthatnak majd az érdeklődők és, hogy ne az legyen, hogy most még föllép  egy-két zenekar egy dal erejéig, hiszen itt mindenki csak néhány dal erejéig tud csak fellépni.

Nagyon sok fellépő lesz és ehhez képest kevés idő, hanem, hogy legyen egy úgy nevezett szuperprodikció, ahol felkérik azokat a nemzetközi sztárokat, akik különben nagykövetei, aktivistái a rasszizmus elleni harcnak, hogy ők közösen erre az alkalomra speciálisan hozzanak létre egy produkciót, amit erre próbáljanak össze, álljanak össze, ismert zenészek különböző zenekarokból és hívjanak meg maguk közé magyar zenészeket, tehát az volt az elképzelés, hogy néhány magyar zenészt is bekapcsolnának ebbe a produkcióba és egy olyan közös super group jönne létre, ahol különböző világsztárok és magyar zenészek együtt játszanak ennek az ügynek a zászlaja alatt."     
 

(FP24)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük