November 6.-án kicsit utazgattam. Utaztam, Egyiptomba, Algírba, Provencbe, Nizzába, utaztam a fantasztikus természetbe. Mindezt néhány óra alatt tettem Étienne Sved (1914-1996) fotografikus képei segítségével a Budapest Galériában.

 

November 6.-án kicsit utazgattam. Utaztam, Egyiptomba, Algírba, Provencbe, Nizzába, utaztam a fantasztikus természetbe. Mindezt néhány óra alatt tettem Étienne Sved (1914-1996) fotografikus képei segítségével a Budapest Galériában.

„Étienne Sved 1914-ben született Magyarországon, a Bauhaus mestereitől tanult grafikát, akik elmenekültek a náci Németországból. A német megszálláskor zsidó származása miatt ezúttal ő hagyja el Budapestet, és Egyiptomba emigrál. Beleveti magát a fotózásba, szamárháton bejárja az országot, elidőzik a múzeumokban, a síremlékeknél, a Nílus partján. A mindennapi valóságot fényképezi, és történelmi jelentőségű negatívgyűjteményt halmoz fel. A második világháború után Franciaországban telepszik le, ahol folytatja „fotografikusi" munkáját miközben belekóstol a reklámszakmába is. A hetvenes években megalakítja saját könyvkiadóját Haute-Provence-ban, melynek első kiadványa, a Provence des campaniles rögtön felhívja magára a figyelmet (Nadar-díj, 1979). A Nicéphore Niépce Múzeum szerzi meg Étienne Sved közel-keleti kincsét, mely több mint 3000 negatívot és vintázst (korabeli nagyítás) tartalmaz."

A kiállítás megnyitóján sokan voltak kíváncsiak arra a képességre, mellyel Étienne Sved rendelkezett. Igazán tökéletesen módon mutatja be képein keresztül mindazt, amit érdemesnek talál a nagyközönség elé tárni. Képein keresztül elrepülhetünk arra a helyre, ahol az készült, ahhoz az épülethez, amelyet lefotózott, és hallhatjuk azon emberek társalgását, akiket a fotóin megörökített. A kiállítás megnyitóján felesége Yvette Sved mesélt Étiennről, majd tizenéves unokája vette át a szót, aki elmesélte nagyapja életét, szólt munkásságáról, majd néhány személyes mondattal fejezte be igen szívhezszóló beszédét.

A székesfehérvári születésű fotografikus – ezt a szót Étienne találta ki, tudhattuk meg unokájától- munkásságáról a galériában katalógust is vásárolhatunk. Ebben a művésznek egészen a harmincas évektől követhetjük munkásságát, természetesen mindezt számtalan fotóval illusztrálva. Olvashatunk arról, ahogy Egyiptomba utazott, és ott megismerkedett a fotózás művészetével. Miként került Franciaországba, és helyezkedett el egy reklámügynökségnél. Olvashatunk ipari képei létrejöttéről, természetközeli fotóiról, egyiptomi, algíri, provencei, nizzai utazásairól, munkásságáról.

 

1.1. 2.2. 3.3.
4. A Moby Dick sorozat4. A Moby Dick sorozat 5.Yvette Sved a felesé és Sved unokája5.Yvette Sved a feleség és Sved unokája 6.6.

A kiállítás célja -melyet december 7.-ig láthatnak- Étienne Sved találékonyságának és sokoldalúságának bemutatása: Fotó, reklám, plakát, grafika,  könyvkiadás

Németh Krisztina

http://www.budapestgaleria.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük